Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11 Travanj 2017

(VIDEO) HRT-Dnevnik 3: "Šengenska pravila Dubrovnik pretvaraju u otok"

 

Velikim gužvama na granici i višesatnim čekanjima svjedočili smo u petak i subotu, zbog novih pravila za prelazak granice i strože kontrole svih putnika, uključujući građane Europske unije. 

Nakon što je uočena slaba protočnost prometa, reagirali su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. U dogovoru s Bruxellesom privremeno su obustavljene detaljne provjere na graničnim prijelazima prema Sloveniji i Mađarskoj. 

Rješenje problema se traži, a nove gužve moguće su već ovih dana uoči Uskrsa. 

Naši zastupnici u Europskom parlamentu, na inicijativu Dubravke Šuice, večeras su uputili apel da se problem na granici riješi, posebno zbog uskrsnih blagdana, turističke sezone i gospodarstva.

U razgovoru za Dnevnik 3 Dubravka Šuica je rekla kako su apel potpisali i slovenski europarlamentarci te da je poslijepodne u Komisiji održan i radni sastanak o problemima gužvi na granicama. 

Svjesni smo problema s terorizmom, ali mi moramo prvenstveno misliti na hrvatske nacionalne interese. Morali smo pomoći Vladi u njenim nastojanjima da se neke odluke Europske komisije revidiraju, istaknula je.

Izvijestila je kako je Europska komisija za sutra najavila sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o provedbi uredbe o sustavnoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome pojavljuju. Vjeruje da je ovaj problem rješiv. 

Šuica je na kraju zaključila da je šengenski režim Dubrovnik učinio otokom.

 

http://vijesti.hrt.hr/383248/sengenska-pravila-dubrovnik-pretvaraju-u-otok

Video sadržaj