Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Listopad 2019

vecernji.hr: Šuica dobila pozitivnu ocjenu uz protivljenje zelenih i radikala

 

Najviše pitanja zastupnici su imali o Konferenciji o budućnosti Europe, za čiju će organizaciju Šuica biti zadužena uime Komisije. Konferencija bi trebala do kraja 2020. iznjedriti veliku reformu EU. Planira li u to uključiti i zemlje kandidatkinje, pitali su Šuicu. – Ne, prvo mi moramo definirati svoju budućnost, a sa zemljama kandidatkinjama razgovarat ćemo u drugom formatu – odgovorila je

 

Dubravka Šuica

 

Kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica dobila je pozitivnu ocjenu nakon saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, neslužbeno je doznao Večernji list od izvora upućenog u odluku koja je donesena oko 23 sata, a trebala bi službeno biti objavljena tek danas.

 

“Nije baš bila najbolja”

Osim Europske pučke stranke, podršku za prolazak Šuice odlučili su dati i klub zastupnika socijalista i demokrata (S&D), liberalni klub Renew Europe (RE) i Europski konzervativci i reformatori (ECR), dok su zastupnici iz redova zelenih bili nezadovoljni Šuičinim odgovorima i pokušavali ishoditi odluku o pozivanju hrvatske kandidatkinje na novo saslušanje zbog dodatnih objašnjenja. No, zeleni su s takvim stavom ostali u manjini, zajedno s krajnjom ljevicom iz kluba GUE i krajnjom desnicom, klubom Identitet i demokracija. Odluka o prolasku bila je većinska, ali ipak se čini da nije bila glatka. Od dva različita izvora, ne iz redova zelenih, odmah nakon saslušanja smo čuli dojmove da Šuica “nije baš bila najbolja”, da nije bila jasna i da će “dobiti zeleno svjetlo, ali ne baš entuzijastično”, kako se izrazio jedan izvor.

– Jasno je odgovarala na sva, pa i najteža pitanja. Mi u EPP-u ćemo biti ponosni na nju kao povjerenicu – izjavila je Danuta Hübner, koordinatorica saslušanja uime europskih pučana.

Među kritičnim pitanjima puno je više bilo zastupljeno pitanje o tome kako je Šuica kao zastupnica u Europskom parlamentu glasala o rezolucijama koje se tiču seksualnih i reproduktivnih prava žena, nego pitanje o imovini nje i njezine obitelji, što je proteklih dana postalo velika medijska tema u Hrvatskoj.

Tomislav Krasnec

Pitanje imovine potegnuo je samo jedan njemački nezavisni zastupnik.

– Prije 20 godina bili ste učiteljica sa samo 60 kvadrata stana, a danas vaša imovina vrijedi više od 5 milijuna eura. Biste li podijelili s nama recept za to – pitao je Marin Sonneborn, ali ga je prekinuo predsjednik Odbora Antonio Tajani, ustvrdivši da je Šuica glatko prošla provjeru o mogućem sukobu interesa pred Odborom za pravna pitanja i da odbor koji je saslušava nema zadatak ulaziti u takva, već samo u pitanja o sadržaju, odnosno o Šuičinom resoru. Šuica je, međutim, prekinula Tajanija rekavši da želi odgovoriti na pitanje o imovini.

– Ne spominjete činjenice, nego ste čitali članke koji naprosto nisu istiniti – odgovorila je Šuica. – Moja financijska deklaracija je uvijek bila transparentna i u skladu s institucionalnim pravilima. Sve je zakonito, sve u skladu s pravilima, i sa žrtvama koje je naša obitelj podnijela – dodala je.

Barem tri pitanja problematizirala su Šuičino glasanje u EP-u od 2013. do danas na temu rezolucija koje se tiču prava žena. Glasali ste protiv seksualnih, reproduktivnih i LGBT prava, možete li jamčiti da ćete štititi prava i slobode svih pojedinaca i parova, pitala je francuska liberalka Chrysoula Zacharopoulou.

Zagovarala Istanbulsku

– Ako aludirate na to kako sam glasala, to nije bilo protiv rodnih prava, uvijek je bilo riječ o proračunskim sredstvima ili o nekim drugim stvarima koje nam u tom trenu nisu bile prihvatljive. Ja sam žena, imam kći i dvije unuke, kako bih uopće mogla biti protiv nečega što je u skladu s rodnom ravnopravnošću – odgovorila je Šuica, a u drugom trenutku ponovila je kako je glasala protiv jedne takve rezolucije jer je bila kriza, a rezolucija je tražila proračunska sredstva. Zastupnici koji su je o tome pitali nisu otišli zadovoljni odgovorima. Na pitanje kakav je njezin stav o pobačaju Šuica je odgovorila da to nije relevantno za obnašanje dužnosti, ali i naglasila da je ona bila “jedna od glavnih zagovaratelja” ratifikacija Istanbulske konvencije u Hrvatskoj.

– Zbog toga sam izgubila i dio konzervativnih birača. Nemate nikakvog razloga da sumnjate u moje buduće djelovanje – rekla je.

 

23:05 “Bit će prihvaćena”, javio nam je jedan upućeni izvor oko 22:30 sati. Za prolazak Dubravke Šuice izjašnjavaju se europski pučani, socijaldemokrati, liberali iz Renew Europe te Europski konzervativci i reformisti. Protiv Šuice, odnosno za sazivanje novog saslušanja, izjašnjavaju se klub Identitet i demokracija, klub zelenih, i Ujedinjena europska ljevica. Takav ishod znači da je Šuica izabrana, javio nam je neslužbeno taj izvor, upućen u raspravu na sastanku koji u ovim trenucima ipak još nije završio. Istu informaciju potvrdila su još dva izvora.

21:11 Zastupnici su ispucali sva pitanja, Šuica ima pet minuta za završnu riječ.

- Ja jesam pripremila govor, no mislim da ga u ovom trenutku neću čitati, bolje je govoriti izravno. Ova rasprava je bila vrlo dobra, nadahnjujuća, dragocjena, jer vidjela sam svu raznolikost ovog doma i bit će mi to od velike koristi u budućem radu, naravno ako me potvrdite. Dat ću sve od sebe u ovom portfelju - kaže Dubravka Šuica, koja napušta dvoranu prilično spokojna da će biti i potvrđena za potpredsjednicu Europske komisije. 

21:01 Alice Kuhnke, Šveđanka iz zelenih, također pita Šuicu zbog čega je kao europarlamentarka glasala protiv prava žena da odlučuju u svome tijelu, a Šuica objašnjava da nije glasala protiv tih rezolucija zbog protivljenja takvom pravu žena, nego zbog drugih stvari.

- Da, ja sam bila protiv, ali ne zato što se protivim pravima žena i ravnopravnosti spolova, nego je u tim izvješćima uvijek bilo nešto što nema nikakve veze s pravima žena i ravnopravnosti spolova. Ako se sjećate, dva izvješća nisu usvojena jer se u njima zahtijevalo dodatna proračunska sredstva, a to je bilo doba krize, tako da je to jedan od razloga. Moj klub je izradio alternativnu rezoluciju - govori Šuica. 

20:48 U odgovoru na pitanje Eugenije Palop iz Ujedinjene europske ljevice, Šuica kaže da nema ništa protiv da seobitelj definira na mnogo progresivniji, liberalniji način što je to definicija tradicionalne obitelji. Tu možemo surađivati, dodaje Šuica

 

20:40 Raphael Gluecksmann iz redova socijaldemokrata pita Šuicu kakvo je njezino mišljenje o pravu na pobačaj. 

- Mislim da nečija osobna uvjerenja nisu relevantna za obnašanje funckije. No, reći ću sljedeće: pobačaj je u nadležnosti svake pojedine države članice, nije u nadležnosti nas u EU. Inače, ja sam u svojoj zemlji bila jedna od glavnih zagovaratelja ratifikacije Istanbulske konvencije, zbog čega sam izgubila i dio konzervativnih birača. Nemate nikakvog razloga da sumnjate u moje buduće djelovanje - odgovorila je Šuica. 

20:38 Jedini koji je dosad tijekom saslušanja pokušao problematizirati Šuičinu imovinu je neovisni njemački europarlamentarac Marin Sonneborn. 

- Prije 20 godina bili ste učiteljica sa samo 60 kvadrata stana, a danas vaša imovina vrijedi više od 5 milijuna eura. Biste li podijelili s nama recept za to - pitao je, ali ga je prekinuo predsjednik Odbora Antonio Tajani.

- Nije naš posao razgovarati o tome, imamo Odbor za pravna pitanja koji je rekao da nema sukoba interesa, molim da pitanja budu samo o sadržaju, a ovo nije takvo - rekao je Tajani, no Šuica je dobacila da želi odgovoriti.

- Neću ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovom domu. Ali moja financijska deklaracija je uvijek bila transparentna i u skladu s institucionalnim pravilima. Sve je zakonito, sve u skladu s pravilima, i sa žrtvama koje je naša obitelj podnijela. Vi teško da možete zamisliti što znači biti kapetan broda i ploviti po cijelom svijetu. Ne trebam ja ovdje ničije emocije, no sve je kokrektno, istinitio, sukladno zakonu - odgovorila je Šuica. 

Foto: Tomislav Krasnec

20:12 Daniel Freund, zastupnik iz kluba zelenih, također problematizira Šuičino glasanje u EP-u po nizu tema, među ostalim i njezino protivljenje rezoluciji koja je tražila pokretanje kaznene procedure iz članka 7. protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava. Ni on nije problematizirao Šuičinu imovinu, iako je ovih dana komentirao za portal Index da su neki kandidati za povjerenike u svojim pisanim izjavama spominjali da posjeduju Škodu ili neki drugi automobil, pa se čudio kako Šuica nije spomenula da ima 12-metarsku jahtu (iako kandidati za povjerenike nisu obvezni prijaviti pokretnine, već samo nekretnine i dionice).

Šuica mu, na temu Mađarske i vladavine prava, kaže da je glasala protiv te rezolucije jer je situacija bila drukčija od procedure prema Poljskoj, koju je porkenula Europska komisija. 

-  Slažem se s time da je došlo do ozbiljnih povreda vladavine prava. Vjerujem u vladavinu prava. Nemojte dovoditi u pitanje moj stav prema vladavini prava i transparentnosti - odgovorila je Šuica. 

19:54 Chrysoula Zacharopoulou (RE) kaže kako joj je drago čudi da Šuica priča o novoj definiciji obitelji, ali spočitaava Šuici što je kao europarlamentarka glasala protiv nekih rezolucija na temu seksualnih i reproduktivnih prava žena. 

 

 

- Ako aludirate na to kako sam glasala, to nije bilo protiv rodnih prava, uvijek je bilo riječ o proračunskim sredstvima ili o nekim drugim stvarima koje nam u tom trenu nisu bile prihvatljive. To nema veze s rodnom ravnopravnošću. Ja sam žena, imam kći i dvije unuke, kako bih uopće mogla biti protiv nečega što je u skladu s rodnom ravnopravnošću - ležerno odgovara Šuica na prvo neugodnije pitanje tijekom ovog saslušanja. 

19:43 Vladimir Bilčik (EPP) pita Šuicu planira li u Konferenciju o budućnosti Europe uključiti i zemlje kandidatkinje za EU. Ne, odgovara Šuica.

- Dolazim iz zemlje koja je itekako zainteresirana za proširenje EU, međutim za potrebe tog dijela postojat će jedna druga konferencija, drugi okvir, i oni neće biti uključeni u ovaj pothvat. Prvo mi moramo definirati svoju budućnost. To može zvučati arogantno od mene koja dolazim iz zemlje koja je posljednja ušla u EU, ali oni neće biti uključeni u ovu konferenciju, koja će se zaustaviti samo na 27 ili 28 država članica. Razgovarat ćemo i sa zemljama kandidatkinjama, ali u drugom formatu - odgovara Šuica. 

19:33 Posljednji u prvoj rundi pitanja uime političkih skupina je Helmut Scholz uime Europske ujedinjene ljevice (GUE). I on pita o Konferenciji o budućnosti Europe. 

Zaključak nakon prve runde: Šuica glatko prolazi saslušanje. 

 

19:31 Geert Bourgeois je šesti na redu, uime Europskih konzervativaca i reformista. Pita o supsidijarnosti.

- Ja sam definitivno za supsidijarnost, koja je definirana našim ugovorima i izuzetno je značajna. O malim stvarima trebaju odlučivati države članice, a o velikim pitanjima Europa - odgovara Šuica. 

19:25 Gerolf Anenmans uime krajnje desnog kluba zvanog Identitet i demokracija pita o nazivu resora grčkog kandidata za potpredsjednika Komisije zaduženog za zaštitu našeg europskog načina života.

- I vaša je titula žrtva tog nekog nejasnog fenomena. Imamo povjerenika za demografiju. Masovno useljavanje ima značajan utjecaj na demografiju kontinenta, a o tome se ne govori. Europska unija ima politiku otvorenih granica i omogućava tu divlju imigraciju - govori Annemans.

- Ne želim se miješati u vaše političke opservacije. Ako vas zanima europski način života, to je saslušanje dva kata ispod nas. Ali što se tiče demokracije i demografije, ne bih rekla da sam žrtva titule, to je vrlo važna tema - kaže Šuica. 

19:21 Četvrto pitanje uime zelenih postavlja Damian Boeselager. 

- Kako ćete izbjeći neke greške iz prošlosti, kako osigurati smisleno sudjelovanje građana, kako osigurati konkretne izmjene ugovora - pita. 

Šuica odgovara da se možda može kopirati francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je imao seriju dijaloga s građanima po cijeloj Francuskoj. Konferencija o budućnosti Europe zapravo će biti niz događaja po cijeloj Europi. 

- Definitivno će postojati savjetodavni odbor kojim ću ja predsjedati, a supredsjedatelj će biti netko iz ovog parlamenta - kaže Šuica. Visoki odaziv na europske izbore znači da građani žele imati riječ, žele sudjelovati, a to nije uvijek bio slučaj, dodaje.

 

19:17 Pascal Durand uime kluba Renew Europe (liberali) postavlja treće pitanje. 

- Možda bi bilo dobro promijeniti metodu rada tako da 1. studenog saslušate mišljenje EP-a i posebno ovog odbora, dakle što mi namjeravamo učiniti s tom konferencijom. Vi ste spomenuli da se treba doprijeti do građana. Imamo inicijative s građanima već godinama. Možete li zamisliti da udruge građana imaju glas, kad bi postojao kolegij građana na toj konferenciji bi li imao jednake ovlasti kao i institucije - pita Durand.

- Hvala, g. Durand, prvo ću vam čestitati rođendan. A što se pitanja tiče, budimo potpuno iskreni, svi znate da ne počinjemo od nule, imamo različite inicijative, alate, instrumente. Održano je 1800 različitih dijaloga s građanima, 200 tisuća građana sudjelovalo je u tom dijalogu, organiziranom na 635 različitih mjesta - odgovara Šuica i dodaje da treba slušati građane. 

- Spomenuli ste starenje stanovništva u Europi i to ste ilustrirali i ovom čestitkom. Šalu na stranu… Trenutno se u Europi pojavljuju pogrešni vjetrovi i javlja se jedna teorija koja ističe opasnost od velike zamjene europskog stanovništva. Što vi mislite o toj teoriji - pita Durand dodatno pitanje.

- Ne vjerujem u tu teoriju. Ali, slušajte, istina je da smo prije 20 godina živjeli 6 godina manje, a sad živimo 6 godina dulje. Starenje je vrlo važno pitanje. Stopa nataliteta pada, a sada moramo uvesti i temu migracija. Zakonite migracije su prihvatljive, bez zakonitih migranata na našem tržištu rada 2070. nedostajat će 25 posto radne snage. To znači da moramo imati zajedničku viziju. Zbog toga ovaj portfelj demokracija i demografija, snažna je veza između ta dva pojma - odgovara Šuica. 

 

19:05 Drugo pitanje postavlja Domènec Ruiz Devesa uime kluba socijalista i demokrata (S&D). 

- Mi socijaldemokrati smatramo da je Konferencija o budućnosti Europe važan prioritet jer će nam to omogućiti niz reformi EU. Na taj način donosit ćemo odluke na demokratskiji način. Ursula vond er Leyen je rekla da je spremna razmatrati i promjenu temeljnog ugovora EU. Mi smatramo da će bez reforme ugovora biti vrlo teško provesti njezin program, koji je i vaš. Slažete li se s time? U pisanim odgovorima kažete da će se reforma ugovora poduzeti ako to bude potrebno - pita Ruiz Devesa.Vidjet ćemo što će reći građani tijekom te dvije godine i ako bude trebalo mijenjati ugovor, Šuica će biti za to, kaže. 

- Ali prvo razgovarajmo s građanima i pogledajmo možemo li iskoristiti sve mogućnosti koje pruža postojeći ugovor. Ako ne, možemo razmatrati njegove promjene - kaže Šuica. 

19:02 Prvo pitanje postavila jeDanuta Huebneruime Europske pučke stranke (EPP). Pita Šuicu kako će ostvariti suradnju s europarlamentarcima i još nekoliko sličnih, prilično blagih pitanja. Šuica odgovara da je upoznata sa svime što je ovaj Odbor za ustavna pitanja radio na temu koju pokriva Konferencija o budućnosti Europe. Želi s njima dogovoriti opseg konferencije i sve detalje. 

18:58 - Ja sa velikom odgovornošću ali i ponizno prihvaćam zadaću koja mi je povjerena. Neki prije nas su se žrtvovali da bi izgradili našu Uniju. Ako mi date povjerenje, odat ću počast tom nastojanju - zaključila je Šuica uvodni govor. 

 

18:54 Šuica govori o Konferenciji o budućnosti Europe, za čiju će organizaciju biti zadužena uime Komisije. Riječ je o konferenciji koja bi trebala započeti 2020., trajati dvije godine i rezultirati idejama za veliku reformu EU. 

- Tri su načela na kojima će počivati moj pristup. Prvo, moramo doprijeti do svih Europljana. Novoizabrana predsjednica me zadužila da pronađem mogućnosti sudjelovanja građana u konzultacijama osobno ili na internetu. Druga ideja je da to radimo zajedno, konferenciju o budućnosti Europe ne može jedna osoba voditi, to mora biti timski rad. 

Treće, ova konferencija mora iznijeti rezultate. Moramo saslušati mišljenje građana, ali to nije samo sebi svrha, moramo provesti u djelo ono što dogovorimo, a to je uvijek problem u Europi - kaže Dubravka Šuica.

18:50 Šuica govori o frustraciji građana, koji gube povjerenje u demokratske institucije, i dotiče se demografije:

- Vidjela sam i čula tu frustraciju. U njezinu temelju leži osjećaj da se zajednica, karijera i životni stilovi transformiraciju dinamikom koja je brža nego što oni mogu pratiti. To dovodi do gubitka povjerenja u institucije koje su tu zbog njih. Moramo sve više progovarati o jednoj od najduljih preobrazba u EU, a to su demografske promjene. One definiraju našu političku scenu, demokraicju i zajednicu. oni koji se osjećaju zaostavljeno zbog napretka i tranzicije su oni koji bi se najlakše mogli osjećati nezadovoljnima - kaže.

 

18:40 U Europskom parlamentu osjećam se kao kod kuće. Prije 6 godina izabrana sam za članicu EP-a i imala sam čast biti ponovno izabrana i 2014. i 2019., ali ovaj put sam s ove strane. Još veća mi je čast tražiti vaše povjerenje za ovaj portfelj koji se tiče toliko puno tema o kojima smo raspravljali proteklih pšest godina - započela je Šuica svoj uvodni govor. 

18:35 Počinje saslušanje

18:30 - Početak saslušanja malo kasni, Šuica je ušla u dvoranu, ali dok se čeka još neke zastupnike prišla je predsjedniku Odbora za ustavna pitanja Antoniju Tajaniju i s njime razgovara.

https://www.vecernji.hr/vijesti/dobila-zeleno-svjetlo-1349861