• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
05 Siječanj 2017

Predsjednik Vlade Plenković: Želim održavati kontinuirani dijalog s hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, sa zastupnicima iz Republike Hrvatske u Europskom parlamentu u mandatu od 2014. do 2019.

Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

„Sastanak sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu održan je na moju inicijativu.  Tajming sastanka je, po mom, sudu, vrlo dobar i koristan zato što je na početku druge polovice mandata. Ovo je prvi susret predsjednika Vlade sa zastupnicima u Europskom parlamentu, a ja sam treći premijer otkad su zastupnici izabrani“, kazao je predsjednik Vlade i nastavio: „Želim održavati kontinuirani dijalog sa zastupnicima u Europskom parlamentu jer njih jedanaestero ima važnu  ulogu u zakonodavnom procesu Europske unije jer velik broj zakonskih akata izravno je primjenjiv u hrvatskom pravnom sustavu ili ga Sabor transponira u naš pravni sustav“. Naglasio je da je uloga Europskog parlamenta i hrvatskih zastupnika izuzetno važna i za ukupne demokratske procese u zemlji, kao i za kvalitetnu koordinaciju s aktivnostima na razini Vlade te na razini Europskog parlamenta i Sabora.

„Razmotrili smo nekoliko ključnih tema koje su u ovom trenutku na dnevnom redu europskih institucija, prije svega budućnost Europske unije nakon odluke 15 milijuna Britanaca na referendumu prije nekoliko mjeseci, počelo je malteško predsjedanje, imat ćemo šezdesetu obljetnicu Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu. Tema budućnosti europskog projekta je zajednička i raspravljat će se i na razini Europskog vijeća i na razini Europskog parlamenta“, rekao je. Dodao je da je bilo riječi i o daljnjem pristupanju Hrvatske u Schengenski prostor, aktivnostima koje se tiču naše politike prema zemljama jugoistoka Europe te nizu drugih zakonskih projekata koji su važni za Republiku Hrvatsku, od Europskog semestara, ekonomsko-financijskih tema do pitanja iz područja energetike, poljoprivrede i javnoga zdravstva. „Sve su to pitanja o kojima naše kolegice i kolege na dnevnoj bazi zauzimaju stavove, donose odluke i glasuju sukladno svojim političkim obiteljima“.

„Pokazali smo spremnost ove Vlade i svih resora da ih detaljno informiraju o stajalištima hrvatske Vlade, da sve informacije koje imamo, a one su detaljne i korisne, budu na raspolaganju, bilo kroz Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, bilo kroz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova“, kazao je.  

Predsjednik Vlade naglasio je da želi ove sastanke održavati periodično kada se za to ukaže potreba, ali minimalno dva puta godišnje. „Očekujem da potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ovaj dijalog vodi i redovitije prigodom svojih posjeta Bruxellesu“, dodao je.

Istaknuo je da je ova Vlada izrazito proeuropski orijentirana. „Te stavove dijele i hrvatski zastupnici koji su izabrani 2014. i očekujem da tu sinergiju, međusobnu komunikaciju i podršku ostvarujemo na ključnim europskim dosjeima“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica kazala je kako zastupnici ne žele u Europskom parlamentu djelovati kao „freelanceri“, već kako žele zastupati nacionalne interese i interese koje promovira Vlada Republike Hrvatske. „Mi predstavljamo građane Republike Hrvatske, ali istovremeno predstavljamo i ono što ova Vlada želi komunicirati s građanima“. Dodala je da se nalazimo u delikatnom trenutku u kojem je Europska unija malo poljuljana, ali nije ugrožena. „Želimo otkloniti populizam, posebno onaj koji bi se eventualno mogao dogoditi u Hrvatskoj“. Naglasila je da će se bez obzira na to što proširenje trenutno nije prva točka na dnevnom redu Europske unije zalagati za stabilnost u susjedstvu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozdravio je i format i sadržaj današnjeg sastanka. Kazao je kako Europska unija već ovoga trenutka ne izgleda onako kako je izgledala kada su hrvatski zastupnici izabrani u Europski parlament. „Hrvatska je ušla kao 28 članica, a vjerojatno će ovaj mandat će dočekati kao 27 članica.  Europska unija se nalazi u ozbiljnim iskušenjima, koji su političke, ekonomske i organizacijske prirode. Današnji sastanak samo je podvukao značaj jedne strukturirane, sustavne suradnje koju bi trebali ostvariti mi koji zastupamo različite političke opcije u Europskom parlamentu i izvršna vlast koja nosi posebnu odgovornost za ono što se događa u Republici Hrvatskoj“, kazao je. Dodao je da su informacije koje su dobili od predsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova korisne te da je dogovoren način rada u budućnosti. "Vjerujem da samo na takav način možemo doista zajedno poraditi na realizaciji nacionalnih ciljeva", rekao je.

Novinare je zanimalo je li s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu razgovarao i o pitanjima terorizma i izbjeglica, predsjednik Vlade je kazao: „Da, u širem kontekstu sigurnosne i vanjske politike Europske unije, među kojima je terorizam jedna od temeljnih prijetnji na koje moramo reagirati kvalitetnijom suradnjom svih policijskih i obavještajnih službi država članica, međutim detaljnije o toj temi danas nije bilo govora, kao ni o izbjeglicama.“

Na upit je li s Mostom dogovoren model otkupa INA-e  i kao i o najavama dijela braniteljske populacije o prijenosu dionica u braniteljski fond, predsjednik Vlade Plenković ponovio je da je Vlada sastavljena od HDZ-ovih i Mostovih ministara i da se radi o jedinstvenome stavu te je najavio da će ministar zaštite prirode i energetike Slaven Dobrović  danas detaljnije  izvijestiti javnost o stavovima svoga ministarstva.

„Konsolidirani  model koji sam predstavio prošlog tjedna po nama je najprimjereniji i najkorisniji model  za otkup MOL-ovih dionica INA-e. Smatramo da je inicijalna javna ponuda za dionice HEP-a 25 minus jedan posto način na koji će Hrvatska  ostvariti punu kontrolu dvije ključne energetske kompanije, i HEP-a i INA-e  i na taj način priskrbiti sredstva za otkup bez kreiranja novog javnog duga. Kad je riječ o hrvatskim braniteljima, ova je Vlada njima dala posebnu pozornost. Vi znate da ministar Medved radi zajedno  s braniteljskim udrugama u partnerskome duhu na novom Nacrtu jedinstvenoga zakona o pravima hrvatskih branitelja, a kad je riječ o zakonskom okviru za ovu inicijalnu ponudu, mi ćemo sva pitanja koja su na dnevnom redu staviti na stol“, odgovorio je predsjednik Vlade.

Na upit o tome hoće li u vezi otkupa dionica INA-e uslijediti razgovor s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem koji je uputio pismo predsjedniku Vlade, premijer je kazao: „To je tema koja, po mojem dubokom uvjerenju, zahtijeva širok politički konsenzus svih aktera. Susreo sam se nekoliko puta s gospodinom  Bernardićem otkad je izabran;  imamo puno zajedničkih tema. Razgovarat  ćemo s SDP-om i ostalim političkim strankama o INA-i, o načinu i modelu kako da otkupimo dionice MOL- a,  i ne samo o toj temi nego i o nizu drugih.“

Na pitanje razmišlja li se o promjeni uredbe prema kojoj bivši predsjednik Vlade Tihomir Orešković koji se zaposlio u Nizozemskoj i ondje otišao s osiguranjem o trošku hrvatskih poreznih obveznika, predsjednik Vlade je rekao da ta uredba postoji već dulje vremena. „Tu vrstu zaštite nakon prestanka mandata trenutno  ima relativno uski krug osoba, odnosi se za najviše dužnosnike na razdoblje  do šest mjeseci, dakle za bivšeg predsjednika vlade do 19. travnja. Razmotrit ćemo tu temu; uvijek se bivši dužnosnik može odreći te zaštite,  naravno da onda odgovarajuće službe MUP-a na temelju sigurnosne procjene, to mogu prihvatiti. Razgovarat ćemo o toj temi, dobio sam tu informaciju početkom ovoga tjedna. Vidjet ćemo što je najprimjerenije i što ne bi trebalo, po mom sudu, iz razloga koji u sigurnosnom smislu ne bi trebali biti posebno problematični, dodatno opterećivati hrvatski proračun i njegove obveznike“, dodao je.

Novinari su tražili da predsjednik Vlade komentira „tajnovitost“ službenoga puta predsjednice Republike u Sjedinjene Američke Države, predsjednik Vlade je kazao:  „Prepustio bih Uredu predsjednice da komentira te teme. Siguran sam da će tijekom svog boravka u Americi voditi važne i korisne razgovore  za Hrvatsku.“

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam