Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Srpanj 2018

dubrovacki.slobodnadalmacija.hr: KORČULANI PROSLAVILI DAN GRADA Neka nas čuva sveti Todor!

Svečanosti povodom Dana Grada i blagdana suzaštitnika Korčule Sv. Todora započele su u subotu ujutro na 11. svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kino sali Centra za kulturu Korčula na kojoj su podijeljene nagrade i priznanja za 2017. i 2018. godinu. Svečanoj sjednici nazočili su svi lokalni politički dužnosnici, župnici, ravnatelji institucija, dobitnici nagrada s obiteljima i mnogi drugi. Sjednicu su pozdravnim govorima posebno uveličali gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, predsjednik Gradskog vijeća Marko Skokandić, a čestitke su uputili i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik župna Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, europarlamentarka Dubravka Šuica, zaadarski nadbiskup Želimir Puljić te mnogi drugi domaći i strani politički dužnosnici, posjetitelji i gosti.

Nakon pozdravnih i čestitarskih govora uslijedila je dodijela nagrada i priznanja Grada Korčule. Osobnu godišnju nagradu, za iskazane uspjehe u razvoju društvenih odnosa, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i drugih djelatnosti, uručena je Nikoli Didoviću, dugogodišnjem članu Gradskog društva Crvenog križa Korčula, jedinom Korčulaninu koji je donirao krv više od 100 puta. Osobnu godišnju nagradu dobili su i Janja Lozica, trenerica Rukometnog kluba Korčula, za iznimne rezultate postignute s mlađim rukomentnim uzrastima te Josip Ivančević, za izvrsne rezultate postignute na srednjoškolsom natjecanju iz matematike.

Podijeljene su i sportske nagrade i priznanja, nagrada za najboljeg sportskog djelatnika uručena je Milanu Grbinu za dugogdišnji rad u Korčulanskom plivačkom klubu, najboljom sportašicom proglašena je Karmen Fabris iz KPK-a, a najboljim sportašem, za sad bez konkurencije, proglašen je državni taekwondo reprezentativac Dinko Šegedin iz TKD-a Forteca. Kolektivnu godišnju nagradu za najbolju ekipu dobile su plivačice KPK-a u ženskoj konkurenciji, odnosno mlađi kadeti vaterpolske ekipe KPK-a u muškoj. Najboljim perspektivnim sportašima Grada Korčule proglašeni su Marjan Duhović, mladi vaterpolist KPK-a, Hrvoje Pažin, mladi borac TKD-a Forteca te Lana Vilović i Marija Sardelić, male rukometašice RK-a Korčula.
Sjednicu je uveličala klapa „Kuntenat“ iz Korčule, a nakon zaključivanja sjednice okupljeni su se nastavili družiti na svečanom domjenku.

Svečano slavljeno nastavljeno je i jučer svečanom procesijom oko staroga grada na kojoj su sudjelovale sve korčulanske bratovštine i veliki broj vjernika te dvijema moreškama u centru grada. Blagdan Sv. Todora najsvečaniji je i najbitniji dan za svakog moreškanta, bulu i mužikanta, na taj se dan izvode najbolje moreške dva društva, HGD Sv. Cecilija morešku izvodi na Trgu pomirenja dok KUD Moreška viteški ples izvodi u Ljetnom kinu. Nakon svečanih izvedbi i ove je godine uslijedila fešta do ranih jutarnjih sati.

Iako je zaštitnik Korčule Sv. Marko, budući da ga je nametnula venecijanska vlast, sv. Marko nikada se nije približio Korčulanima u vjerskome i kulturološkome smislu. Skromna svečanost na njegov blagdan teško se može mjeriti sa svečanosti u čast sv. Todora u kojoj sudjeluju cijeli grad i okolna mjesta.

Sv. Todor stigao je u Korčulu u 18. stoljeću. U to vrijeme postojalo je nepisano pravilo da grad koji ne posjeduje relikvije kojega glasovitog sveca mučenika nije grad u punome smislu te riječi. Godine 1736. Korčulani su od pape Klementa XII. zatražili tijelo nekog sveca iskopanog iz Kalistovih katakomba koja su se u to vrijeme sustavno iskapala radi njihova štovanja diljem svijeta. Jedno od tih tijela bilo je i tijelo svetog Theodora koje je papa dodijelio Korčuli. Prema ondašnjim običajima, tijelo je bilo zatvoreno u maloj ćeliji u katakombi na kojoj je bila oznaka mučeništva zajedno s ampulom krvi sveca kao potvrda autentičnosti. Sveti Theodor, čije ime na grčkome jeziku znači dar Božji, najvjerojatnije je bio rimski vojnik iz grada Amazije u Maloj Aziji koji je za cara Galijena, točnije 29. srpnja, podnio mučeništvo u ime vjere. Korčulani su bili iznimno zadovoljni svojim novim svecem.
Zbog svojega strateškog položaja Korčula je oduvijek bila meta raznih osvajača, pa je svetac vojnik bio najbolja obrana. Sv. Theodor je s vremenom preimenovan u sv. Todora, a to je ujedno jedno od najzastupljenijih muških imena u gradu. Velika svečanost održava se na dan njegova mučeništva – 29. srpnja kada se relikvije sveca iznose u procesiju oko stare gradske jezgre, nakon koje sudionici ljube relikvijar u kojemu je ampula svečeve krvi. Kad misni obredi završe, Korčulani sa svojim obiteljima i bližnjima uživaju u raskošnoj blagdanskoj trpezi, a nakon toga održava se najsvečanija i najvažnija godišnja moreška.

 

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/korcula/clanak/id/558672/korculani-proslavili-dan-grada-neka-nas-cuva-sveti-todor