Ispiši ovu stranicu
Utorak, 29 Svibanj 2018

novilist.hr: Muškarac zaražen ospicama donio virus s Kosova, ne zna se je li nekog zarazio

Prema saznanjima liječnika, uglavnom je boravio kod kuće četiri dana koliko je bio zarazan prije dolaska u bolnicu. Je li nekoga u tom razdoblju ipak zarazio, nije moguće utvrditi

 

Kod pacijenta hospitaliziranog u Općoj bolnici Dubrovnik potvrđen je danas virus ospica. Riječ je o zasad izoliranom slučaju uvezenog virusa iz druge države, no očekuje se da bi u turističkoj sezoni takvih slučajeva moglo biti još.

 

U dubrovačkoj bolnici spremili su se za eventualnu pojavu epidemije, osigurali postupak i prostor gdje bi se zaražene pacijente izoliralo. Nabavlja se i dodatna količina cjepiva te aparat za brzu detekciju virusa.

 

Dubrovački epidemiolozi čekaju rezultate provjere ostalih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim muškarcem, od članova obitelji do zdravstvenih radnika.

Kao što je već objavljeno, riječ je o stanovniku Stona porijeklom s Kosova, koji je tamo nedavno boravio i vjerojatno prenio virus u Hrvatsku. Protiv ospica nije bio cijepljen.

Prema saznanjima liječnika, uglavnom je boravio kod kuće četiri dana koliko je bio zarazan prije dolaska u bolnicu. Je li nekoga u tom razdoblju ipak zarazio, nije moguće utvrditi.

 

- Ne možemo isključiti da je on nekoga zarazio. Zato obavještavamo sve liječnike da obrate pozornost na pacijente koji dolaze sa simptomima ospica da odmah poduzmu sve potrebne mjere zaštite i o tome obavijeste HZJZ - poručuju iz dubrovačkog zavoda za javno zdravstvo.

Pedijatre pozivaju da roditelje obavijeste o potrebi cijepljenja djece, a roditelje da to i učine. Cjepiva protiv ospica ima dovoljno.

Procijepljenost je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji relativno dobra, no problem je Grad Dubrovnik, koji je lani imao procijepljenost od tek 40 posto, najnižu u Hrvatskoj.

Situacija je nešto bolja nakon akcije cijepljenja provedene zbog epidemije u susjednoj Srbiji, ali je i dalje broj necijepljene djece u Dubrovniku visok. Epidemiolozi upozoravaju da je smrtnost od komplikacija ospica u prosjeku jedan na tisuću oboljelih, ali je u Srbiji zabilježena bitno veća smrtnost, čak jedan umrli na 350 zaraženih, a svi su mlađi od 45 godina.

Na udaru ospica u predstojećoj turističkoj sezoni mogle bi se naći i druge županije u priobalju: procijepljenost u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji također su među najnižima u zemlji.

 

Prema podacima HZJZ-a, i unutar županija postoje razlike, pa je tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji velika razlika između 53 posto cijepljene djece u Hvaru ili 100 posto cijepljenih u Visu, a u Dubrovačko-neretvanskoj od 40,8 posto cijepljenih u Dubrovniku do njih 80,5 posto u Metkoviću.

 

U Rijeci je protiv ospica cijepljeno 78,3 posto djece, manje nego na razini županije (80 posto). U HZJZ-u kažu kako takav odaziv otvara realnu opasnost od izbijanja epidemije.

 

- Šest generacija djece izrazito je slabo procijepljeno u dubrovačkom području i sada svi strahuju hoće li se zaraza širiti. Iskreno vjerujem da epidemije neće biti, no na roditeljima, koji su donijeli odluku o necijepljenju, sada je da se zapitaju je li to bila ispravna odluka - izjavila je europarlamentarka Dubravka Šuica. "Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih štiti od bolesti“, podsjeća Šuica.

 

Epidemija ospica zahvatila je Europu, gdje se u siječnju i veljači ove godine bilježi oko 11.000 oboljelih, a zaraza se, nažalost sa smrtnim posljedicama, pojavila i u zemljama regije, Srbiji i BiH, gdje je proglašena epidemija. Procijepljenost djece u susjednoj BiH niža je nego u Hrvatskoj, i kreće se oko 63 posto. Tamošnje su vlasti počele pokretati prekršajne postupke i novčano kažnjavati roditelje koji se ne odazovu pozivu na cijepljenje.

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Muskarac-zarazen-ospicama-donio-virus-s-Kosova-ne-zna-se-je-li-nekog-zarazio