Ispiši ovu stranicu
Petak, 14 Rujan 2018

hrt.vijeti.hr: Isti proizvod, druga kvaliteta - kako riješiti problem?

 

 

i

Europski parlament izglasovao je jučer izvješće o različitoj kvaliteti proizvoda na tržištu Europske unije. Izvješće je usvojeno s 464 glasa za, 69 protiv, 17 suzdržanih.

Raspravljalo se prethodno o uočenim razlikama u prehrambenim proizvodima, kozmetici i higijenskim potrepštinama na jedinstvenom tržištu. Istraživanja su pokazala da se naizgled isti proizvodi slabije kvalitete prodaju u zemljama istočne Europe pa su zatražili da se jasno definira što se podrazumijeva pod dvojnom kvalitetom.

Traži se rješenje u obliku promjene zakonskih regulativa. "Cilj nije da se unificiraju proizvodi i da se stvori tzv. 'europski ukus', već je riječ o kvaliteti jer veliki broj potrošača ne zna da se mnogi proizvodi istog proizvođača zapravo razlikuju od tržišta do tržišta", objasnila je izvjestiteljicaOlga Sehnalová(S&D), članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Dvojna kvaliteta proizvoda odnosi se na hranu i piće, ali i na robu široke potrošnje, uključujući higijenske potrepštine i deterdžente.

"Sigurna sam da nitko ne želi jesti jogurt s manje voća, a više šećera, čokoladu s manje kakaa ili koristiti deterdžent koji manje kvalitetno služi svrsi", rekla je za Hinu hrvatska zastupnicaBiljana Borzan(S&D), također članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane za Hinu. Napomenula je da se izvješćem traže izmjene Direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi i osnivanje europskog tijela koje bi pomagalo u regulaciji tržišta. Tako bi se, smatra, zaustavile podjele u EU. 

"Nemaju svi isti ukus"

Kritičari kažu - to je pitanje različitih ukusa i nejednakih lokalnih preferencija.

"Nemaju svi ljudi u Europi isti ukus i to je nešto što proizvođači također moraju uzeti u obzir. Važno je osigurati transparentnost, ali svejedno će postojati proizvodi koji će se razlikovati. Primjerice, u Portugalu i Poljskoj se možda razlikuju predodžbe o tome kakvog okusa trebaju biti riblji štapići", rekao je njemački zastupnikAndreas Schwab(EPP).

Takve je argumente po završetku rasprave odbacila hrvatska zastupnicaDubravka Šuica(EPP). "Istočne zemlje su kritike o lokalnim preferencijama demantirale primjerom tromjesečne bebe koja ima ukus ali se sigurno o njemu ne može izraziti. Prema tome, ne radi se o regionalnim ukusima, ukus se stječe i to je potpuno izmišljen argument", rekla je za Hinu.

"Ako se već zalažemo za jedinstveno tržište, a Velika Britanija se trenutno bori da ostane na tom tržištu iako izlazi iz Europske unije, onda je logično da svi na jedinstvenom, zajedničkom i europskom tržištu uživamo jednaka prava", dodala je Šuica i pozvala na promjenu zakonodavstva.

Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hraneVytenis Povilas Andriukaitisistaknuo je da svi građani Europske unije trebaju imati pristup proizvodima visoke kvalitete. Podsjetio je na europsko istraživanje o kvaliteti proizvoda za koje je izabrana metodologija, dok je sljedeći korak izbor proizvoda koji će se uvrstiti u istraživanje.