Ispiši ovu stranicu
Utorak, 24 Rujan 2019

dubrovacki.slobodnadalmacija.hr: Imovinska kartica Dubravke Šuice je uredna

Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta (JURI) na zatvorenom je sastanku prošli tjedan potvrdio da je u slučaju Dubravke Šuice sve u redu s njezinom prijavom imovine te da ne postoji sukob interesa, doznaje Jutarnji list. Isto je potvrđeno još za 14 drugih budućih povjerenika Europske komisije, ali za ostale je Odbor zatražio dodatna objašnjenja zbog nejasnih elemenata u njihovim prijavama imovine i potencijalnih interesa.

Na zadnjem zasjedanju Odbora vođena je, doznajemo, prilično oštra rasprava o imenovanim povjerenicima, ponekad i uz politička prepucavanja zastupnika u ovom važnom odboru. Zeleno svjetlo ovog odbora, odnosno potvrda o nepostojanju sukoba interesa, ključan je preduvjet za održavanje postupka saslušanja budućih povjerenika od strane nadležnih odbora. Za čak 11 drugih kandidata odbor je zatražio dodatne informacije i pojašnjenja o kojima će se raspravljati u srijedu.

Uz Šuicu ovaj prvi korak “provjere” prošli su još Dombrovskis, Šefčović, Vestager, Hogan, Schinas, Dalli, Schmid, Gabriel, Lenarčić, Timmermans, Urpilainen, Johansson, Gentiloni i Simson.

Pismo za dodatna pojašnjenja poslana su budućem visokom predstavniku za vanjsku politiku Josepu Borrelu, od kojeg se traži više informacija o njegovim dionicama i sudjelovanju u nadzornim odborima. Od češke povjerenice Jourove zatraženo je više informacija o njezinim ulaganjima, kao i od portugalske povjerenice Ferreire. Više informacija o svojim dionicama trebat će poslati i Austrijanac Johannes Hahn, Cipranin Kyriakides i Belgijanac Reinders, doznaje Jutarnji list.

Kod nekih budućih povjerenika Odbor je u deklaracijama uočio nelogične razlike pa je zatražio pojašnjenja, poljski kandidat koji će biti povjerenik za poljoprivredu Wojciechowski treba pojasniti neke razlike u raznim prijavljenim imovinskim karticama. Uočene su razlike u izjavi za Europsku komisiju, Europski parlament i Europski revizorski sud. I Francuskinja Goulard će morati pojasniti zašto je prijava koju je predočila sada za Europsku komisiju drugačija od one koju je predala dok je bila zastupnica EP-u.

Ovaj postupak ne znači da postoje sumnje prema nekima od kandidata, ali Odbor želi do kraja razjasniti svaku nejasnoću.

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska-i-svijet/clanak/id/624852/imovinska-kartica-dubravke-suice-je-uredna