Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Travanj 2018

nportal.hr: EU U MOM KRAJU Šuica: 'U Dubrovniku se još 1998. potpisivala peticija za izgradnju Pelješkog mosta'

Ilustracija

U amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku danas je održan regionalni forum za raspravu naslova ''EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most“ u organizaciji Ureda Europskog parlamenta.
U raspravi su sudjelovale zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.
Dugo očekivana realizacija izgradnje Pelješkog mosta pod projektom 'Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom' bio je jedan od povoda rasprave.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić rekao je ovom prilikom da će utjecaj Pelješkog mosta na turizam biti velik, ne samo za našu županiju već za cijelu Hrvatsku: „Most je projekt koji će osim povezivanja donijeti dobrobiti cjelokupnom gospodarstvu, prije svega turističkom sektoru, poljoprivredi, transportu..."
„Presretna sam što ovaj projekt započinje. Nije bio problem most, već novci koje smo sada uz pomoć EU osigurali. Mislim da je ovo trenutak kada će građani početi vjerovati u Uniju jer sama Hrvatska ne bi mogla to ostvariti budući da je financijski jedan od najvećih projekata koji je u posljednje vrijeme povučen iz fonda Konkurentnost i kohezija. Prisjetimo se da se u Dubrovniku još 1998. potpisivala peticija za izgradnju Pelješkog mosta, a evo tek sada će se realizirati njegova gradnja“, rekla je Dubravka Šuica
Istaknula je kako želi da što prije Bosna i Hercegovina postane članica Europske Unije, ali da se do tada treba povezati teritorij.
Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture podsjetio je da se ugovor po planu treba potpisati u ponedjeljak i da je od tog čina rok uvođenja izvođača u posao sedamdeset dana, a rok gradnje tri godine. Istaknuo je da bi most trebao biti gotov za do tri i pol godine, te da ne očekuje da bi Strabagov upravni spor protiv rješenja Komisije mogao izazvati zaustavljanje početka radova.
„O Pelješkom mostu smo uvijek govorili kao o kapitalnom projektu koji je pravo rješenje za spoj teritorija što su i u Europskoj uniju odmah shvatili.“
Prilikom rasprave sudionici su mogli putem svojih mobilnih telefona postavljati pitanja, ali i davati odgovore na zadanu temu.

https://www.nportal.hr/vijesti/dubrovnik/11910-eu-u-mom-kraju-%C5%A1uica-u-dubrovniku-se-jo%C5%A1-1998-potpisivala-peticija-za-izgradnju-pelje%C5%A1kog-mosta