Ispiši ovu stranicu
Petak, 31 Svibanj 2019

HRsvijet.net: Dubravka Šuica: Velika sam zagovarateljica proširenja Europske unije na Bosnu i Hercegovinu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je u razgovoru za bosanskohercegovačku agenciju Fena kako podržava proces proširenja Europske unije što bi, po njezinom mišljenju, bilo dobro za ukupne odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, no isto tako smatra kako je potrebno što prije riješiti sigurnosna pitanja i Izborni zakon u BiH

Kad je u pitanju njezin stav o proširenju Unije i kandidatskog statusa BiH te ono za što će se zalagati u svom trećem mandatu u Europskom parlamentu kada je BiH u pitanju, Šuica je istaknula da je zagovornica proširenja EU.

- Velika sam zagovarateljica proširenja Europske unije, a samim time i zagovarateljica proširenja na Bosnu i Hercegovinu što potvrđuje i moja potpredsjednička funkcija u Izaslanstvu Europskog parlamenta za odnose s BiH te Kosovom. Smatram kako je proces proširenja Unije jedan od najprivlačnijih elemenata za države kandidatkinje i proces koji garantira potrebne reforme - kazala je Šuica.

Kad je konkretno BiH u pitanju, proširenje bi, smatra HDZ-ova eurozastupnica, bilo dobro i zato što u BiH žive hrvatski državljani.

- Naravno da mi je stalo do toga s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina naš najbliži susjed s kojim dijelimo oko 1000 kilometara dugu granicu, ali i zbog naših sunarodnjaka Hrvata koji tamo žive. Mišljenja sam kako je članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i u interesu Republike Hrvatske, ali i u interesu mira i stabilnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi - istaknula je Šuica. 

Iako je za proširenje EU i prijem BiH u članstvo, Šuica je također istaknula problem neusvajanja novog Izbornog zakona koji bi, kako kaže, onemogućio biranje predstavnika najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH.

- Postoji niz otvorenih pitanja koja usporavaju napredak BiH na njezinom europskom putu, a na koja sam u više navrata upozoravala. Nažalost, naše poruke koje uporno komuniciramo vladama Bosne i Hercegovine s ciljem hitne izmjene Izbornog zakona kako bi se zaustavila manipulacija na izborima i osigurala pozitivna, poštena i jednaka zastupljenost sva tri konstitutivna naroda ponovno su u potpunosti izignorirane. U međuvremenu su održani još jedni izbori bez usvojenih izmjena zakona čime je položaj Hrvata u BiH dodatno otežan jer nisu bili, niti su još uvijek u poziciji samostalno odabrati svog predstavnika - kazala je HDZ-ova zastupnica.

Po njezinom mišljenju, političke vođe u zemlji moraju snositi punu odgovornost za ovaj propust jer su izmjene Izbornog zakona ključne za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

- Određeni napredak postignut je u području sudstva u BiH iako je tempo kojim se taj napredak ostvaruje ostao jako spor te korupcija i organizirani kriminal ostaju točke koje predstavljaju ozbiljan problem. Također, smatram kako bi se Bosna i Hercegovina trebala dodatno uskladiti sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije - navela je Šuica.

Na upit kako komentira rezultate izbora za Europski parlament u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku Europske unije, Šuica je istaknula zadovoljstvo zbog toga, kako kaže, što je HDZ ostao najjača stranka u Republici Hrvatskoj.

- Drago mi je što je lista HDZ-a ostvarila izbornu pobjedu u Hrvatskoj te što smo time ponovno potvrdili da je HDZ najjača i najprepoznatljivija politička opcija u državi. Bili smo najjači i ostat ćemo najjači, u to sam uvjerena. Ostvarili smo relativnu pobjedu i jako nam je malo nedostajalo do osvajanja još jednog zastupničkog mjesta u Parlamentu, što je i bio naš cilj. Naravno i ovaj rezultat je dobar i poslužit će nam kao izvrsna motivacija za daljnji rad i nove uspjehe -  kazala je Šuica.

Ocijenila je kako nije dobro to što su Pučani u Parlamentu izgubili dio mjesta koja su imali u prošlom sazivu.

- Što se tiče izbora na razini Europske unije, nisam zadovoljna što je politička obitelj Europskih pučana kojoj pripadamo i ja i HDZ izgubila dio svojih mjesta u Parlamentu, iako su pojedine projekcije predviđale takav rasplet. Očekivano, ekstremno desna opcija malo je ojačala, ali ni blizu koliko su oni predviđali, što mi je jako drago jer velika većina europskih građana i dalje odbija političke ideje zasnovane na dezinformacijama i namjernom izazivanju straha - istaknula je Šuica.

Rezultat Zelenih i liberala je, kako je istaknula, još jedan poraz ekstremne desnice u EU.

- Od drugih rezultata valja izdvojiti očekivani uspjeh Zelenih, jer su europski građani pokazali da im je stalo do borbe protiv klimatskih promjena, a najveći uspjeh ostvarili su liberali, odnosno Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) koji također pripadaju centralnoj proeuropskoj političkoj opciji u Parlamentu i čime je nanesen još jedan poraz i lijevim i desnim ekstremistima - kazala je Šuica.

Upitana hoće li EU proći svojevrsnu redefiniciju s obzirom na to da je vidljiv pad potpore tradicionalno najjačim grupacijama, pučanima i socijaldemokratima, Šuica je kazala kako su proeuropske stranke i dalje dominantne u Europskom parlamentu.

- Istina je da je na ovim izborima zabilježen mali pad potpore najjačim grupacijama u Parlamentu, ali on nije toliki da ozbiljno naruši trenutnu konstelaciju moći u Parlamentu. Progresivne, proeuropske stranke su i dalje dominantne i u tom smislu ne vjerujem da će doći do neke velike promjene ili preslagivanja u Parlamentu - kazala je Šuica.

Po njezinim riječima, jedino "mainstream" politika može ponuditi odgovore na krizu koju proživljava Europska unija.

- Štoviše, ako pogledate pobjednike izbora po pojedinim zemljama vidjet ćete da dominiraju proeuropske stranke usmjerene na razvoj. Ostajem i dalje pri uvjerenju kako samo mainstream politika nudi odgovor na sve izazove s kojima se Europa suočava, kao i na one s kojima se tek treba suočiti - kategorična je Šuica.

S druge strane, smatra kako politike ekstremista ne nude stvarna rješenja.

- Populisti i ekstremisti nisu zabilježili posebno velik skok u popularnosti što tumačim na način da su građani ispravno prepoznali kako njihove prazne politike ne nude stvarna rješenja. No, sigurno je kako marljivim i upornim radom moramo vratiti povjerenje onih birača koji su iz nekog razloga ovaj put možda svoj glas povjerili nekom drugom, no uvjerena sam kako ćemo i taj trend u narednom razdoblju preokrenuti ponovno na našu stranu - zaključila je Šuica u razgovoru za Fenu.

M.J.

 

http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/24-herceg-bosna/54054-dubravka-suica-velika-sam-zagovarateljica-prosirenja-europske-unije-na-bosnu-i-hercegovinu