Ispiši ovu stranicu
Subota, 30 Lipanj 2018

portaloko.hr: Kongresmeni i europski zastupnici u Sofiji raspravljaju o ulozi SAD-a na području Zapadnog Balkana

 

 

 

 

U sklopu posjeta Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu (AFET) Dubravka Šuica 29. i 30. lipnja sudjeluje na 82. EU-US Međuparlamentarnom transatlantskom zakonodavnom dijalogu koji se održava u Sofiji.

 izaslanstva Europskog parlamenta, uz zastupnicu Dubravku Šuicu, čine predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om Christian Ehler (EPP, Njemačka), Andrey Kovatchev (EPP, Bugarska), Eva Maydell (EPP, Bugarska), Jeppe Kofod (S&D, Danska), Ioan Mircea Pascu (S&D, Rumunjska), Ana Gomes (S&D, Portugal), Neena Gill (S&D, UK), Andrers Primdahl Vistisen (ECR, Danska), Marietje Schaake (ALDE, Nizozemska) i Barbara Kappel (ENF, Austrija), dok iz američkog Kongresa na sastanku sudjeluju Mario Diaz Balart (R-FL), Jim Costa (D-CA), Andy Harris (R-MD), Ted Poe (R-TX), Ami Bera (D-CA), Brendan Boyle (D-PA) te Sheila Jackson-Lee (D-TX). Uz bugarske dužnosnike na skupu sudjeluje i povjerenica Europske komisije za digitalno gospodorstvo i društvo Mariya Gabriel.

„Poznato je da se ovaj format sastanaka odvija dva puta godišnje,  jedanput u Washingtonu, drugi u Europi. Danas smo upravo u Bugarskoj koja  završava predsjedavanje Unijom. Odnosi sa SAD-om su vrlo dinamični, a teme o kojima  s našim američkim kolegama su aktualne, trgovački odnosi, Pariški sporazum, nuklearni sporazum sa Iranom a sve ususret međuizborima u SAD-u. Zanimljivo je da smo na posljednjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) usvojili izvješće o odnosima između EU-US kojim jasno pozivamo na jačanje transatlantske suradnje, zajedničku borbu protiv klimatskih promjena te daljnji razvoj trgovinskih sporazuma. Također je na dnevnom redu uloga SAD-a na području Zapadnog Balkana koja je iznimno važna kao i zajednički napori EU i SAD-a u području kibernetičke sigurnosti (cybersecurity)“, izjavila je potpredsjednica AFET-a Dubravka Šuica.

Transatlantski zakonodavni dijalog održava se nekoliko mjeseci prije međuizbora u SAD-u u studenom 2018., otprilike godinu i pol dana nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast. Iako EU i Sjedinjene Američke Države još uvijek surađuju na brojnim pitanjima, došlo je do promjene odnosa SAD-a i Europske unije, a taj se pomak može vidjeti u različitim stavovima koje su SAD i EU izrazili o ključnim pitanjima kao što su klimatske promjene i multilateralizam, kao i nedavne odluke Trumpove administracije da premjeste američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, povuku se iz Iranskog nuklearnog sporazuma i nametnu carine na čelik i aluminij koji utječu na EU. Unatoč nedavnim odstupanjima, SAD ostaje najbliži saveznik i partner EU-a, a dobro funkcioniranje i pozitivan odnos temeljni je interes za kolektivnu sigurnost i prosperitet partnera.

http://www.portaloko.hr/clanak/kongresmeni-i-europski-zastupnici-u-sofiji-raspravljaju-o-ulozi-sada-na-podrucju-zapadnog-balkana/0/101184/