Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Svibanj 2018

hr.n1info.com: Šuica za N1: 'Plenković ima stranku pod kontrolom'

Šuica za N1: 'Plenković ima stranku pod kontrolom'

Zastupnica iz Europskog parlamenta Dubravka Šuica gostujući u emisiji Studio uživo komentirala je iz Bruxellesa nisku potporu EU u Hrvatskoj i stanje u HDZ-u.

U Hrvatskoj samo 36 posto građana vjeruje da je članstvo u EU dobra stvar, zašto tako malo?
Sve benefite koje ćemo imati od EU građani Hrvatske nisu još osjetili. Prva opipljiva stvar koju će Hrvatska vidjeti bit će Pelješki most. Građani će se malo pomalo adaptirati i naviknuti na Uniju. Na svima nama, i zastupnicima i medijima, je da pokušamo pomoći osvjestiti građanima koliko je važno biti članica tog prestižnog kluba, bilo sjevernoatlantskog saveza ili EU.

Premijer Plenković je uveo praksu da nakon svakog Europskog vijeća dođe u Sabor, premda to nije dužan. Po zakonu je dužan to raditi jednom godišnje, kao što je to radio Milanović. No, od dođe u Sabor, ali zastupnici zloupotrebljavaju tu situaciju i ne postavljaju mu pitanja o čemu je onome što je govorio i zaključcima Europskog vijeća. Vjerujem da će se ti postotci promjeniti, a posebno kako će se bližiti Europski izbori.

    Vidite li se na listi za Europske izbore i hoće li tu listu u HDZ-u slagati Andrej Plenković?

    Uvjerena sam da će Plenković slagati listu i da će i dalje biti predsjednik HDZ-a i premijer. Što se mene tiče, stranka će odlučiti jesam li zadovoljila na ovom zadatku. Ne vjerujem da je moja karijera u Europskom parlamentu završila.

    Je li Plenković uzdrman svime što se događaja u HDZ-u i izvan HDZ-a, je li mu ovo trebalo?

    Situacija je delikatna. No, svi zaboravljaju što je bilo u veljači i ožujku 2017. Da nije došlo do lex Agrokora nisam sigurna kako bi se završila prošla sezona, što bi se dogodilo s Konzumom, vjerojatno bi mnogi završili u stečaju i što bi radile tisuće ljudi koji su s njim povezani.

    Nitko razuman ne dovodi u pitanje da se nešto moralo poduzeti, ali mi smo mjesecima pitali i nismo mogli dobiti odgovor na pitanje tko je pisao lex Agrokor?

    Bilo bi dobro da se formalizirana ta radna skupina, no najvažnije je da se postigne nagodba u Agrokoru, da se sredi stanje i na to se trebamo fokusirati.

    Vidite li odgovornost premijera Plenkovića?

    Ne vidim odgovornost Plenkovića za sve to. On ima stranku pod kontrolom jer je direktno izabran predsjednik. Mi smo stranka na vlasti i moramo se odgovorno ponašati.

    http://hr.n1info.com/a304480/Vijesti/Suica-o-EU-i-stanju-u-HDZ-u.html