Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Rujan 2013

Dubrovački Dnevnik: SANKCIJE HRVATSKOJ Šuica: Moglo bi se odraziti na Pelješki most, Valjalo: Most nema veze s ovim

Europska je komisija danas službeno pokrenula postupak nametanja sankcija Hrvatskoj, a odnosi se na dvije mjere. Radi se o pojačanom monetoringu i ukidanju sredstava predviđenih za uvođenje schengenske zone, što su za Dubrovački dnevnik prokomentirali dubrovački europarlamentarci Dubravka Šuica i Oleg Valjalo.

'Europska komisija je predložila mjere, no sada se s njima trebaju usuglasiti sve zemlje članice prije no što one stupe na snagu,' kazao je Valjalo te prokomentirao najavljene mjere. 'Pojačan monetoring i nije tako negativna stvar jer nadzora nikada nije dosta. Ono što je sporno jest suspenzija sredstava za Schengen. Međutim, to nije razlog da Hrvatska ne nastavi putem kojim je išla,' kazao je te podsjetio kako će, u najgorem slučaju, Vlada u srpnju iduće godine mijenjati zakon, kako je najavljeno, pa smatra kako bi se potom trebale ukinuti i navedene sankcije. Osim toga, Valjalo smatra kako spomenuta situacija neće utjecati na izgradnju Pelješkog mosta, što se spominjalo u pojedinim medijima. 'Most je neka sasvim druga priča i nije vezan uz cijelu ovu situaciju. Europska komisija ne može to uraditi,' tvrdi Valjalo.

S druge strane, Dubravka Šuica je skeptična.

'Uvijek se na Dubrovniku sve lomi. Situacija će se odraziti na izolaciju Dubrovnika protiv koje smo se toliko borili. Želim vjerovati kako ovakve odluke neće utjecati na izgradnju Pelješkog mosta no istovremeno se i jako bojim kako ipak hoće,' tvrdi Šuica koja upozorava kako je navedena situacija srušila povjerenje Europske unije koje se gradilo godinama, a izazvat će i negativne materijalne posljedice.

'Ovim je nanesena ogromna šteta Hrvatskoj, no još uvijek ima vremena da se stvari promijene jer onako kako je ovaj novi zakon donesen u roku od tri dana, tako u istom tom roku može biti stavljen u saborsku proceduru s ciljem da se uskladi s europskim zakonom o uhidbenom nalogu,' nada se Šuica te dodaje kako još uvijek ne može shvatiti, kako kaže, iracionalnu tvrdoglavost premijera Milanovića te se pita koji je točan motiv njegovog rukovođenja.

Više informacija

  • Izvor: Dubrovački Dnevnik
  • Foto: Dubrovački Dnevnik