Ispiši ovu stranicu
Utorak, 10 Rujan 2019

RTL: Dubravka Šuica imenovana potpredsjednicom za demografiju i demokraciju u novoj Komisiji EU-a

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je sastav i raspodjelu resora u novoj Komisiji. U uvodnom je govoru istaknula kako će ovo biti drugačija komisija te da joj je važno da svaki povjerenik posjeti zemlju članicu u prvoj polovici mandata. "To će biti Komisija koja s riječi prelazi na djela", rekla je von der Leyen.

Dubravka Šuica (Hrvatska) potpredsjednica za demografiju i demokraciju.

 se nastavlja...

 

Frans Timmermans (Nizozemska) bit će izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, objavila je von der Leyen. Margrethe Vestager (Danska) radit će kao izvršna potpredsjednica na Europi spremnoj za  doba i bit će povjerenica za konkurentnost. Valdis Dombrovskis (Latvija) upravljat će radom na gospodarstvu i bit će izvršni potpredsjednik za financijske usluge. Josep Borell (Španjolska) bit će potpredsjednik za jaču Europu u svijetu, Margaritis Schinas (Grčka) potpredsjednica za očivanje europskog načina života, Maroš Šefčovič (Slovačka) potpredsjednica za interinstitucionalne vrijednosti i predviđanja. Vera Jourova (Češka)bit će potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost.

Joannes Hahn bit će povjerenik za budžet i administraciju, Didier Reynders (Belgija) povjerenik za pravdu, Marija Gabriel (Bugarska) – povjerenica za inovacije i mlade, Stella Kyriakides (Cipar) povjerenica za zdravstvo, Kadri Simson (Estonija) povjerenica za gospodarske poslove i infrastrukturu, Phil Hogan (Irska) povjerenik za trgovinu, Paolo Gentiloni (Italija) povjerenik za gospodarstvo, Helena Dalli(Malta) povjerenica za jednakost, Nicolas Schmit(Luksemburg) povjerenik za poslovanje, Virginijus Sinkevičius(Latvija) povjerenik za okoliš i oceane, Janusz Wojciechowski (Poljska) povjerenik za agrokulturu, Elisa Ferreira (Portugal) povjerenica za koheziju i reforme, Rovana Plumb (Rumunjska) povjerenica za transport, Janez Lenarčič (Slovenija) povjerenik za krizni menadžment, Ylva Johansson (Švedska) povjerenica za unutarnje poslove, Laszlo Trocsanyi (Mađarska) povjerenik za susjedstvo i proširenja, Sylvie Goulard (Francuska) povjerenica za industrijski prosperitet, Jutta Urpilainen (Finska) povjerenica za međunarodna partnerstva.

Novoizabrana predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen službeno je u ponedjeljak objavila sastav nove komisije u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca.

Riječ je o prijedlogu koji još mora potvrditi Europski parlament. Raspodjelu resora Urusla von der Leyen će objaviti u utorak.

Svaka zemlja članica imala je po jednog člana EK. Zemlja članice predlažu svoje kandidate. Hrvatska je kandidirala dosadašnju zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu.

Ostali kandidati čija su se imena našla na popisu bili su: Didier Reynders (Belgija), Helena Dalli (Malta), Ylva Johansson (Švedska), Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard (Francuska), Elisa Ferreira (Portugal), Margaritis Schinas (Grčka), Paolo Gentiloni (Italija), Laszlo Trocsanyi (Mađarska), Janusz Wojciechowski (Poljska), Nicolas Schmit (Luksemburg) Janez Lenarčič (Slovenija), Stella Kyriakides (Cipar), Virginijus Sinkevičius (Litva) te Josep Borrell iz Španjolske koji će biti visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik EK.

Plenković: 'Potvrda snage Hrvatske

Premijer Andrej Plenković je na tiskovnoj konferenciji u utorak u Banskim dvorima nakon te objave rekao da se radi o izrazito značajnoj dužnosti. 

"Bavit će se egzistencijalnim temama za niz država članica", kazao je premijer. 

Naglasio je i kako je to potvrda snage Hrvatske i plod razgovora s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen. 

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/svijet/3563171/dubravka-suica-imenovana-potpredsjednicom-za-demografiju-i-demokraciju/