• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 764

06 Siječanj 2014

HDZ-ovi eurozastupnici daleko aktivniji od SDP-ovih

Od desetoro parlamentaraca dviju najjačih hrvatskih stranaka (5 + 5), najviše govora u EP-u, njih 74, održala je Dubravka Šuica. Voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u vodi i po broju postavljenih zastupničkih pitanja - 9. HDZ premoćno pobjeđuje SDP i kad su u pitanju podneseni amandmani - 18:6! Službena statistika potvrđuje ono što je predsjednik Karamarko naglasio još u prosincu prošle godine - da je HDZ-ov zastupnički klub jedan od najaktivnijih u Europskom parlamentu. U Večernjem listu objavljen je intrigantan članak - o učinkovitosti hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Službena statistika nepobitno potvrđuje ono što je javnost ionako znala - da su HDZ-ovi eurozastupnici daleko aktivniji (i potkovaniji) od onih SDP-ovih. Iznesimo tek neke od brojki (v. tablicu) koje, kaže poslovica, ne griješe.

Od zajedno desetoro HDZ-ovih i SDP-ovih parlamentaraca (5 + 5), najviše govora u EP-u, njih 74, održala je voditeljica naše delegacije Dubravka Šuica. „Najjači“ pak SDP-ovac Tonino Picula govorio je gotovo dvostruko manje - 40 puta. Manje i od Davora Ive Stiera (49). Šuica vodi i po broju postavljenih zastupničkih pitanja - 9. Picula je zastao na njih 7.

HDZ-ova premoć u svim kategorijama

Što se tiče nazočnosti pri glasovanju, svih petero HDZ-ovaca (osim Šuice i Stiera, to su još Ivana Maletić, Zdravka Bušić i Andrej Plenković) na više je od 90 posto. Za usporedbu, Biljana Borzan sudjelovala je u 89 posto glasovanja, a Picula u 84. Oleg Valjalo najneaktivniji je SDP-ovac u toj kategoriji - samo 55 posto.

HDZ premoćno pobjeđuje i kad su u pitanju podneseni amandmani - 18:6! Stier prednjači s njih 6 (Picula 3). Plenković se pak može pohvaliti činjenicom da je jedini hrvatski predstavnik koji je pred EP-om podnio (i obranio) tzv. izvješće. I tako dalje. Da nema nešto marnijeg Picule, ionako velika razlika između HDZ-a i SDP-a bila bi još veća. Milanovićeva bi stranka, poslužimo se njegovom sintagmom, bila „treća balkanska liga“.

Karamarko: Nepokolebljiva borba za nacionalne interese

Podaci o aktivnostima eurozastupnika (koje prikupljaju organizacije VoteWatch i MEPranking) potvrđuju sve ono što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko naglasio još 21. prosinca prošle godine u svome uvodniku u Večernjakovu prilogu „HDZ - Hrvatski GLASnik u Europi“: (...) Ujedinjena Europa ne samo da je izišla iz recesije, već je odavno osudila i odbacila sve oblike totalitarizma - nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam. Na žalost, aktualna hrvatska vlast to nije znala - ili nije htjela. Tu se i kriju razlozi zašto nismo iskoristili mogućnosti koje su nam se otvorile članstvom u EU.

Umjesto da se bave budućnošću i ulažu napore kako bi što efikasnije u idućih sedam godina povukli 85 milijardi kuna - koliko nam je odobreno iz EU fondova - vlada pokušava izigrati Europsku komisiju, svađa se s njom, a u Hrvatskoj otvara ideološke i svjetonazorske podjele. Umjesto pozitivnih vijesti o našim odnosima s EU - koje smo očekivali - zahvaljujući aktualnoj vlasti stižu nam redom one loše.

Upravo stoga ponosan sam da je HDZ-ov zastupnički klub jedan od najaktivnijih u Europskom parlamentu, a to potvrđuju i jednodušne ocjene briselskih i strazburških promatrača. Naši su zastupnici nepokolebljivo, i ustrajno, promicali hrvatske nacionalne interese: za ravnopravnost naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini; za Hrvate u Republici Srbiji; za afirmaciju Domovinskog rata; za Pelješki most; za pomoć otpuštenim radnicima; za zapošljavanje mladih; za zaštitu stonskih školjkara i Brođana od zagađenja iz rafinerije u Republici Srpskoj, a protiv uzurpacija TV frekvencija u Dalmaciji… Nemoguće je na ovom mjestu pobrojati sve inicijative, akcije, parlamentarne izjave, zastupnička pitanja Europskoj komisiji… sve ono što su, individualno ili zajednički, poduzimali Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić.

Svojim su radom, nedvojbeno, opravdali povjerenje koje su na prvim izborima za EU parlament hrvatski građani dali koaliciji predvođenoj HDZ-om. Oni su postavili visoke standarde i siguran sam da će se i u budućem radu HDZ-ovi zastupnici s istim elanom i umješnošću boriti za nacionalne interese, za zaštitu hrvatskih građana i napredak naše zemlje te da će i dalje, s punom odgovornošću, pripomagati da Hrvatska zauzme zasluženo mjesto i ulogu u ujedinjenoj Europi. HDZ je odlučan, u suradnji s partnerskim strankama EPP-a, prihvatiti svoj udio u jačanju pravedne, socijalne, demokratske i moderne Europe u kojoj će svi građani moći živjeti u miru, slobodi i blagostanju. 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam