• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
03 Travanj 2016

(VIDEO) HRT-Otvoreno: Dubravka Šuica uživo o skandaloznoj presudi Šešelju!

Vojislav Šešelj oslobođen je po svim točkama optužnice. Prema prvostupanjskoj presudi Haškog suda nije kriv za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci. Suđenje Šešelju trajalo je trinaest godina, a bilo je puno presedana i kontroverzi. Ova šokantna presuda bila je tema večerašnjeg Otvorenog urednika i voditelja Domagoja Novokmeta. U emisiji su sudjelovali: JOŠKO KLISOVIĆ (SDP), zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ) DUBRAVKA ŠUICA, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH JOSIP LUCIĆ, odvjetnik GORAN MIKULIČIĆ i bivša glasnogovornika haaškog tužiteljstva FLORENCE HARTMANN.

 

Da je danas 1. travnja, Dubravka Šuica mislila bi da se radi o prvoaprilskoj šali. Šuica je vrlo razočarana i šokirana, kao i svi građani, a presudu nije očekivala. Očito se neka pogreška dogodila, rekla je Šuica. 


Josip Lucić je zgrožen, a Šešelja je nazvao ideologom zla. 


Gotovo nitko od pravnika nije očekivao ovakvu odluku, rekao je Goran Mikuličić. 


Ni srpska javnost nije ovo očekivala, komentirao je Joško Klisović, a ovakva presuda šalje krvu poruku: da govor mržnje i regrutiranje paravojnih formacija za zločine sud tretira kao dopušteno ponašanje po međunarodnom pravu. Ovo je skandalozan poučak suda, rekao je Klisović. 

 

Florence Hartmann nazvala je Šešelja glasogovornikom zla i barbarstva u ime Miloševića, a ovakva presuda potpuno je suprotna od svega što riječ pravda znači. Danas se dogodilo samoubojstvo Haaškog suda, ali i udar na budućnost međunarodnog prava. Državne sisteme koji podržavaju masovno ubijanje treba zaustaviti, rekla je Hartmann, i dodala da je ovo poruka cijelome svijetu da nam je budućnost u opasnosti, tj. da je ovaj sudi napravio barbarizam za budućnost. 

 
 

Još prije 1990.godine bilo je jasno da je velikosrpska politika uzela maha, rekao je Lucić. Tada se pojavljuje i Šešelj koji nije bio slučajna figura. Šešelj nije samo jedna budala, već vrlo inteligentan zločinac koji je stvorio sve pretpostavke za zločine.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u studenom 2014.pokrenuli su rezoluciju u kojoj su upozorili Haaški sud na Šešeljovo ponašanje i njegovu ratnohuškačku retoriku nakon što je pušten iz pritvora. Takvu rezoluciju donio je i Hrvatski sabor, no Haaški sud nije reagirao, a Beograd se posebno oglušio - kao i danas, rekla je Šuica. 

 

Izdvojeno mišljenje sutkinje Lattanzi bit će podloga za buduću žalbu tužiteljstva, uvjeren je Mikuličić. Problem sudaca općenito u Haaškom sudu primijetili su on i kolege još u početku, a problem je to što mnogi dotad nisu sudili. Rekao je da se kao pravnik kloni etiketiranja presude strašnom ili šokantnom - ona je pravno utemeljena ili nije - a to će odlučiti žalbeno vijeće. 

 
 
 U slučaju da Šešelj umre prije nego što završi žalbeni postupak, to bi bila vrlo loša poruka međunarodnoj zajednici i neće biti prvi puta da visoki politički dužnosnici Srbije ostanu bez presude, smatra Klisović. 
  

Dojam da se drugačije sudi u različitim procesima i da se nastoji nivelirati krivnja dijele mnogi hrvatski branitelji, rekao je Lucić. Interesantno će biti ponašanje predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. (...) Moraju se ograditi od Šešelja.

  

Žalbeno vijeće postoji da bi se unificirao stav i da bi se različite sudačke percepcije činjeničnog stanja pomirile, objasnio je Mikuličić. 

 

Moramo tražiti u svim razgovorima sa Srbijom da se ukine sporni Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, rekao je Klisović. On je grubi nasrtaj na suverenitet država u ovome dijelu Europe. Smatra da su Srbi donijeli taj zakon za unutarpolitičke svrhe. 


Luciću je apsolutno neprihvatljivo da se braniteljima sudi u Srbiji, a Šuica je naglasila da hrvatski europski zastupnici u svakome izvješću o napretku Srbije inzistiraju da uđe odredbe o ukidanju tog tzv. "mini-Haaga". Ići ćemo do kraja dok se to pitanje ne riješi jer je taj zakon napad na suverenitet Hrvatske, kazala je Šuica. 


Indirektno taj su zakon već osporavale Austrija, Velika Britanija i Švicarska, nadovezao se Klisović. 

 

Tako dugo dok se postupci ne završe, bit će i Haaškog tribunala, zaključio je Mikuličić.

 

 

Poslijednja izmjena dana 03-04-2016

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam