Ispiši ovu stranicu
Subota, 11 Svibanj 2019

jutarnji.hr: KANDIDATKINJA HDZ-a DUBRAVKA ŠUICA UOČI IZBORA ZA EUROPSKI PARLAMENT 'EU nam je, osim materijalnog, donijela i europske vrijednosti'

Koristi od članstva Hrvatske u Europskoj uniji, osim materijalnih, su i europske vrijednosti koje nismo mogli dijeliti 50 godina, a sada smo dio slobodne, demokratske Europe sa zajedničkim tržištem, izjavila je u subotu u Murskom Središću kandidatkinja HDZ-a za europarlamentarne izbore Dubravka Šuica.

U sklopu posjeta Međimurskoj županiji u Murskom Središću predstavili su se i HDZ-ovi kandidati Tomislav Sokol, Željana Zovko, Goran Pauk, Nikolina Brnjac i Domagoj Maroević.

Šuica, druga s liste HDZ-a istaknula je kako nema sredine u Hrvatskoj u kojoj nije realiziran ili je u tijeku neki projekt koji se financira europski novcem. U Murskom Središću to je izgradnja vrtića te moguća gradnja novog mosta preko Mure i obilaznice najsjevernijeg hrvatskog grada.

 

Odgovarajući novinarima koji su benefiti članstva u EU koji se mogu osjetiti u svakodnevnom životu, kazala je kako je to velika izgradnja diljem Hrvatske.

„Cijela Hrvatska je jedno veliko gradilište, čime se standard hrvatskog građana izjednačava s onim iz drugih europskih država“ rekla je Šuica. Napomenula je da Hrvati sada koriste i pogodnosti poput ukidanja rominga kao i drugi Europljani.

„Fizički će se najbolje ta koristi vidjeti kada se izgradi Pelješki most, za kojeg je Hrvatska dobila 365 milijuna eura bespovratnih EU sredstava“ naglasila je Šuica. Podsjetila je da smo više od 20 godina pokušavali povezati jug države, ali bez Europske unije to ne bismo uspjeli.

Poručila je da je uloga hrvatskih euro zastupnika da zastupaju hrvatske građane i objašnjavati im, uz pomoć medija, koje su sve koristi od članstva. Dodala je kako sigurno ima nekih nedostataka, ali su koristi za Hrvatsku ogromne.

„Sigurnost, migracije, borba protiv terorizma, to Hrvatska nikada ne bi mogla sama da nije udružena u zajednicu naroda u EU i zato je naše veliko zalaganje ulazak u Schengenski prostor“, zaključila je Šuica.

Peta s HDZ-ove liste, Čakovčanka Sunčana Glavak poslala je poruku svima onima koji dvoje treba li Hrvatska biti dio EU kazavši kako Hrvatskoj nitko nikada nije ništa dao.

„Od Domovinskog rata na ovamo, sve smo gradili i obnavljali sami, a jedinu korist imamo tek nakon ulaska u Europsku uniju jer smo dobili više nego što smo uplatili i to čak 14,4 milijarde“ poručila je Glavak.

Naglasila je kako HDZ hrvatskim građanima šalje jasnu poruku - "na EU izborima izaberite Hrvatsku, izaberite Hrvatsku za generacije".

Glavak je rekla i kako je Mursko Središće jedan od najboljih primjera na koji se način mogu iskoristit sredstva Europske unije, a Međimurska županija je specifična po ulaganju u strukovna zanimanja, posebice stipendiranje deficitarnih zanimanja pa će tako te stipendije od rujna iznosi 1500 kuna. 

„U ovom se trenutku zahvaljujući sredstvima Europske unije gradi ili dograđuje preko 500 vrtića u Hrvatskoj“ istaknula je Glavak, podsjetivši i na gradnju vrtića u Murskom Središću sredstvima Europske unije.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak kazao je kako je vrijednost gradnje novog vrtića 9,2 milijuna kuna i sve to se u potpunosti financira iz EU fondova, ali imaju i još nekoliko projekata koje realiziraju. „Javljamo se na sve natječaje koji postoje jer samo s novcima koje dobijete sa strane možete značajno ubrzati razvoj svoje zajednice“ poručio je Srpak i zahvalio se na pomoći  eurozastupnicima, ministrima i Vladi.

Kandidati s HDZ-ove liste za EU parlament Šuica, Glavak, Sokol, Zovko, Pauk, Brnjac i Maroević osim Murskog Središća posjetili su Čakovec i Štrigovu.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/dubravka-suica-uoci-izbora-za-europski-parlament-eu-nam-je-osim-materijalnog-donijela-i-europske-vrijednosti/8853926/