Ispiši ovu stranicu
Subota, 28 Travanj 2018

direknto.hr: Šuica sudjelovala na konferenciji 'Budući izazovi Europe' u Palma de Mallorci

 

Kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića, koji je i sam bio stažist Zaklade, na konferenciji sudjeluje voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica. Uz slovenskog zastupnika Alojza Peterlea i predsjednicu Zajednice žena Europske pučke stranke Doris Pack, zastupnica Šuica sudjelovala je u panel raspravi „Kakva je budućnost Zapadnog Balkana u Europi“, o odnosima Europske unije i njenog istočnog susjedstva, na kojem je poseban naglasak pridan Paketu proširenja i Strategiji za zapadni Balkan koje je predstavila Europska komisija, a koji su otvorili vrata za pristupne pregovore Albaniji i Makedoniji, te dali pozitivne ocjene Srbiji i Crnoj Gori.

„Stabilnost zemalja ovog područja od presudne je važnosti za političku, ali i sigurnosnu stabilnost Europske unije. Kao i svi dosadašnji kandidati, zemlje koje planiraju pristupiti EU morat će uskladiti zakonodavstvo i otvoriti svjetonazor europskim vrijednostima. Velik broj sadašnjih članica EU dijeli prošlost sa zemljama zapadnog Balkana i naše iskustvo pristupanja i članstva u Uniji, sigurna sam, olakšat će pristupanje i novim članicama. Iz hrvatske perspektive, smatram ključnim i budućnost Bosne i Hercegovine, koja izmjenom zakonodavstva tek mora osigurati jednakost triju konstitutivnih naroda i vladavinu prava, bez koje europska integracija nije moguća“, izjavila je Šuica.

Na konferenciji sudjeluje i predsjednica zaklade Robert Schuman, Ria Oomen-Rujiten, voditelj španjolske EPP delegacije u Europskom parlamentu Esteban Gonzalez Pons, glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez Isturiz, Rosa Estaras Ferragut (ESP), Gabriel Company, Jan Olbrycht (POL), Tadeusz Zwiefka (POL), Theodor Dumitru Stolojan (ROM), Michael Gahler (DE), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (GRE) te brojni drugi političari, stručnjaci i studenti.

https://direktno.hr/eu-i-svijet/eu/suica-sudjelovala-konferenciji-buduci-izazovi-europe-palma-de-mallorci-120956/