Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Prosinac 2009

Dubravka Šuica u Kopenhagenu

 

Izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe predvođeno potpredsjednicom Dubravkom Šuicom sudjelovalo je na dvanaestodnevnoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama održanoj u danskoj prijestolnici Kopenhagenu. 

Cilj konferencije, koju su organizatori opisali kao "najveći događaj na Zemlji danas", je dogovor o smanjivanju emisija stakleničkih plinova, glavnih uzročnika globalnoga zatopljenja, budući da dogovor postignut u Kyotu prestaje važiti 2012. godine. Na konferenciji je sudjelovalo više od 15.000 izaslanika iz oko 190 država svijeta, među kojima i američki predsjednik Barack Obama, kineski Hu
Jintao, indijski premijer Manmohan Sing, Hillary Clinton, Arnold Schwarzenegger te brojni drugi političari iz cijeloga svijeta. 

- Vlade same ne mogu odgovarati na izazove očuvanja okoliša, te je ključna uloga lokalnih i regionalnih vlasti koje su najbliže građanima. Prilagodba lokalnih zajednica na klimatske promjene prije nego se one dogode jednako je važna kao i pitanje racionalnog korištenja resursa i smanjenja štetnih emisija u atmosferu, - istaknula je Dubravka Šuica na sastanku o potrebi “mobilizacije” građana u zaštiti okoliša koji je održan u okviru konferencije. 


Sastanak s ICLEI
Dubravka Šuica sudjelovala je i na zajedničkom sastanku izaslanstva Kongresa i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe s predstavnicima organizacije “ICLEI - Lokalne vlasti za održivi razvoj”. Cilj sastanka bila je koordinacija aktivnosti na lokalnoj i regionalnoj razini u cijelom svijetu, a u cilju smanjenja uzročnika globalnog zatopljenja. Tom se prigodom Dubravka Šuica susrela i s gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom.


„Djelujmo sad!“ 
Obraćajući se u ime Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe sudionicima sastanka ” Djelujmo sad! Gradonačelnici govore predsjednicima država!”, koji je također održan u okviru konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, potpredsjednica Kongresa Dubravka Šuica apelirala je na jače prepoznavanje uloge jedinica lokalne i regionalne samouprave u pregovorima o klimatskim promjenama.

- Kao izabrani predstavnici lokalnih zajednica imamo odgovornost za pripremu naših gradova i regija za izazove koji nas čekaju u budućnosti. Promjena naših dnevnih navika što uključuje potrošnju i iskorištavanje prirodnih resursa ključna je za suprostavljanje klimatskim promjenama kao globalnom izazovu cijeloga svijeta, istaknula je Dubravka Šuica.

 

http://www.hdz-dubrovnik.com/index.php/item/59-dubravka-suica-u-kopenhagenu