Ispiši ovu stranicu
Utorak, 18 Rujan 2018

dutv.hr: Šuica na Kosovu: ”Sve se vrti oko odnosa Srbije i Kosova!”

Šuica na Kosovu: ”Sve se vrti oko odnosa Srbije i Kosova!”
 

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) te Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica sudjeluje na 5. sastanku zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prudruživanje u Prištini. Izaslanstvo Europskog parlamenta uz zastupnicu Šuicu čine predsjednik Izaslanstva Tonino Picula (S&D, Hrvatska), Thomas Waitz (Greens/EFA, Austrija), Lukas Mandl (EPP, Austrija) te Julie Ward (S&D, Ujedinjena Kraljevina).

Teme sastanka koji se održava u kosovskoj Skupštini su odnosi između Europske unije i Kosova, pri čemu članovi Izaslanstva sudjeluju u razmjeni mišljenja s premijerom Republike Kosovo Ramushom Haradinajem te Posebnom predstavnicom EU na Kosovu Nataliyom Apostolovom, zatim politički dijalog i funkcioniranje demokratskih institucija, odnosi sa susjednim zemljama, regionalna suradnja s posebnim naglaskom na nastavak dijaloga izmedju Kosova i Srbije te uvjeti za ispunjavanje liberalizacije viznog režima. Također se raspravlja o razrješavanju pitanja ratnih zločina, vladavini prava s fokusom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te zaštiti temeljnih prava i sloboda, nasilju te situaciji Roma, Ashkalija i Egipćana.

Potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi te podržala napredak Kosova u protekloj godini, posebice ispunjenje zahtjeva za liberalizaciju viznog režima:

"Želim pohvaliti napredak Kosova u protekloj godini te izraziti zadovoljstvo ostvarivanjem uvjeta za liberalizaciju viznog režima, što je potvrđeno u izvješću Komisije iz srpnja i što smo izglasali velikom većinom na prošlotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Također, ratifikacija sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom veliki je korak za dobrosusjedske odnose, regionalnu suradnju te približavanje Kosova Europskoj uniji. U središtu rasprava je dijalog između Srbije i Kosova o kojem se puno govori posljednjih tjedana, mi smo izrazili punu podršku nastavku dijaloga i potpunoj normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda. Potreban je napredak i po pitanjima vladavine prava i korupcije no drago mi je da su nedavno usvojeni novi zakoni za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije na Kosovu".

Podsjetimo, Europska komisija 18. srpnja ove godine potvrdila je kako je Kosovo ispunilo 2 preostala zahtjeva za liberalizaciju viznog režima u pogledu ratificiranja sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom te da je ostvarilo dobre rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, čime su ispunjena sva potrebna mjerila utvrđena u planu za liberalizaciju viznog režima. Komisija je u svibnju 2016. predložila Europskom parlamentu i Vijeću da se građanima Kosova odobri putovanje bez vize u EU, pod uvjetom da su do donošenja prijedloga ispunjena navedena 2 zahtjeva. Europski parlament je prošli četvrtak podržao ukidanje viza građanima Kosova za ulazak u Europsku uniju i otvaranje pregovora s Vijećem EU-a o tom pitanju.

Članovi izaslanstva Europskog parlamenta za vrijeme boravka na Kosovu sastali su se i ministricom za europske integracije Dhuratom Hoxhaom, ministrom vanjskih poslova Behgjetom Pacollijem, predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veselijem, predsjednikom stranke LDK Avdullahom Hotijem, osnivačem i šefom stranke VV Albinom Kurtijem, predsjednikom stranke PSD i gradonačelnikom Prištine Shpendom Ahmetijem te Goranom Rakićem sa Srpske Liste. Na kraju sastanka zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i prudruživanje u Prištini usvojena je Rezolucija kojom su utvrđeni prioriteti za daljnji napredak i europski put Kosova.

http://dutv.hr/index.php/vijesti/item/7882-suica-na-kosovu-sve-se-vrti-oko-odnosa-srbije-i-kosova