Ispiši ovu stranicu
Utorak, 31 Ožujak 2015

(VIDEO) FEMM - Šuica: Svatko u svako doba zaslužuje svoju priliku!

Budući da je nejednakost u primanjima još uvijek veliki problem u Europskoj uniji, na sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova raspravljalo se o glavnim uzrocima siromaštva žena, a u raspravi je sudjelovala i potpredsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke Dubravka Šuica.

 

Zastupnica Šuica je napomenula kako socijalni i zdravstveni sustavi ne vode dovoljno računa o ženama koje pate od siromaštva te se posebno osvrnula na pitanje reintegracije žena starije životne dobi na tržište rada. Naime vrlo često se događa da žene kada uđu u određene godine više nisu poželjne na tržištu rada i vrlo teško pronalaze novo radno mjesto. Stoga je potrebno osmisliti dugotrajni mehanizam skrbi za takve žene koji će im pružiti sigurnost u slučaju otkaza i pozvala je Odbor da se u svome daljnjem radu zauzme za to pitanje.

 

Također je zastupnica  Šuica sudjelovala  u raspravi o "Djelatnosti  i nadzoru institucija za strukovno mirovinsko osiguranje" koje ima za cilj osigurati jednakopravnost muškaraca i žena u mirovinama, a u sklopu podnesenog izvješća istaknula je kako načela dobrog upravljanja moraju imati rodno osjetljivu politiku, te kako se ovim izvješćem nastoji poboljšati upravljanje sredstvima i smanjiti rizik siromaštva u starijoj dobi.

 

"Činjenica je da žene još uvijek imaju nestabilnija radna mjesta te da postoji nejednakost u visini mirovina, a isto tako je točno da se žene nakon što odgoje djecu teško vraćaju na tržište rada", naglasila je zastupnica Šuica te iz toga razloga podržala princip "roditelja odgajatelja" kao i moguće mirovine za žene poljoprivrednice kao izuzetno socijalno osjetljivu skupinu u društvu.