Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 13 Veljača 2019

HRT Dnevnik2: Tajani se ispričao

 

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u srijedu se nakon susreta s hrvatskim i slovenskim zastupnicima Europske pučke stranke ispričao i izrazio duboko žaljenje zbog svojih izjava prigodom Dana sjećanja u Basovizzi.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani razgovarao je sa hrvatskim i slovenskim zastupnicima EP-a iz redova Europske pučke stranke (EPP) koji su u pismu od njega tražili ispriku i povlačenje izjave iz Basovizze o "talijanskoj Istri i Talijanskoj Dalmaciji".

- Iskreno žalim i ispričavam se jer sam u svojoj izjavi koristio riječi koje su uvrijedile vaše sugrađane i koje su se protumačile u formi teritorijalnih pretenzija. Uvjeravam vas, to mi nije bila namjera, niti je takvo moje mišljenje o toj temi. Moja poruka vezano za Istru i Dalmaciju upućena je Istrijanima i Dalmatincima, njihovoj djeci i unucima koji su bili prisutni na obilježavanju Dana sjećanja u Basovizzi, stoji u Tajanijevoj izjavi nakon sastanka. 

- Svi totalitarni režimi zaslužuju osudu i sve žrtve fašizma, nacizma i komunizma moraju se tretirati s jednakim poštovanjem, zaključio je Tajani. 

U Dnevniku 2 HRT-a gostovala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Osijeku kako bi volio da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani povuče spornu izjavu, u kojoj je spominjao "talijansku Istru i talijansku Dalmaciju", te da bude svjestan da je što što je izrekao "za Hrvatsku potpuno neprihvatljivo".

Ocijenio je kako je sporna izjava "potpuno neprihvatljiva i opasna", a nije dobra ni u europskom kontekstu, jer je bilo kakvo spominjanje, "koje može asocirati na promjenu granica, vrlo opasna i štetna radnja".


- Reakcija mora biti jasna. Gospodin Tajani nakon ove izjave treba otići, poručila je Anka Mrak-Taritaš. 

- Tajani nas je ponovo podsjetio tko su bili hrvatski patrioti i domoljubi, tko je bila jedina patriotska i domoljubna hrvatska vojska, a to su, da se opet podsjetimo, narodnooslobodilačka vojska, partizani pod vodstvom maršala Tita, rekao je SDP-ov Arsen Bauk. 

- Smatramo da izjave koje su date od strane hrvatske Vlade i predsjednice, ipak su trebale biti, rekao bih, malo čvršće i oštrije., rekao je Milorad Batinić iz Kluba zastupnika HNS-a.
https://vijesti.hrt.hr/488414/isprika-predsjednika-europskog-parlamenta-antonia-tajanija

Video sadržaj