Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Ožujak 2016

(VIDEO) HRT UŽIVO-Studio 4: Dubravka Šuica: ne možemo sebično braniti samo vlastite granice

 

Gošća Studija 4 bila je zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, koja se jučer iz Bruxellesa vratila u Zagreb.

Kontrole na granicama su velike, Schengen ne funkcionira, ali svi naši zastupnici uspjeli su se vratiti u Hrvatsku, ispričala je. 

U trenutku napada nalazila se u Parlamentu, zajedno sa svojim timom. Ljudi na ulicama bili su u panici jer je Bruxelles grad koji nema skloništa - svjedoči Dubravka Šuica. Primjetila je i kako zbog istrage još uvijek nisu objavljena imena žrtava poginulih u napadima, iako prema dostupnim podacima među njima nema hrvatskih državljana.

Komentirala je i izjavu Ruže Tomašić kako Europski parlament nema evakuacijski plan: "Postoji nekakav plan za požare, ali nema ono ´ništa nas ne smije iznenaditi´kao što je bilo kod nas u bivšem sistemu. Nema puta kojim bi se evakuirali u slučaju neke velike nevolje."

Prema njezinom mišljenju napadi su čin odmazde za uhićenje Salaha Abdeslama, do kojeg je dovela koordinirana akcija francuske i belgijske policije: "Stupanj sigurnosti podignut je već nakon napada u Parizu, ali smo se nažalost već navikli na duge cijevi na ulicama, a to nije dobro. Mislim da ćemo morati odgovoriti puno jače, bez zajedničkog odgovora svih europskih zemalja nećemo moći stati na kraj terorizmu. Ne želim širiti paniku, ali nisam uvjerena da se ovo neće nastaviti događati. Mora se naći jedinstveno rješenje. Ne možemo samo egoistično braniti vlastite granice bez zajedničkog europskog rješenja. Ako je predsjednik Obama rekao kako nije sigurno da pošalje svoje kćeri na put u svijet, onda je to vrlo zabrinjavajuće za svijet". 

Zadovoljna je što je Hrvatska podigla stupanj pripravnosti, a građanima poručuje da budu oprezni ne idu na mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi. 

 

 

http://vijesti.hrt.hr/327982/dubravka-suica-ne-mozemo-sebicno-braniti-vlastite-granice-bez-zajednickog-eurpskog-rjesenja