Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Rujan 2013

Slobodna Dalmacija: Šuica i Valjalo - Radimo 15 sati dnevno i ‘guramo’ Pelješki most

 DUBROVČANI U EUROPARLAMENTU

Europarlamentarci iz Dubrovnika prošlog su tjedna lobirali kod europskog povjerenika za regionalni razvoj Johannesa Hahna kako bi ga uvjerili u potrebu izgradnje pelješkog mosta. Eurozastupnike Dubravku Šuicu (HDZ) i Olega Valjala (SDP) pitali smo kako lobiraju naši predstavnici u Bruxellesu i Strasbourgu, na koji način i s kim razgovaraju o tome, te kakvo konačno rješenje očekuju od studije predizvodivosti mosta koja će se objaviti 22. rujna.Pitali smo ih i kako izgleda njihov radni dan, s kim se druže, o čemu razgovaraju s kolegama…

Nema alternative

– Pruža vam se prilika raditi s iznimno utjecajnim ljudima. Tako smo imali priliku razgovarati i s Hahnom. Naravno da će struka reći svoje, ali htjeli smo mu još jednom ukazati na važnost izgradnje pelješkog mosta, te istaknuti kako su za nas, pogotovo kad je HDZ u pitanju, druga rješenja neprihvatljiva.

Dali smo mu dodatne argumentacije o demografskoj slici Dubrovnika, otoka i dubrovačkog kraja i pokušali objasniti kompleksnost prijevoza proizvođačima iz Malostonskog zaljeva. Ruža Tomašić i ja dosta smo o tome ozbiljno razgovarale s Hahnom. Čuo je naše argumente, a što će biti, čut ćemo 22. rujna – kaže Šuica o lobiranju za pelješki most. Naravno, povjerenik Hahn nije se želio istrčavati sa stavovima prije nego što studija predizvodivosti, koju rade francuski konzultanti, pokaže koje je najoptimalnije rješenje.Sastanku je trebao prisustvovati i Oleg Valjalo, ali je zbog drugih obveza bio spriječen. Međutim, kaže kako je od početka poznat njegov stav o pelješkom mostu.

– To je projekt od vitalne važnosti za sve stanovnike ovog dijela Hrvatske te nikako ne može biti promatran jedino u kontekstu “neisplative” ili “ekonomski neopravdane investicije”.

Pelješki most treba gledati u širem društvenom i civilizacijskom smislu. A taj smisao jest da građane naše županije, kao punopravne građane Europske unije, fizički poveže s ostatkom hrvatskoga i europskoga teritorija, te time oslobodi od prometne izoliranosti u kojoj se sada nalaze. Ne zaboravimo da prometna izoliranost donosi i svaku drugu provincijalizaciju. Zato i jesam već 12. rujna urgirao da Europska komisija jasno precizira svoj stav o ovom važnom pitanju, te koristim svaku priliku u Europskom parlamentu za lobiranje u korist pelješkoga mosta.

Radujem se rezultatima studije izvedivosti koja će biti objavljena 22. rujna i duboko vjerujem u pozitivan ishod – kaže Valjalo. Inače uz lobiranje, kako nam kažu zastupnici iz Dubrovnika, radni tjedan u Europarlamentu je iznimno ispunjen pa ne ostane baš puno vremena za neke druge aktivnosti. – Dan počinje u osam ujutro, a završava u 23 sata i nema nimalo slobodnog vremena.

Kad bih uspoređivala ovaj posao s nekim drugim, mogla bih reći kao da to izgleda kao da si se ukrcao na neki veliki kruzer i cijeli dan je program. Posao je puno zahtjevniji nego što sam osobno očekivala, ali i vrlo zanimljiv. Dakle, nema stajanja, posao je vrlo kompleksan, tu su sjednice odbora, grupa, pojedinačni razgovori, lobiranja oko pojedinih zakona i rezolucija, i na kraju glasovanje. Nema onog našeg klasičnog radnog vremena, ali je vrlo zanimljivo. Vremena za druženje, pogotovo u Strasbourgu, uopće nema. Kako radni dan završava u 23 sata, čak je organiziran i interni prijevoz do hotela. Nema baš vremena za druženja, naravno tu i tamo u pauzama neka mala kavica – rekla je Šuica, dodajući kako je teško uspoređivati ovaj s poslom u našem Saboru jer je riječ o sasvim drukčijem načinu rada.

– Što reći osim da je ritam nevjerojatno dinamičan i vrlo stresan. No, uza sav silni stres, moram priznati da je baš to ono što ovaj posao čini i osobito zanimljivim te izrazito izazovnim. Trudim se obavljati ga do kraja savjesno i moram reći da sam beskrajno zahvalan svojim asistentima u Bruxellesu i Zagrebu koji mi pomažu da uvijek budem potpuno spreman za svaki zadatak. Mi radimo kao tim i mislim da se rezultati takvoga zajedništva moraju vidjeti – dodaje Valjalo. Što se tiče nekog društvenog života, kako kaže Šuica, za to i nema baš puno vremena. Budući da je potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke najčešće se druži s njima.

Druženje s Vajglom

– Naravno, uvijek ima netko s kim smo bliži i logično je da se družim s ljudima koje otprije poznajem, ali nema nekih antagonizama kao kod nas. Nažalost, ne ostane puno vremena za takva druženja jer se dogodi da dobijete poziv u 17 sati da imate sastanak u 20 sati – kazuje Šuica.

– Od samog početka mi je bilo jasno da je politička smrt svakoga zastupnika zatvoriti se samo u okvire svoje nacionalne skupine u Europskom parlamentu i živjeti u svojevrsnom bjelokosnom tornju. Recimo, nedavno sam upoznao Ewalda Stadlera, vrlo konzervativnog austrijskoga zastupnika, s kojim sam razgovarao o tome što možemo učiniti za jaču efikasnost EU-a u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sa svakim se može naći neka dodirna točka. Unatoč oprečnim društvenim pogledima, Stadler i ja dogovorili smo se za daljnje susrete. Idući tjedan putujem u Litvu kao dio službene delegacije Odbora za proračune Europskoga parlamenta s kolegama iz svih političkih stranaka, od desnoga EPP-a do krajnje lijevoga GUE-a. Susrest ćemo se s Daliom Grybauskaite, predsjednicom Litve, te svim važnijim osobama iz ekonomskoga života zemlje koja je sada preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Uskoro planiram susret s Francom Frigom, talijanskim zastupnikom iz Toskane, i Helgom Trüpel, zastupnicom Zelenih iz Njemačke.

Spremam se upoznati i apostolskoga nuncija Svete Stolice pri Europskoj uniji, nadbiskupa Alaina Paula Lebeaupaina, i tome se susretu baš radujem. Na kraju, moram posebno istaknuti svoje prijateljstvo sa slovenskim liberalom i čovjekom nevjerojatne političke mudrosti, gosparom Ivom Vajglom. Kažem vam, budućnost Europe je u dijalogu, ne u uskogrudnom taborenju – kaže Valjalo.

Plaća odgovara opsegu posla

Nisam imala vremena za šoping, ali zaključujem da je skupo jer su cijene hotela iznimno visoke. U odnosu na hrvatsku plaću, naša je velika, ali podliježe poreznoj stopi od 40 posto. Dostatna je za život tamo, ali je i odgovarajuća opsegu posla. Nije uzalud donesena odluka da plaće zastupnicima budu iste za sve zemlje, što prije nije bio slučaj. U trenutku kada u Hrvatskoj ima puno nezaposlenih i s obzirom na gospodarsku krizu, treba otvoreno reći da je ova plaća iznimno visoka – kaže Šuica.

Više informacija

  • Izvor: Slobodna Dalmacija
  • Foto: Slobodna Dalmacija