Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 09 Prosinac 2018

HRT-Potrošački kod: Šuica: Postoji Europa dviju brzina vezano za prava potrošača

Dugogodišnja gradonačelnica prema mišljenju mnogih najljepšeg grada Mediterana - danas se u Europskom parlamentu među ostalim bori za jednaka prava svih potrošača. Zašto joj trgovac u Hrvatskoj nije želio vratiti novac, a u Bruxellesu je to praksa. S kakvim se iskustvima upravo vratila s Islanda doznajte u razgovoru s Dubravkom Šuicom.

Dubravka Šuica kaže kako do nedavno sama nije poznavala dovoljno Zakon o potrošačima. "Smatrala sam da jedan odjevni predmet mogu vratiti u roku od mjesec dana. Međutim gospođa u trgovini mi je odgovorila da se proizvod ne može vratiti, samo zamijeniti. To mi je bilo malo čudno i do današnjeg dana nisam provjerila točno Zakon o potrošačima. Čini mi se da smo usvojili direktivu u Europskom parlamentu, kasnije je transponirali u hrvatsko gospodarstvo, da se proizvod u roku mjesec dana može vratiti i dobiti natrag novac. Još nisam sigurna da sam bila u pravu, moram provjeriti", ispričala je urednici i voditeljici emisije Sanji Smiljanić Grubišić.

Voditeljica je objasnila da Zakon ostavlja odluku trgovcu koji sam odlučuje hoće li kupcu vratiti novac. Upitana da komentira činjenicu da u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji ti trgovci vraćaju novac, a u Hrvatskoj ne, Šuica je rekla da je to vjerojatno razlog zašto je ona mislila da joj treba vratiti novac jer je "očito imala iskustvo u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj. Smatram da je moj cilj izjednačiti istok i zapad, sjever i jug, bogate i siromašne. Te razlike su još uvijek evidentne. Postoji Europa dviju brzina i protiv toga se intenzivno borimo", istaknula je. 

Video sadržaj