Ispiši ovu stranicu
Subota, 13 Ožujak 2010

Dubravki Šuici najveće priznanje Međunarodne lige humanista

Saborska zastupnica i dugogodišnja dubrovačka gradonačelnicaDubravka Šuica dobitnica je zlatne povelje „Linus Pauling“ te je odlukom Međunarodne lige humanista proglašena„Internacionalnom gradonačelnicom godine 2008.“. Najveće priznanje Međunarodne lige humanista Zlatna povelja „Linus Pauling“ s plaketom i značkom Dubravki Šuici dodjeljena je za zasluge u zaštiti prava djece, a visoko priznanje joj je uručila predsjednica Međunarodne lige humanista Elizabeth Rehn na prigodnoj svečanosti sinoć u Mostaru.

Zahvalivši se na ovom vrijednom priznanju Dubravka Šuica je istaknula kako je joj je činjenica da je rođena u Dubrovniku, gdje je prije 35 godina osnovana MLH zasigurno pomogla da dobije ovo visoko priznanje. - Sretna sam što je prepoznata moja borba za prava djece, kojoj sam, kao profesorica posvetila gotovo svoj cijeli života kazala je Dubravka Šuica istaknuvši kako se samo na temeljima slobode, mira i jednakopravnosti može se graditi budućnost.

Dr. Elizabeth Rehn, nekadašnja specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a, na sinoćnjoj je svečanosti u Mostaru pozvala čelnike grada Mostara da grade budućnost povezujući u ratu podijeljeni Mostar. "Neka Mostar bude primjer suživota u bogatstvu različitosti i neka svi građani budu jednakopravni", poručila je Rehn.

Na istoj svečanosti gradonačelniku Mostara Ljubu Bešliću uručeno je priznanje za izgradnju mira i suživota "Zlatni ključ mira".

Podsjetimo, Međunarodna liga humanista nezavisna je međunarodna asocijacija koja okuplja ugledne liječnike, znanstvenike, kulturne i javne djelatnike, vjerske dostojanstvenike, poduzetnike, te ostale članove koji se bore za načela humanosti. Liga je osnovana 1976. godine u Philadelpiji, a današnje sjedište je u Sarajevu. Od 1976. godine čak 21 član Lige dobio je Nobelovu nagradu.

27.studenog 2008. godine Međunarodna liga humanista na proširenoj sjednici pod predsjedanjem dr. Elisabeth Rehn donijelo je Odluku o dodjeli Zlatne povelje „Linus Pauling“ sa Zlatnom značkom gđi. Dubravki Šuici.Ovom odlukom gđa. Dubravka Šuica je proglašena „Internacionalnom gradonačelnicom godine 2008.“

Na istoj je sjednici donešena i Odluka o imenovanju Međunarodnog komiteta majki solidarnosti «Djeci svijeta ranjenog djetinjstva», te je za predsjednicu Međunarodnog komiteta majki imenovana predsjednica Vlade Republike Hrvatske, a tadašnja ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske gđa. Jadranka Kosor. Za zamjenicu je izabrana zastupnica u Hrvatskom saboru i tadašnja gradonačelnica Dubrovnika gđa. Dubravka Šuica.

2009. godine obilježena je 35. godišnjica Dubrovačke deklaracije o miru i povjerenju koju su krajem studenog 1974. godine, u Dubrovniku napisali utemeljitelji Međunarodne lige humanista: Linus Pauling(dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1954. i Nobelove nagrade za mir 1962.), Ava Helen Paulin(predsjednica Pokreta za ravnopravnost spolova), Philip Noel-Baker (nobelovac), Aurelio Peccei(predsjednik Rimskog kluba), Sophia Wadia (književnica), Abdus Salam (nobelovac) i akademik Ivan Supek, idejni tvorac Međunarodne lige humanista i autor humanističkih načela i principa, koja su postala osnovni program misije In Međunarodne lige humanista na svim kontinentima.

2009. obilježena je i 10. obljetnica prve Međunarodne konferencije „Zaštita djece od zlouporabe i nasilja“ koja je 1999. godine održana u Dubrovniku i na kojoj su među ostalima sudjelovali učenici Gimnazije Dubrovnik predvođeni ravnateljicom Gimnazije prof. Dubravkom Šuicom. Također 2009. godine obilježena je i 4. obljetnica Petog kongresa jedinstva humanista, održanog od 23. do 26. listopada 2005. godine u Dubrovniku, na kojoj je nj.e. Juan Antonio Samaranch proglašen „Prvim počasnim ambasadorom športa i kulture mira“.

Foto: Fotoservis

 

http://www.hdz-dubrovnik.com/index.php/item/136-dubravki-suici-najvece-priznanje-medunarodne-lige-humanista