Ispiši ovu stranicu
Utorak, 12 Veljača 2019

(VIDEO) Nova Tv: "Tražit ćemo nedvosmislenu ispriku i povlačenje kompletne izjave

Sa svih strana pljušte reakcije na skandaloznu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija. Hrvatska neće slati diplomatsku notu, ali je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala Tajaniju pismo u kojem kaže da je zgrožena i traži ispriku. Dio političara traži i njegovu ostavku.

 

  • Umjesto isprike, Antonio Tajani na pitanje u Strasbourgu nudi tek pojašnjenja skandalozne izjave. Na pitanje je li još uvijek prijatelj s premijerom Plenkovićem, Tajani je kazao kako mu je objasnio da nije mislio reći niti jednu riječ protiv Hrvata i Slovenaca, već samo da su totalitarni režimi radili loše stvari.

"Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti. Nisam izgovorio niti jednu riječ protiv Hrvata ni Slovenaca. Žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljsko, osvetničko i usmjereno protiv Hrvatske i Slovenije“, rekao je.

Dojam može biti različit, ali Tajani ipak nije točno objasnio zašto je rekao: "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je da s obzirom na njegovu poziciju i funkciju koju obnaša, Hrvatska neće uručiti Italiji prosvjedu notu niti će biti razgovora s talijanskim veleposlanikom u Zagrebu.

"On je tamo bio kao šef Europskog parlamenta, mi ne možemo talijanskoj strani slati note. Hrvatski zastupnici u Strasbourgu na zajedničkom sastanku nisu usuglasili stavove oko toga hoće li tražiti Tajanijevu ostavku", istaknula je ministrica.

Zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan kaže kako nema problem s tim da se traži Taijanijevu ostavku, a vidi da je nekima to problem. "Ono nije isprika nego bacanje prašine u oči. Izbori idu i fokusira se na izbore u Italiji. Mi jako dobro znamo osnove za ostavku i da on neće dati ostavku i samo pravimo budale od sebe", smatra zastupnica u EU Parlamentu Ruža Tomašić.

Zastupnica Marijana Petir napominje: "Mislim da je prvi korak sada da se inzistira na povlačenju te izjave, a onda se mogu poduzimati neki drugi koraci". Slovenski zastupnici pokrenuli su peticiju u kojoj traže Tajanijevu ostavku.Tanja Fajon, slovenska zastupnica kaže i da ima potporu nekih hrvatskih europarlamentaraca.

Oporba proziva HDz

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta napominje: "Mi smo jasno rekli što mislimo o tome. Išao sam u smjeru da bi glas na ovim europskim izborima sada glas za Andreja Plenkovića i HDZ, odnosno glas za Europske pučane, bio i glas za ovaj talijanski imperijalizam".

Predstavnik talijanske nacionalne manjine u Saboru Furio Radin kaže da ga je Tajani iznenadio. "Za tri mjeseca se ide na izbore, bit će i drugi parlament i sve što će se reći sada, vjerujte mi, bit će u predizborne svrhe". Hrvatska predsjednica osim pisma Tajaniju u kojem traži ispriku, o svemu je pisala i talijanskom predsjedniku Matarelliju.

Šuica: "Tražit ćemo povlačenje izjave i da zaboravi da je tako nešto rekao"

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica kazala je kako će od Tajanija tražiti nedvosmislenu ispriku koja će značiti povlačenje njegove kompletne izjave. "Naišli smo na razumijevanje i mislim da će sve rezultirati trilateralnim sastankom hrvatske, slovenske i talijanske strane. Tražit ćemo da Tajani izjavu povuče i da zaboravi da je tako nešto rekao. To je nanijelo ogromnu štetu.

Građani su jako uznemireni, izjava je zaista skandalozna i ja je još jednom osuđujem. Ne vjerujem da će Tajani odbiti povući tu izjavu, jer je on razuman političar“, kazala je Šuica.

Najavila je da će se u srijedu ponovo sastati sa svim zastupnicima, predstavnicima Hrvatske u EU parlamentu kako bi donijeli zajednički stav i odlučili hoće li tražiti Tajanijevu ostavku.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 

Video sadržaj