• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
16 Studeni 2018

Peta konferencija „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?“

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine „MEPs against cancer“ Dubravka Šuica  organizirala je danas u prepunoj Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije u Varaždinu petu po redu konferenciju „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku“.

Nakon obraćanja predstavnika gradskih i županijskih vlasti, svoja profesionalna iskustva o liječenju karcinoma i iskustvima o borbi protiv raka prenijeli su sudionicima varaždinske konferencije pomoćnik ministra zdravstva Republike Hrvatske doktor Vili Beroš, ravnatelj Opće bolnice Varaždin doktor Nenad Kudelić, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doktor Domagoj Eljuga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku doktor Ivan Ćelić, osnivačica portala i udruge „Nismo same“ gospođa Ivana Kalogjera Brkić i predsjednica „Mammae“ Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin gospođa Marija Hrašćanec. Naravno, kao i do sada svoja iskustva sudionicima konferencija prenijeli su i bivši pacijenti oboljeli od raka.

Cilj varaždinske konferencije bio je utvrditi zajedničke smjernice u borbi protiv karcinoma, poboljšati kvalitetu života svih onih kojih su zahvaćeni ovom teškom bolešću, ali i osigurati dostojanstven život svim pobjednicima nad rakom. Hrvatska je među pet zemalja s najlošijim postotkom preživljavanja karcinoma što je u velikoj mjeri uzrokovano malih postotkom odaziva na programe ranog otkrivanja karcinoma koji uvelike mogu pomoći pri ranoj detekciji čime se znatno povećavaju šanse za uspješno i primjereno liječenje. Otvarajući konferenciju u Varaždinu, zastupnica Šuica istaknula je: „Konferencije Fight&Win odlučila sam organizirati zbog niza primjera iz mog najbližeg okruženja, ali i užasavajućim statistikama o velikom broju oboljelih. Veliki problem u Hrvatskoj predstavlja zabrinjavajuće malen odaziv na već postojeće programe ranog otkrivanja što smanjuje šanse pacijenta da nakon dijagnoze dobije pravovremeno i optimalno liječenje. To je nešto što na osobnoj razini moramo popraviti – postati odgovorni prema sebi, svom zdravlju, a naposljetku i prema svojoj obitelji i bližnjima. Rak preuzima cjelokupan život oboljelih te zahvaća ne samo oboljele, već i njihovu obitelj i prijatelje. Te promjene odražavaju se i na identitetu osobe te ostavljaju fizičke i psihološke tragove. Neki nažalost ne mogu pobijediti rak, već mogu samo naučiti živjeti s rakom i stoga nam je želja da u takvim situacijama rak preraste u kroničnu bolest s kojom osoba može nastaviti kvalitetan život“.

Govoreći o političkim aspektima borbe protiv karcinoma u Republici Hrvatskoj, pomoćnik ministra zdravstva doktor Vili Beroš dodao je: „Radimo na osnivanju onkološke mreže kako bi oboljeli od raka ostvarili jednaku zdravstvenu skrb kao i ostali bolesnici. Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za izlječenje. Od raka dojke obolijeva četvrtina žena od svih žena oboljelih od raka. Potrebna je bolja preventivna politika za rano otkrivanje svih rakova, a pogotovo za rak debelog crijeva čiji su rezultati poražavajući jer se jako malo ljudi odaziva na preventivne preglede. Zdravstvo svakako prepoznaje rak kao velikog neprijatelja i nastoji edukacijski i preventivno djelovati kako bi borba bila što bolja i efikasnija''.

Doktor Ivan Ćelić govorio je o važnosti psihičkog stanja pacijenta, a doktor Domagoj Eljuga pozvao je sve na zdravi način života.

„Uključila sam se u ovaj projekt jer svatko može doprinijeti svojim osobnim iskustvom i angažmanom kako bi se podigla svijest i destigmatizirala ova bolest“ - izjavila je između ostalog novinarka Ivana Brkić Kalogjera.

Sudionici varaždinske „Fight&Win“ konferencije podsjetili su javnost da je rak drugi uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila i da kao takav predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema našeg stanovništva te pozvali hrvatske građane da se odazovu na postojeće programe ranog otkrivanja. Varaždinsku konferenciju prekrasnom glazbenom točkom na akustičnoj gitari zaključio je dubrovački glazbenik Sebastijan Vukosavić, a na kraju je održan i prijem uz zdravu hranu i piće.

Nakon uspješno održanih konferencija „Fight&Win“ u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, sljedeći tjedan slijedi još konferencija u Zadru, a velika završna konferencija održat će se 17. prosinca u Zagrebu uz potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, a na kojoj će predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana doktor Eduard Vrdoljak predstaviti i Nacionalni plan za borbu protiv raka.

 

Poslijednja izmjena dana 16-11-2018

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam