Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Lipanj 2018

dutv.hr: Šuica: Još jedan dokaz da ne želimo Europu dvije brzine, no čeka nas još puno posla

Potaknuta sve većim pritiscima zemalja srednje i istočne Europe kojima se traže jednaki standardi za sve potrošače u Europskoj uniji, Europska komisija je 11. travnja predložila novi sporazum (New Deal) za potrošače u EU. Tom bi se odlukom osiguravali jednaki standardi za sve europske potrošače u skladu s pravom EU. U rujnu prošle godine Europska komisija objavila je skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete. Također, osnovan je i istraživački centar na razini Europske komisije (Joint Research Centre) u nadležnosti povjerenika za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navracsicsa, koji je obećao da će Komisija realizirati ono što je najavila proteklih mjeseci, provesti paneuropsko istraživanje te učiniti sve d a udovolji interesima i ukusima građana.

 

Danas je na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane izglasano mišljenje o Dvojnoj kvaliteti proizvoda na jedinstvenom tržištu, ali i amandmani voditeljice hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice u kojima je ponovo istaknula važnost edukacije potrošača, javnog informiranja te nadoknade štete potrošačima u slučaju kršenja njihovih prava.

 

Ovo izvješće plod je dugogodišnjeg rada zastupnika i njihovog nastojanja da građani srednje i istočne Europe dobiju ravnopravan status i potrošačka prava kao i građani iz zapadnih članica EU, te da se dokine svaka diskriminacija unutar Unije.

 

Zastupnica Šuica izrazila je zadovoljstvo današnjim ishodom glasovanja:

„Zalažemo se pristupanju schengenskoj zoni i Eurozoni i za jednake vrijednosti, pa smo i ovim glasovanjem još jednom uspjeli dokazati važnost izjednačavanja građana srednje i istočne Europe te zbog toga čestitam svima koji su radili na ovom izvješću, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti. Žao mi je što još uvijek postoje zastupnici među nama kojima ove razlike ne smetaju i koji i dalje podržavaju dosadašnju praksu. Još nas puno truda čeka kako bismo podigli svijest cijele Europe o ovom problemu, ali vidimo da je Komisija u posljednjih godinu dana donijela niz mjera koje se tiču dvostrukih standarda. Ne smijemo zaboraviti govor predsjednika Komisije Junckera još u rujnu prošle godine u kojem je naglasio kako razlike između zapadne i istočne Europe ne smiju postojati. Nastavit ćemo se boriti za zaštitu naših građana jer ni u jednom segmentu ne želimo Europu dviju brzina!“

 

Podsjetimo, zastupnica Šuica je zajedno sa češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom 18. svibnja 2017. organizirala kušanje prehrambenih proizvoda kako bi upozorila na razliku u kvaliteti istih proizvoda na zapadu i istoku Unije. Također, u suradnji s 43 zastupnika iz različitih političkih grupacija, zastupnica Dubravka Šuica postavila je pitanje Europskoj komisiji vezano za spomenute razlike, nakon čega je uslijedila i rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 18. svibnja prošle godine, što je između ostalog doprinijelo da se i Europska komisija počne baviti ovom temom.

 

http://dutv.hr/index.php/vijesti/item/7384-suica-jos-jedan-dokaz-da-ne-zelimo-europu-dvije-brzine-no-ceka-nas-jos-puno-posla