Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Lipanj 2018

dubrovnikpress.hr: Radi se nova uredba EU o rekreacijskom ribolovu; Šuica pojašnjava što to znači

U doglednoj budućnosti zasigurno će doći do novih promjena u rekreacijskom ribolovu. Naime, u tijeku je izrada uredbe Europske unije o čemu se govorilo i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu gdje je izglasano izvješće o stanju rekreacijskog ribolova u Europskoj uniji. Uz tu prigodu voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica najavila je donošenje nove uredbe i pojasnila što ona donosi.

 

- Puno je tema kojima se bavimo u Europskom parlamentu, od migracija, terorizma, vanjskopolitičkih tema, zaštite okoliša, sigurnosti hrane, ali nismo zaboravili Zajedničku ribarstvenu politiku ni naše male ribare. Ovih dana ovdje u Europskom parlamentu radimo na sveobuhvatnoj uredbi koja će jasno definirati što je to rekreacijski ribolov kako bi ga razlikovali od komercijalnog ribolova. Tom bismo uredbom definirali načine prikupljanja podataka o rekreacijskom ribolovu, broju ribara, količini njihova ulova i dodanoj vrijednosti koju donose svojim zajednicama. – rekla je Šuica.

 

- Bez tih podataka ne možemo točno procijeniti učinak rekreacijskog ribolova na naše stokove i ne možemo donijeti kvalitetne politike za zaštitu naših ribara i našeg morskog bogatstva. Uspješnim prikupljanjem podataka o rekreacijskom ribolovu brinemo o održivosti i opstojnosti ribarstva i u Hrvatskoj i u Europi, a i sprječavamo nezakoniti, neprijavljeni i neregulirani ribolov. – kazala je Šuica.

 

Šuica je naglasila kako u većini država članica EU dolazi do rasta trendova rekreacijskog ribolova, što pozitivno utječe i na hrvatske ribare.

- Znamo da je rekreacijski ribolov hobi, ali on ima i gospodarski, socijalni i ekološki značaj, a sama činjenica da na razini Unije postoji oko devet milijuna rekreacijskih ribara, a to čini 1,6 posto europskog stanovništva, čime nije obuhvaćen slatkovodni ribolov, dovoljno govori o značaju tog tipa ribolova, a ta djelatnost donosi oko 10 i pol milijardi eura i najveći dio tog novca odlazi u male lokalne zajednice. – objasnila je eurozastupnica Dubravka Šuica.

 

- Trendovi rekreacijskog ribolova rastu u većini država članica EU i znatno doprinose razvoju plavog gospodarstva  u obalnim zajednicama i na otocima, a pozitivno utječu na produženje turističke sezone nakon ljeta, što mnogim, pa i hrvatskim ribarskim zajednicama omogućuje dodatan izvor zarade i bolju kvalitetu života. – rekla je još.

 

Naposljetku, Šuica je pozvala hrvatske ribare, ali i žene ribarice, na podršku na aktivnom radu za poštivanje odredbi Zajedničke ribarstvene politike.

- Iako ne postoji jedna jasna definicija rekreacijskog ribolova na razini EU, on se stoljećima prakticira diljem Europske unije, a sastavni i nerazdvojivi je dio i hrvatske kulture, tradicije i nasljeđa svih naših obalnih i otočnih zajednica. Mnogi naši prijatelji i članovi obitelji, pa i ja osobno, godinama, ako ne i cijeli svoj život, bave se rekreacijskim ribolovom, uglavnom iz hobija. Zbog rasprostranjenosti, rekreacijski ribolov postao je raznolik kao i kulture unutar same Europske unije. Dragi naši ribari, ali i žene ribarice, uz vaše sudjelovanje i vašu pomoć, u prilici smo zajedno aktivno raditi na prikupljanju svih potrebnih podatka o rekreacijskom ribolovu i tako poštivati odredbe Zajedničke ribarstvene politike kako bismo očuvali riblje stokove u Jadranu, zaštitili naš prelijepi morski okoliš, ali i opskrbili se kvalitetnom hranom iz mora. – zaključila je Dubravka Šuica.

 

D.M.

 

https://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/30980-radi-se-nova-uredba-eu-o-rekreacijskom-ribolovu-suica-pojasnjava-sto-to-znaci