Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Svibanj 2018

glasgrada.hr: Vodeći stručnjaci za Schengen na konferenciji u Dubrovniku

 

Konferencijau organizaciji voditeljice hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, Dubravke Šuice, pod nazivom ”Jača schengenska zona – Schengen kao jamstvo sigurnosti europskih građana” održat će se 1. lipnja u 10:00 na Sveučilištu u Dubrovniku, Branitelja Dubrovnika 41

Vodeći europski stručnjaci na konferenciji će iznijeti svoja iskustva o Schengenskom prostoru i izazovima koji su pred Europskom unijom, s naglaskom na Hrvatsku kao državu s najduljom vanjskom granicom u EU.

 

„Okupila sam najveće stručnjake koji u ovom trenutku rade na ulasku Hrvatske u Schengenski prostor, ali i one koji imaju odgovore na naša otvorena pitanja. Kad govorimo o graničnom režimu, prva asocijacija je terorizam, no Schengen je prepreka i za kriminalce, koji građanima EU mogu nanijeti jednako veliku štetu. Hrvatska je posljednjih mjeseci ispunila sve političke uvjete za Schengen, a sigurna sam kako ćemo do kraja godine riješiti i tehničke parametre te se 2019. pridružiti Schengenskom prostoru. Naša stručnost i dosadašnje iskustvo osnažit će sigurnost Europske unije“, poručila je organizatorica konferencije, zastupnica Dubravka Šuica.

Na konferenciji se očekuje i obraćanje Povjerenika EK za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo, Dimitrisa Avramopoulosa, koji je prošlog tjedna najavio unapređenje Viznog informacijskog sustava (VIS).

„Svake godine milijuni nedržavljana EU ulaze u Uniju s vizom. Nadogradnjom Viznog informacijskog sustava uklonit ćemo ‘slijepe točke’ u cijelom sustavu i graničnim policajcima dati informacije potrebne da bi svoj posao obavljali efikasnije. Kriminalci i potencijalni teroristi ne bi smjeli ulaziti u EU neprimjetno. Europa nije tvrđava, ali moramo znati tko prelazi naše granice. Naša je dužnost osigurati građane EU i graditi Europu koja štiti, ali ne ograničava mobilnost onih s dobrim namjerama.“

Uz Avramopoulosa, na konferenciji će iskustva iznijeti i Mariya GABRIEL, Povjerenica EK za digitalnu ekonomiju i društvo, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja METELKO ZGOMBIĆ te ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije RH (SOA) Daniel MARKIĆ. O spremnosti Republike Hrvatske za Schengen, kao i o ostalim sigurnosnim izazovima koji su pred našom zemljom govorit će glavni ravnatelj policije RH Nikola MILINA,  Tomislav GALIĆ, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju (MORH) te stručnjak za međunarodnu sigurnost, prof. dr. sc. Vlatko CVRTILA.

Sudjelovanje su potvrdili i gradonačelnik Dubrovnika Mato FRANKOVIĆ, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola DOBROSLAVIĆ, te Ivan PAVLIČEVIĆ, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske.

http://glasgrada.hr/vodeci-strucnjaci-za-schengen-na-konferenciji-u-dubrovniku/