Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 08 Travanj 2019

jutarnji.hr: FOTO: SDP, START i HDZ PREDALI KANDIDACIJSKE LISTE ZA EUROIZBORE 'Građani će glasati za one koji su im uvjerljiviji, nemam dileme da ćemo dobro proći'

Dosad je Državnom izbornom povjerenstvu predano 10 kandidacijskih lista, a danas bi to trebalo učiniti još 8 stranaka i koalicija.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) predala je u ponedjeljak Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za izbor članova u Europski parlament, a njezin nositelj Tonino Picula poručio je da Europska unija za Hrvatsku nije prijetnja te da je cilj SDP-a osvojiti barem tri mandata.

 

"Ciljevi SDP-a su predstaviti program kojim ćemo nastojati nadograditi EU i kojim zastupamo vrijednosti bez kojih takva EU nije moguća, te povećati broj naših zastupnika s dva na barem tri kako bi takav angažman do krajnosti i ojačao. Za nas je EU prostor šansi za Hrvatsku koje nije dovoljno iskorišten u prvih šest godina članstva“, kazao je Picula u izjavi novinarima nakon predaje liste.

 

"EU nije za Hrvatsku prijetnja. Eventualno bi mogla postati prijetnja ako bi europski projekt pao u ruke europskim političarima poput Antonija Tajanija ili Viktora Orbana, neovisno o tome jesu li oni u EPP-u ili su pripadnici radikalne desnice. SDP će nastojati sa svim strankama slične političke orijentacije u budućem sastavu EP-a znati oduprijeti se takvoj prijetnji koja je sve ozbiljnija unutar EU“, najavio je SDP-ov aktualni europarlamentarac.

Biljana Borzan istaknula je da će sve stranke u kampanji slati vrlo slične poruke bez obzira na političku orijentaciju, a SDP će ponuditi ne samo markicu nego i ljude koji su se do sada dokazali u svom radu. „Građani će nas moći razlikovati po tome što smo, kako mi u EP do sada radili, tako i SDP općenito u hrvatskoj politici. Građani će glasati za one koji su im uvjerljiviji, a ja sam sigurna i nemam nikakve dileme da ćemo mi dobro proći“, uvjerena je Borzan, druga SDP-ova europarlamentarka.

Predsjednik stranke Davor Bernardić kazao je da SDP želi ravnopravan status naših građana s ostalim građanima Europske unije. "To ćemo postići povećanjem plaća i mirovina, boljom kvalitetom zdravstvene zaštite, borit ćemo se za manje poreze u ugostiteljstvu i turizmu, ravnopravni položaj naših poljoprivrednika s onima u EU i za veću iskoristivost europskih fondova“, naveo je ciljeve stranke.

"Inzistirat ćemo na otvorenoj, tolerantnoj zemlji koja treba biti pravedna, optimistična, a ne depresivna. Borit ćemo se za Hrvatsku jednaku za sve njene građane, a ne samo za privilegirane. Vodit ćemo afirmativnu kampanju s naglaskom na ravnopravnom statusu svih naših građana unutar EU“, dodao je Bernardić.

Uz Piculu i Borzan, za mjesto u Europskom parlamentu natječu se i Predrag Fred Matić, Romana Jerković, Joško Klisović, Ivana Posavec Krivec, Gordan Maras, Barbara Antolić Vupora, Mladen Novak, Sanja Radolović, Mirela Holy i Ranko Ostojić.

HDZ je svoju kandidacijsku listu predao u 10 sati.

- Predali smo listu HDZ-a za euroizbore. HDZ je odabrala snažnu i kvalitetnu listu kandidata. Naša lista predstavlja jamstvo da će svi oni koji budu izabrani jako dobro artikulirati hrvatske nacionalne interese u Europskom parlamentu. Svatko od njih izrazito dobro zna funkcioniranje Europske unije i Europskog parlamenta, poručio je Andrej Plenković.

- Nadamo se pobjedi, očekujemo veliku potporu članova i birača. Naši kandidati izvrstan su spoj iskustva, znanja, mladosti. Lista je sveobuhvatna, ona nije nikakva lista koja je izmišljena iz prsta predsjednika stranke, svi kandidati su kandidati ili županijskih organizacija ili zajednica i jednoglasno je usvojena, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na kandidata Stjepana Ribića, koji je 2014. godine bio na listi HDSSB-a i oštro kritizirao HDZ.

- On je član HDZ-a, mislim da je sjajno pojasnio svoje izjave u subotu. Mi stojimo iza njega, Osječko-baranjska županija iza njega stoji, dokazao se kao čovjek koji je vodio Agenciju za regionalni razvoj i apsorpciju europskih sredstava. Njegov doprinos ovoj stranci i listi bit će izrazito uspješan, rekao je Plenković.

Na listi HDZ-a su Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Stjepan Ribić, Domagoj Marojević, Danijel Marušić i Stjepan Adanić.

I stranka Start je predala svoje kandidacijske liste za natjecanje na izborima za Europski parlament. Na njezinoj listi je i nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji je zajedno sa šeficom stranke Dalijom Orešković došao u DIP.

Predsjednica stranke Start poručila je u ponedjeljak građanima kako je bitno da ih na izbore za zastupnike u Europski parlament izađe što više, HDZ-u je prozvala da je najodgovorniji za "glib" u kojem se Hrvatska nalazi.

Važno je da na izbore izađe što veći broj građana, jer HDZ ima i novac i svoju stranačku vojsku, neka se građani, koji su neosnovano odbijeni kod raznih natječaja, zapitaju koliko je onih koji će izaći na ove izbore samo da se zahvale onima koji su ih na neki način protekcionirali, poručila je Orešković nakon što je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predala kandidacijsku listu Starta.

Od izbora očekuje da građani prepoznaju da je to "civilizacijski referendum", trenutak kada započinje "bitka" za parlamentrane izbore.

 "HDZ kao političku stranku smatram najodgovornijom za glib u kojem se Hrvatska danas nalazi, to je stranka natopljena sukobom interesa, klijentelizmom, korupcijom. Premijeri iz ove stranke optuženi su i osuđeni pravomoćno za najveća korupcijska kaznena djela", izjavila je Orešković.

Za listu svoje stranke kaže da je "sušta suprotnost svega što dominantne političke stranke predstavljaju", pa precizira kako pri tom misli i na oporbu čiji zastupnici "predstavljaju rezervni bazen glasova za HDZ, oporbu koja ne poštuje institucije ove dražave, a ni Sabor, što su pokazali odnosnom prema djelatnicima Sabora".

Jedino što Start ima je moralni kapital, znanje, ideje i viziju, želimo Hrvatsku uvesti u budućnost, zaključila je Orešković.+

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-sdp-start-i-hdz-predali-kandidacijske-liste-za-euroizbore-gradani-ce-glasati-za-one-koji-su-im-uvjerljiviji-nemam-dileme-da-cemo-dobro-proci/8704082/