• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
23 Veljača 2018

Fight&Win konferencija: U borbu protiv karcinoma s nacionalnom strategijom, hrabrošću i aktivnim uključenjem pacijenata!

Nakon uspješne konferencije u Dubrovniku u studenom 2017., voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u suradnji s vrhunskim domaćim stručnjacima i pacijentima nastavlja podizati svijest o važnosti borbe protiv karcinoma.

Iskustva pacijenata i liječnika

U organizaciji eurozastupnice Šuice pred ispunjenom konferencijskom dvoranom hotela Park u Splitu održana je druga po redu konferencija „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?“.

Svoja iskustva kao pacijenti, političari i liječnici, iznijeli su splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, bivši slovenski premijer Alojz Peterle (MEP), predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik Županijske lige protiv raka prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra prof. dr. Ivo Jurić te zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, kao i članovi Hrvatske lige protiv raka te osobe koje su pobijedile rak.

Otvorivši konferenciju, Dubravka Šuica istaknula je kako većina ljudi nije upoznata sa stvarnošću koja ova zastrašujuća bolest donosi.

- Svjedoci smo kako je i Andro Krstulović Opara kao gradonačelnik već prvim potezima u Splitu pokazao hrabrost, ali i namjeru da ostvari ono što govori. Političar je koji govori ono što misli i obrnuto. Za svoj Split nije stao samo na riječima, a onda, taman kada je odradio rijetko viđen politički start, sve je šokirala vijest o gradonačelnikovoj bolesti. Međutim, Opara je vedrog duha i sigurna sam u njegovu pobjedu!

„Ne klonite duhom i mislite na budućnost!“

Pohvalivši eurozastupnicu Šuicu za realizaciju konferencije, gradonačelnik Opara istaknuo je:

- U početnoj fazi organizacije ove konferencije planirao sam sudjelovati u ulozi gradonačelnika kojem je dužnost odazvati se ovako važnom događaju za Grad. U međuvremenu sam saznao da bolujem od karcinoma i danas vam govorim i u ulozi bolesnika.

Naglasio je kako je on zapravo „brucoš“ u ovoj borbi i da je metaforički kao veslač potegnuo prvih 10 zaveslaja, no još ga puno čeka na regati koja je ispred njega. Motivirao je oboljele na borbu i dodao:

- Ne klonite duhom, radite svaki dan, slušajte svoje liječnike te mislite na budućnost - to je recept za pobjedu!

Veća ulaganja u borbu protiv raka

Govoreći o osobnoj borbi protiv raka, Alojz Peterle istaknuo je kako „nema pobjede bez borbe“.  Naglasio je da je rak pitanje politike i društva i da moramo razviti političku dimenziju borbe protiv raka. Također, zastupnik Peterle ustvrdio je da svi moramo aktivno raditi na demistificiranju karcinoma i razotkrivanju neistina vezanih uz ovu bolest. Naglasio je važnost većeg ulaganja u borbu protiv raka i uspostavu skupine zastupnika protiv raka i u Hrvatskom saboru.

Upečatljivim nastupom, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i šef splitske onkologije prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak istaknuo je važnost investiranja u programe primarne i sekundarne prevencije, edukaciju opće populacije i dijagnostiku raka. Također smatra da je neophodno demistificirati rak kako bolest i hitno izraditi Nacionalnu strategiju borbe protiv raka čime bi se bitno sustavno s državne razine doprinijelo da se Hrvatska pomakne s dna ljestvice izlječenja. Dr. Eljuga naglasio je važnost odaziva na nacionalne preventivne programe, doktor Ćelić prezentirao je psihološke aspekte karcinoma, a ravnatelj KBC-a Split Ivo Jurić istaknuo je nužnost ulaganja u ljude, prostor i opremu te osiguranje kontrole kvalitete i novih lijekova. Zamjenik gradonačelnika Nino Vela, govoreći iz vlastitog iskustva, istaknuo je kako je temeljna stvar u borbi protiv raka optimizam i volja za život.

Zaključak konferencije

Posebno upečatljiv dio konferencije bilo je svjedočenje bivših onkoloških bolesnika koji svojim iskustvom danas pomažu oboljelima.

- Zabrinjava me malen odaziv na već postojeće programe ranog otkrivanja, čime se smanjuju šanse za pravovremenim i uspješnim liječenjem. Vjerujem kako ćemo usvajanjem nacionalnog plana za borbu protiv raka i sustavnih registara oboljelih, ali i omogućavanjem dostupnosti najnovijih terapija poboljšati statistike, ali i sudbinu svake pojedine osobe. To se ne može dogoditi preko noći i za to su potrebne velike financijske preinake, no gledajući druge zemlje, pa i nama susjedne, znam i vjerujem da Hrvatska to može - zaključila je Dubravka Šuica.

Zastupnica Šuica izrazila je svoje zadovoljstvo činjenicom da je konferencijska dvorana hotela Park bila popunjena kao i na nedavnoj konferenciji u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Veliki broj zainteresiranih građana dokaz je da svijest o borbi protiv raka dopire do šire javnosti. Zaključak konferencije „Fight&Win“ jest svakako neophodna pomoć politike i financijskih aspekata država članica koji su nužni u liječenju ove bolesti. Publika u prepunoj dvorani hotela Park zapjevala je na kraju pjesmu Olivera Dragojevića „Moj lipi anđele“ koju je izveo dubrovački glazbenik Sebastijan Vukosavić.

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam