Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Veljača 2011

Dubravka Šuica: Ruđer Bošković zaslužuje spomenik!

- Predlažem Organizacijskom odboru da u suradnji s dubrovačkim Gradskim vijećem donese odluku o podizanju spomenika Ruđeru Boškoviću u povijesnoj jezgri Dubrovnika na poljani koja nosi ime ovog velikog dubrovačkog, hrvatskog i svjetskog znanstvenika, kazala je zastupnica Dubravka Šuicatijekom saborske rasprave o proglašenju 2011. godine Godinom Ruđera Boškovića u Republici Hrvatskoj.

- Imam informaciju da će u općini Ravno, odakle potječe obitelj Ruđera Boškovića, biti podignut spomenik ovom velikom znanstveniku. U Dubrovniku imamo jedino ploču u spomen Boškoviću u dubrovačkoj Katedrali, istaknula je Šuica. U Dubrovačkoj republici nije bilo uobičajeno postavljati spomenike posebice ne na javnim površinama, stoga je spomenik postavljen samo velikom dobrotvoruMihu Pracatu, u atriju Kneževa dvora. 2008. godine, u okviru obilježavanja Godine Marina Držićapostavili smo spomenik ovom velikom dubrovačkom i hrvatskom književniku u neposrednoj blizini Kneževa dvora, pojasnila je Šuica dodavši kako Ruđer Bošković zasigurno zaslužuje jednak tretman.

- Moram napomenuti da smo mi iz dubrovačke Gradske uprave niz godina pokušavali dobiti suglasnost Konzervatorskog odjela za uređenje poljane Ruđera Boškovića, no kako je nismo dobili, Poljana je i danas prekrivena šljunčanom podlogom, kazala je Dubravka Šuica zatraživši od Organizacijskog odbora da sa svoje razine pospješi odluku Konzervatorskog odjela u Dubrovniku koja se čeka gotovo osam godina.

Saborska zastupnica Dubravka Šuica naglasila je kako smatra da je, uz predviđene manifestacije u povodu obilježavanja godine Ruđera Boškovića, u hrvatske školske programe potrebno uključiti edukacijska predavanja o životu i radu Ruđera Boškovića.

 

http://www.hdz-dubrovnik.com/index.php/item/350-dubravka-suica-ruder-boskovic-zasluzuje-spomenik