Ispiši ovu stranicu
Utorak, 04 Studeni 2014

TRAN - (VIDEO) Šuica: Regionalnim povezivanjem do gospodarskog rasta!

Zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, sudjelovala je u raspravi s predstavnicima Europske komisije na Odboru za turizam i promet o Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T). Poznato je da je Jadransko – jonski koridor planirani dio TEN-T mreže iako u današnjoj prezentaciji nije bio spomenut. Polemika oko nastavka izgradnje je pobudila veliki interes javnosti u RH zbog podijeljenog stajališta oko nastavka trase te se zastupnica Šuica javila za riječ.

 

''Znamo da prostorno plansku dokumentaciju donose tijela lokalne i regionalne uprave. Ta dokumentacija mora biti usklađena s nacionalnom strategijom razvoja prometa te me iz tog razloga zanima tko konkretno odlučuje o trasi koridora? Treba znati da je ovo prekogranični projekt koji dotiče 6 država a kreće od Trsta a trebao bi završiti u grčkom Patrasu. Ovo pitanje dobiva na težini i s činjenicom da je u Berlinu na sastanku kancelarke Merkel s državnicima iz Jugoistočne Europe zaključeno da je Jadransko - jonski koridor važan zbog boljeg infrastrukturnog i gospodarskog povezivanja ovog dijela Europe a samim time bi se potakao rast i konkurentnost. Nemojmo smetnuti s uma geopolitičku važnost ovog koridora'', istaknula je Šuica.

 

Zastupnici su se složili da je integrirano projektiranje i planiranje ključni aspekt svakog projekta te da se tim načelima treba voditi pri izgradnju svih TEN-T mreža, a samim time i pri izgradnji Jadransko-jonskog koridora. Predstavnik Komisije je odgovorio da Jadransko-jonski koridor nije službeno uvršten u Transeuropsku prometnu mrežu ali se promatra kao najozbiljniji projekt za nastavak izgradnje autoceste i povezivanje Jugoistočne Europe.