Ispiši ovu stranicu
Utorak, 12 Veljača 2019

HRT Tema dana: Predsjednica pisala Tajaniju - diplomatske note neće biti

 

Ne stišava se bura zbog izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji'. Zastupnici slovenskih socijaldemokrata u parlamentu pozivaju na njegovu ostavku, a takvo je stajalište i hrvatskog SDP-a. Europski bi pučani pak bili zadovoljni da povuče cijelu izjavu. 

- Naše reakcije su bile primjerene, jake i odgovarajuće. Onima koji misle da se trebalo ići s još nekim drugačijim postupcima prema talijanskoj strani - kao što su diplomatska nota ili razgovori s veleposlanicima - mogu samo reći: 'To ne bi u ovom slučaju bila uobičajena diplomatska praksa', poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je Antoniju Tajaniju pismo u kojem je, među ostalim, zatražila njegovu nedvosmislenu ispriku. U pismu talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli istaknula je kako je zgrožena i razočarana Tajanijevom izjavom koju, kako je navela, dvije prijateljske, susjedne i savezničke države koje dijele zajedničke vrijednosti Europske unije ne mogu tolerirati.

Nakon brojnih osuda Tajanijeve izjave poslijepodne se sastao Klub pučana. Iz Strasbourga se javila Jasna Paro.
 
Jesu li Tajanijeve riječi "Žao mi je što su moje riječi krivo protumačene" dovoljna isprika i treba li Hrvatska oštrije reagirati u odnosu na izjave Antonija Tajanija - u "Temi dana" govorili su eurozastupnici Dubravka Šuica i Tonino Picula te Silvije Tomašević.

Picula je rekao da će se priključiti inicijativi koja zagovara da Tajani da ostavku. 

- On nije odstupio od svog stajališta i sebe je diskvalificirao, naglašava Picula.

Dubravka Šuica je rekla da je za nju ta izjava skandalozna, a isprika mu je bila veoma blaga.

- Očekujemo jasnu i nedvosmislenu ispriku, istaknula je.

Picula je rekao kako Tajani pokušava kontrolirati štetu te da on dobro zna što i u kojem trenutku treba reći.

- On planira nastavak političke karijere i signalizira talijanskom biračkom tijelu da nastoji popuniti neko mjesto u talijanskoj desnici. On je član Berlusconijeve stranke, govori Picula.
Silvije Tomašević ističe kako u Rimu nije bilo službenih reakcija. Smatra se da Tajani mora sam izgladiti ono što je rekao.

- Na ulazi se u komentare, ali se prenosi opširno o reakcijama u Hrvatskoj, rekao je Tomašević i dodao kako - Talijani nemaju teritorijalnih pretenzija i Tajanijeve riječi neće naići na plodno tlo kod biračkog tijela. Tajanijeva izjava pada u prazno.

Šuica je rekla kako su se večeras hrvatski i slovenski zastupnici organizirali i potrudili pokazati kolegama u Parlamentu što je zapravo Tajani rekao.
- Odnos između Italije i Hrvatske i dalje će biti dobar, a ovo je izdvojeni incident Antonija Tajanija, ističe Šuica.
https://vijesti.hrt.hr/488202/predsjednica-pisala-tajaniju-diplomatske-note-nece-biti

Video sadržaj