Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 09 Svibanj 2019

tportal.hr: Šuica u Slavonskom Brodu: Želimo naše susjede u EU, ali kad ispune ova tri posebna uvjeta

Predvodeći plavi tim kandidata HDZ-a na izborima za Europski parlament Dubravka Šuica u utorak je u Slavonskom Brodu istaknula kako u HDZ-u nisu protiv ulaska Srbije i Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, ali tek kad ispune uvjete za članstvo te je ocijenila nerealnim najave da bi to moglo biti do 2025. godine

"Za Hrvatsku je važno i članstvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, ali tek kada ispune uvjete koje je morala i Hrvatska", rekla je Šuica te dodala da su pred Srbijom i tri posebna uvjeta.

Prije svega, rekla je, Srbija treba dostaviti popis nestalih osoba što nikada nisu učinili, obaviti povrat kulturnih dobara i osigurati prava hrvatskoj manjini kakva uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Te je zahtjeve, kaže, isticala i u sklopu godišnjih izvješća o napretku Srbije u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU.

 

Kao druga na HDZ-ovoj listi, Šuica se bori za svoj treći mandat u Europskom parlamentu, a na stranačkom skupu u Slavonskom Brodu ocijenila je da predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković mudro i s vizijom vodi Hrvatsku te da je i na stranačkoj listi za EU izbore, koja je, po njenom mišljenju, spoj mladosti i iskustva, pokazao da može doći do smjene generacija.

"HDZ ima potencijal, predsjednik Plenković je pokazao da ima snage za smjenu generacija. Glasovanjem na izborima potvrdit ćemo da je to bio ispravan smjer", poručila je te posebno pozvala mlade da izađu na izbore za Europski parlament.

“Odlučite o budućnosti u kojoj će te vi živjeti”, poručila je Šuica.

Po njenim riječima, prioritet HDZ-a u slijedećem sazivu Europskog parlamenta bit će ulazak Hrvatske u schengenski prostor što će, kako vjeruje, biti uskoro. Na listi ciljeva je i jaka Hrvatska u jedinstvenoj Europi, a ne u Europi "dviju brzina".

Na skupu u Slavonskom Brodu bili su i Nikolina Crnjac, Tomislav Sokol i Goran Pauk koji je rekao da će kao sudionik Domovinskog rata u Europskom parlamentu braniti interese hrvatskih branitelja.

https://www.tportal.hr/eu-izbori-2019/clanak/suica-u-slavonskom-brodu-zelimo-nase-susjede-u-eu-ali-kad-ispune-uvjete-za-clanstvo-specijal-65-20190507