Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Veljača 2010

Sabor raspravljao o Zakonu o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi

Tijekom saborske rasprave o Konačnom prijedlogu zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zastupnica Dubravka Šuica ukazala je na značajno smanjenje plaća koje će uslijediti donošenjem ovog zakona, a odnosit će se na neke gradove, koji su poput Dubrovnika, područja od posebne državne skrbi.

Većina zastupnika složila se da je potrebno ograničiti masu koju jedinice lokalne samouprave troše na plaće, te da plaće župana i gradonačelnika ne bi trebale biti veće od ministarskih. Ovim zakonom 220 jedinica lokalne samouprave će morati smanjiti plaće, kazala je Dubravka Šuica.

- Izvršni čelnik Grada Dubrovnika danas ima koeficijent 6,42, a službenici koeficijent od 1 do 5. Sukladno novom zakonu izvršnom čelniku će se umanjiti plaća za 20% dok je za službenike predviđen koeficijent od 1 do 2,5. To znači da će pročelnici imati koeficijent 2,5. Smatram da to treba još jedanput razmotriti budući su upravo pročelnici, sa zamjenicima, oni koji obavljaju vrlo teške poslove kazala je Dubravka Šuica ukazujući na činjenicu da svi gradovi nisu isti po broju stanovnika, površini, geografskoj lokaciji i opsegu poslova. Dubrovnik je specifičan po činjenici da veliki dio Grada obuhvaća ruralno brdsko područje, te je i posao čelnika vrlo kompleksan i obuhvaća od strogo urbanog identiteta Grada do ruralnog u brdskim područjima, pojasnila je Dubravka Šuica.

- Kroz amandmane nije sagledan aspekt da postoji grad, poput Dubrovnika, od 45000 stanovnika, s proračunom od 300 milijuna kuna koji dobija pomoć od države u obliku povrata poreza na dobit jer se, stjecajem povijesnih okolnosti, zapadni dio Grada nalazi pod posebnom državnom skrbi. Mislim da nije pravično da se, zbog stjecaja određenih okolnosti, smanjuju plaće kazala je Dubravka Šuica zatraživši da se još jedanput razmotre učinci ovoga zakona u specifičnim gradovima poput Dubrovnika.

Replicirajući na raspravu Dubravke Šuice HDZ-ov zastupnik Branko Kutija istaknuo je kako dodatni problem postoji u činjenici da su gradovi kao osnivači ustanova dužni osigurati plaće za djelatnike tih ustanova, a primjerice u vrtićima će odgojitelji imati veće plaće od gradskih službenika budući da su plaće odgojitelja definirane Zakonom o predškolskom odgoju.

 

http://www.hdz-dubrovnik.com/index.php/item/119-sabor-raspravljao-o-zakonu-o-placama-u-lokalnoj-i-regionalnoj-samoupravi