Ispiši ovu stranicu
Utorak, 22 Svibanj 2018

dubrovnikpress.hr: Šuica u Dubrovniku organizira konferenciju o schengeskoj zoni

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica u Dubrovniku će organizirati konferenciju pod nazivom !Jača schengenska zona; Schengen kao jamstvo sigurnosti europskih građana”, koja će se održatzi 1. lipnja u 10 sati na Sveučilištu u Dubrovniku, u Staroj bolnici. Vodeći europski stručnjaci na konferenciji će iznijeti svoja iskustva o Schengenskom prostoru i izazovima koji su pred Europskom unijom, s naglaskom na Hrvatsku kao državu s najduljom vanjskom granicom u EU.

 

- Okupila sam najveće stručnjake koji u ovom trenutku rade na ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, ali i one koji imaju odgovore na naša otvorena pitanja. Kad govorimo o graničnom režimu, prva asocijacija je terorizam, no Schengen je prepreka i za kriminalce, koji građanima EU mogu nanijeti jednako veliku štetu. Hrvatska je posljednjih mjeseci ispunila sve političke uvjete za Schengen, a sigurna sam kako ćemo do kraja godine riješiti i tehničke parametre te se 2019. pridružiti Schengenskom prostoru. Naša stručnost i dosadašnje iskustvo osnažit će sigurnost Europske unije. - rekla je Šuica.

 

Na konferenciji se očekuje i sudjelovanje Povjerenika EK za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo, Dimitrisa Avramopoulosa, koji je prošlog tjedna najavio unapređenje Viznog informacijskog sustava (VIS).

Uz Avramopoulosa, na konferenciji će iskustva iznijeti i Povjerenica EK za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić te ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA) Daniel Markić. O spremnosti Republike Hrvatske za Schengen, kao i o ostalim sigurnosnim izazovima koji su pred našom zemljom govorit će glavni ravnatelj policije RH Nikola Milina, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju (MORH) Tomislav Galić, te stručnjak za međunarodnu sigurnost prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila. Sudjelovanje su potvrdili i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

 

https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/30669-suica-u-dubrovniku-organizira-konferenciju-o-schengeskoj-zoni