Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 27 Studeni 2019

HRT: Europski parlament potvrdio Komisiju Ursule von der Leyen

  • Foto: Vincent Kessler/REUTERS

Europski parlament (EP) potvrdio je novu Europsku komisiju pod vodstvom njemačke demokršćanke Ursule von der Leyen nakon što je šefica tog izvršnog europskog tijela predstavila kolegij povjerenika i program.

Europski parlament je sa 707 glasova "za", 157 "protiv" i 89  suzdržanih, dao zeleno svijetlo novoj Komisiji koja petogodišnji mandat počinje 1.  prosinca, na desetu godišnjicu Lisabonskog ugovora, i trajat će do 31. listopada 2024. Nova Komisija ima osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Hrvatica Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.

Ranije, nova šefica Komisije predstavila je eurozastupnicima svoj kolegij povjerenika i program koji će, kako je istaknula, dotaknuti svaki segment društva i gospodarstva u idućih pet godina i postaviti Europu kao na globalnoj pozornici kao ključnu silu u rješavanju izazova u svijetu.

- Europa bi trebala postati predvodnica u rješavanju svjetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju stakleničkih plinova do sile u digitalizaciji i gospodarstvu koje uspostavlja ravnotežu između tržišta i društva, poručila je von der Leyen u EP-u.

Stavivši u svom govoru poseban naglasak na klimu najavila je da bi Europa mogla postati prvi kontinent 2050. koji će biti ugljično neutralan, poručivši da novi zelen plan ima za cilj ne samo smanjiti emisiju štetnih plinova već i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

- Ali će Europa biti i sila digitalizacije, bit će gospodarstvo koje postiže ravnotežu između tržišta i društva, ona će voditi u rješavanju svjetskih problema, izjavila je von der Leyen.

Nije zaboravila niti hrvatsko susjedstvo ističući da "prijateljima na zapadnom Balkanu moramo pokazati da imamo isti kontinent, istu povijest i kulturu, a dijelit ćemo i istu sudbinu" te da vrata jugoistoku Europe ostaju otvorena.
Pozvala je Parlament, Vijeće i Komisiju da prionu poslu "kako bismo za 30 godina mogli reći: živjela Europa".

https://vijesti.hrt.hr/562139/europski-parlament-potvrdio-komisiju-ursule-von-der-leyen