• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Utorak, 29 Svibanj 2018

glas-slavonije.hr: Je li u Hrvatskoj moguća epidemija ospica zbog pada broja cijepljenih građana?

Epidemija ospica već je zahvatila Europu u kojoj je u siječnju i veljači zabilježeno 11.000 oboljelih
 

U Dubrovniku je u utorak potvrđen novi slučaj zaraze ospicama u Hrvatskoj. Zaražen je muškarac iz Stona, koji je još u petak hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici. Liječnici ističu kako je u dobrom stanju, ali ne mogu isključiti mogućnost da je nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti.

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić istaknuo je kako su djelatnici Zavoda već u petak izišli na teren i obradili sve osobe za koje su uspjeli doznati da su bile u kontaktu sa zaraženim.

 

Dogovorite cijepljenje

“Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima Objedinjenog hitnog prijema, ali i pacijentima koji su bili u njegovoj blizini pri obradi na OHP-u”, rekao je Lakić.

 

“Muškarac je u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini”, istaknuo je Lakić te pozvao obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome, ali i da nastave pojačano cijepiti. “Pozivam i roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece, a sva djeca koja nisu cijepljena cjepivom Priorix neka se odmah jave pedijatru i školskom liječniku te se odmah dogovore za cijepljenje”, izjavio je Lakić. Istaknuo je kako ima dovoljno cjepiva, a naručene su dodatne doze. “Oni koji su cijepljeni nisu 100 posto zaštićeni, a oni koji su dvaput cijepljeni su više od 99 posto zaštićeni. Preboljeli su zaštićeni”, dodao je Lakić.

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, dr. Marijo Bekić, izjavio je kako je bolnica za slučaj epidemije ekipirana te je osiguran prostor za izolaciju i određen raspored.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo već neko vrijeme upozorava kako je u Hrvatskoj u padu broj cijepljenih.

 

“Unos virusa ospica u Hrvatsku je kontinuirano prisutan, a time i mogućnost nastanka epidemije, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju povremeno ili u epidemijskom obliku kontinuirano. U Hrvatskoj su cjepni obuhvati u opadanju posljednjih šest godina i razlikuju se među županijama i mjestima. Najniži su cjepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U tim su županijama cjepni obuhvati niži u glavnim gradovima nego u drugim dijelovima županija. Postoji mogućnost uspostave cirkulacije virusa ospica pojavi li se u nekim od gradova s niskim cjepnim obuhvatima, pogotovo ako bi se radilo o djeci predškolske dobi, što bi moglo rezultirati manjim epidemijama,” priopćeno je iz HZJZ-a u ponedjeljak.

 

Pojedinačni slučajevi
 

Pri upisu u školu su cjepni obuhvati kombiniranim cjepivom protiv ospica, rubeole i mumpsa viši nego u dobi od godinu dana, te je rizik za širenje ospica u školama i kolektivima niži nego u predškolskim ustanovama, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. “Svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica uvezene iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne nastaje širenje infekcije među stanovništvom. Drugim riječima, osnovna mjera za sprječavanje epidemije ospica je održavanje visokih cjepnih obuhvata stanovništva, čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana”, ističe HZJZ. Navodi kako rizik za epidemijsko širenje prvenstveno ovisi o tome u koju bi se populaciju unio virus ospica, tj. o procijepljenosti populacije u koju bi došao bolesnik. “Najvažniji savjet koji se građanima može uputiti u svrhu smanjenja rizika obolijevanja od ospica jest da nadoknade propuštena cijepljenja,” savjetuju stručnjaci za javno zdravstvo.

 

Na pojavu ospica na dubrovačkom području u utorak je reagirala zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

 

“Šest generacija djece izrazito je slabo procijepljeno na dubrovačkom području i sada svi strahuju hoće li se zaraza širiti. Iskreno vjerujem da epidemije neće biti, no na roditeljima koji su donijeli odluku o necijepljenju sada je da se zapitaju je li to bila ispravna odluka. Pozivam ih da se jave svojim liječnicima i pedijatrima i cijepe djecu, kako bi zaštitili njih, ali i okolinu”, ističe Šuica.

 

Epidemija ospica već je zahvatila Europu u kojoj je u siječnju i veljači zabilježeno 11.000 oboljelih. Zaraza se pojavila u i Srbiji te nedavno i u BiH, Hrvatskoj susjednim zemljama.

 
 
 
U BiH SUDOVI KAŽNJAVAJU RODITELJE KOJI ODBIJAJU CIJEPITI DJECU

Inspekcije u BiH počele su provoditi zakonom propisane mjere kako bi sankcionirale roditelje koji ne cijepe djecu protiv ospica. Pojedinačni slučajevi zaraze zabilježeni su u različitim dijelovima BiH, no na području Banje Luke službeno je proglašena epidemija ospica. U cijeloj RS prijavljena su 53 slučaja, a provjerama je utvrđeno kako 48 među njima nisu bili cijepljeni unatoč zakonskoj obvezi. Nešto manji broj oboljelih zabilježen je na području Federacije BiH, no problem je zajednički za cijelu državu jer je u 2017. protiv te bolesti cijepljeno samo 63,5 posto djece, a za cjelovitu zaštitu od širenja bolesti bio bi nužan obuhvat cijepljenih od 95 posto. Bolnice i domovi zdravlja dostavili su inspekciji podatke o roditeljima koji djecu nisu podvrgnuli obveznom programu imunizacije. Do sada je pozvano više od 70 roditelja, a protiv devet roditelja koji su nastavili odbijati cijepljenje djece inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka. Do sada su okončana dva sudska postupka u kojemu je sud roditeljima izrekao najnižu propisanu kaznu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura). Najveća kazna koju sud može reći doseže iznos od 1000 KM (500 eura).

 

INKUBACIJA VIRUSA OD 10 DO 12 DANA

Voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik dr. Stijepo Đuričić izjavio je kako je pacijent dobro i stabilno te će vrlo brzo biti predviđen za otpust na kućnu njegu. “Ospice imaju karakterističnu kliničku sliku, nesvojstvenu svim drugim bolestima. Prvi dio bolesti je četverodnevni kataralni stadij u kojemu oboljeli ima simptome akutne respiratorne infekcije, dakle kašalj, kihanje i konjuktivitis. Nakon četiri dana razvija se osip čija je distribucija specifična: od čela iza uha pa po licu i vratu preko trupa do ekstremiteta. Treći dan po izbijanju osipa smatra se da oboljeli više nije zarazan za okolinu. U tih sedam dana je razdoblje kad bolesnik može kapljičnim putem zaraziti ljude oko sebe. Inkubacija virusa je od 10 do 12 dana”, opisao je tijek bolesti Đuričić. Đuričić je naveo kako su komplikacije kod ospica najčešće sekundarne bakterijske infekcije, od laringitisa do upale pluća i encefalitisa.

 

http://www.glas-slavonije.hr/365116/1/Je-li-u-Hrvatskoj-moguca-epidemija-ospica-zbog-pada-broja-cijepljenih-gradjana

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam