Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Svibanj 2018

glasgrada.hr: Otvorenjem izložbe „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“započelo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe

 

Zastupnici hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić i Marijana Petir sudjelovali su u svečanom otvorenju izložbe „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“ u Vijeću Europe u Strasbourgu.

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uz prigodni govor glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda te uz glazbenu pratnju Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela.

 

“Ponosna sam što je baš na današnji dan, 30. svibnja kad je prvi put podignut hrvatski stijeg na Hrvatski sabor podignut i hrvatski stijeg u srcu Europe na Place de la Republique u Strasbourgu, u znak hrvatskog preuzimanja predsjedanjem Vijećem Europe. Ovo predsjedanje shvaćam kao dobru uvertiru za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, te pozdravljam ključne hrvatske prioritete – borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju i zaštitu kulturne baštine. Stoga je i današnja izložba UNESCO-ove nematerijalne baštine Hrvatske potvrda jednog od prioriteta!”, naglasila je Dubravka Šuica, voditeljica hrvatske delegacije u EPP-u i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu.

Nakon otvaranja izložbe, upriličena je vožnja tramvajem dekoriranim hrvatskim simbolima i logom predsjedanja, od Europskog suda za ljudska prava do Place de la Republique, gdje je spuštena danska zastava, a podignuta hrvatska, čime je obilježen kraj danskog i početak hrvatskog predsjedanja.

Podsjetimo da je Hrvatska 1996. godine postala članicom Vijeća Europe, a hrvatski zastupnici iz Europske pučke stranke (EPP) i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvaranjem izložbe u Vijeću Europe u Strasbourgu u svečanom programu obilježili su prigodu preuzimanja hrvatskog predsjedanja Odborom ministarskih zastupnika, u okviru Predsjedanja Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe od 18. svibnja do 21. studenog 2018. godine.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe dobar su test i pripreme za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine. Hrvatska je kao svoje prioritete tijekom predsjedanja Vijećem Europe istaknula borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju i zaštitu kulturne baštine. Tijekom predsjedanja organiziran je program od dvadesetak kulturnih događanja kojima će se predstaviti bogata hrvatska kulturna baština kao i suvremena umjetnička produkcija.

http://glasgrada.hr/otvorenjem-izlozbe-hrvatska-nematerijalna-bastina-na-unesco-ovim-listamazapocelo-hrvatsko-predsjedanje-vijecem-europe/