Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 02 Svibanj 2019

euractiv.jutarnji.hr: PITANJA ZA HRVATSKE EUROPARLAMENTARCE: Kako će Brexit utjecati na suradnju EU27, a kako na Europsku uniju kao globalnog aktera?

Anti-Brexit protestors gather outside Downing Street, on Whitehall in central London, Britain January 2, 2019. REUTERS/Henry Nicholls

Euractiv.hr će svaki dan objavljivati odgovore sedam dosadašnjih hrvatskih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu - koji žele novi mandat - na isto pitanje vezano uz budućnost Europske unije i položaju Hrvatske u tom projektu.

Kako će Brexit utjecati na suradnju EU27, a kako na Europsku uniju kao globalnog aktera?

Biljana Borzan, SDP (S&D)

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

 

"Iako je iznenađujući rezultat referenduma 2016. godine poljuljao stabilnost EU, ipak nije izazvao lančanu reakciju i njen raspad, kao što su neki predviđali. Upravo suprotno, euroskeptične stranke diljem Europe su ideju napuštanja EU izbacile iz svojih programa. Razloga za to je više, a glavni među njima je svakako proces pregovora o izlasku Ujedinjene Kraljevine - tijek pregovora je pokazao da Velika Britanija, iako je jedna od najvećih i najbogatijih država Europe, ne može parirati ujedinjenoj EU u pregovorima. S druge strane, vlada i politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini su stanju permanentne nestabilnosti i unutarnjih sukoba oko pregovora i budućeg odnosa s EU. Sva upozorenja o posljedicama Brexita koja je strana “Remain” promicala tijekom referendumske kampanje, a koja je strana “Leave” plasirala kao “projekt zvan strah”, pokazala su se točnima. Nitko ni u najcrnjim predviđanjima nije mogao pomisliti da će u Sjevernoj Irskoj zbog Brexita ponovno eksplodirati bombe."

 

"Europska unija Brexitom gubi svoju važnu članicu s financijskog, ekonomskog i vojnog aspekta. Ujedinjena Kraljevina značajno je ekonomski doprinosila Uniji, a politički i vojni kapital često je bio odlučujući u međunarodnim političkim odnosima. Proračunski manjak od 13 milijardi eura godišnje koji će nastati kao rezultat Brexita sigurno će se osjetiti u provedbi dosadašnjih politika te će odgovarajuća prilagodba biti nužna. Izlazak Ujedinjene Kraljevine može se iskoristiti za jačanje institucija Unije i njenu veću integraciju, što samo po sebi i ne mora biti loše za građane Unije. Ukidanje roaminga, ali i bolja dostupnost jeftinijem kapitalu u okviru Monetarne unije ili lakši pristup energiji u okviru Energetske unije dobri su za sve građane Unije.

Od samog Brexita, veći će utjecaj na raspoloženje građana EU27 imati politika koju će voditi EU nakon Brexita. Upravo zato su vrlo značajni izbori za Europski parlament 2019 godine. Biranjem svojih zastupnika građani će izravno moći reći što žele, s kojim se politikama slažu, a s kojima ne. Prvenstveno će o političarima koje izaberu ovisiti sudbina Unije, a ne o Ujedinjenom kraljevstvu. U globalnim odnosima vjerujem da Unija neće pretrpjeti veliku štetu jer je ekonomki jaka, pa će i dalje ostati vrlo poželjno mjesto za plasman roba i usluga."

Tonino Picula, SDP (S&D)


Ured Tonina Picule

Eurozastupnik Tonino Picula

 

"Treba prvo vidjeti hoće li, kada, i pod kojim okolnostima do Brexita doći. Dosadašnje iskustvo pokazuje kako su članice EU u komunikaciji s Ujedinjenom Kraljevinom po pitanju Brexita izradile zajedničku strategiju. Brexit je doveo do izrazite podijeljenosti britanske politike premda se očekivalo da će se to prije svega dogoditi EU27. Sigurno je kako će službenim istupanjem UK iz EU doći do preraspodjele moći između glavnih aktera, stvaranja novih i učvršćivanja starih neformalnih koalicija članica.

No, od samog Brexita za Europsku je uniju važnije kako će zemlje članice harmonizirati svoje odnose prije nastupa prema trećim stranama. Nedavno potpisivanje trgovinskog sporazuma s Japanom pokazuje kako su članice u stanju prema trećim stranama nastupiti zajednički, ali i kako to nije uvijek slučaj. Talijansko pak potpisivanje memoranduma o razumijevanju s Kinom, unatoč upozorenjima drugih članica Unije kako takvo soliranje može biti opasno za Uniju, pokazuje kako o različitim temama postoje različita stajališta i interesi i različite razine svijesti o zajedničkim europskim interesima."

 

Jozo Radoš, GLAS (ALDE)


Marc Dossmann / © European Union 2016 - Source : EP (037669A)

Jozo Radoš

 

"Unutar Europske unije postoje razlike koje ostaju i nakon Brexita. Najuočljivije su razlike između razvijenih i manje razvijenih zemalja članica, između sjevera i juga te između istoka i zapada. Moguće je očekivati da će nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine jačati svijest o potrebi za više zajedništva pa potom i korake u pogledu lakšeg usvajanja zajedničkih politika.

Što se tiče uloge EU-a kao globalnog čimbenika izlazak Ujedinjene Kraljevine ima i pozitivne i negativne učinke. S jedne strane, izlazak Britanije smanjuje ukupnu snagu Unije, a s druge strane olakšava njezino zajedničko djelovanje. No EU ima problem sa svojim pozicioniranjem na međunarodnoj političkoj sceni i zbog unutarnjih razlika, ali i zbog strukture međunarodnih odnosa kojima dominiraju velike svjetske sile. To je svakako područje na kojem će Unija nastojati snažnije djelovati."


Ured Dubravke Šuice

Zastupnica Europskog parlamenta Dubravka Šuica (HDZ,EPP)

 

"Više puta sam rekla i opet ponavljam; Brexit smatram povijesnom greškom ali poštujem volju građana Ujedinjene Kraljevine. To je glavna tema u ovom trenutku i svi su u iščekivanju što i kada će se točno dogoditi s izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Kao što znate, to je bila i jedna od glavnih tema na posljednjem sastanku Europskog vijeća, no jedna stvar je jasna i poznata – Europska unija je spremna na svaki scenarij. Ovog sam tjedna imala priliku sudjelovati na sastanku s Michelom Barnierom, glavnim pregovaračem Europske unije za Brexit koji je potvrdio potpunu spremnost Unije za izlazak Ujedinjene Kraljevine. Smatram da će taj događaj označiti 'korak unatrag' za Ujedinjenu Kraljevinu, a za Europsku uniju rezultirati će snažnijim ujedinjenjem ostalih država članica. Europska unija je nastala kao savez temeljen na izgradnji mira, prosperiteta i suradnje, a građani Britanije i njihove vlasti tek će shvatiti koje su prednosti uživali članstvom u EU. Ne mislim da će Brexit negativno utjecati na EU kao globalnog aktera upravo zbog toga što je europski projekt desetljećima jamac mira i zajedništva na europskom kontinentu te kao takav služi kao primjer na međunarodnoj sceni, ne samo suradnjom već ekonomskom i trgovačkom snagom, inovacijama, tehnologijom te gospodarskim i društvenim napretkom."

Ruža Tomašić, Hrvatski suverenisti (ECR)

"Europska unija oslabljena je bez Ujedinjene Kraljevine, to je neosporno. UK je stara demokracija i kolonijalna velesila koja ima političke i diplomatske veze sa svim kontinentima i često su njihovi činovnici i diplomati u određenim područjima odrađivali ključne poslove za cijelu Europu. Britanci jesu stalno nešto zanovijetali, ali je njihov doprinos Europskoj uniji bio velik, i to ne samo u financijskom smislu. Ali život ide dalje i EU će nastaviti i bez njih. Nadam se da ćemo biti dobri susjedi i da će se relativno brzo postići politički i trgovinski sporazum kako bi Britanci koji žive na kontinentu i Europljani koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i svi oni kojima poslovi ovise o toj trgovinskoj razmjeni, ostali pošteđeni neugodnosti i životnih turbulencija. Brexit neće ni riješiti ni pogoršati unutarnje probleme koje Unija ima, na njima će EU27 morati poraditi."

Željana Zovko, HDZ (EPP)

 

"Brexit nikome ne donosi ništa dobro. Kada neka država članica napusti europsku obitelj, to negativno utječe na gospodarstvo, financije i pravnu sigurnost obje strane. U ovom slučaju, Ujedinjena Kraljevina će između ostalog izgubiti prednosti jedinstvenog tržišta i jake europske suradnje na brojnim poljima, dok Unija gubi jakog člana, vrlo utjecajnog na globalnom planu, koji ima stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Međutim, sada je još prerano za točna predviđanja učinaka za obje strane. Ne možemo početi raditi na budućim odnosima s našim britanskim prijateljima prije nego što oni zaista izađu iz Europske unije, a ja se još uvijek iskreno nadam da do toga neće doći. No, upravo ovo je savršen trenutak da razmislimo kakvu Europsku uniju želimo u budućnosti. Ovo je pravo vrijeme da poradimo na snažnijem povezivanju naših sličnosti i poštivanju različitosti, što će povećati motivaciju svih i osnažiti našu ulogu na globalnoj sceni, kao i prednosti koje europski građani uživaju kao dio ove obitelji."

https://euractiv.jutarnji.hr/HRiEU/europskapitanja/10-pitanja-za-hrvatske-europarlamentarce-kako-ce-brexit-utjecati-na-suradnju-eu27-a-kako-na-europsku-uniju-kao-globalnog-aktera/8807207/