• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
22 Studeni 2015

(VIDEO) Od prvog dana krize upozoravali smo da treba registrirati sve migrante, no ova vlada to nije radila!

(VIDEO) U Središnjici naše stranke danas su - vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi te migrantsku krizu - održane konzultacije predsjednika Tomislava Karamarka i naših zastupnika u Europskom parlamentu: Dubravke Šuice, Ivane Maletić, Andreja Plenkovića i Davora Ive Stiera. Nakon konzultacija, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić u izjavi za brojne okupljene medije osvrnule su se na stanje sigurnosti u Europskoj uniji i najnovije sigurnosne mjere nakon terorističkih napada u Francuskoj.

 

Izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke eurozastupnica Šuice i Maletić: 

 

ŠUICA: Aktualna vlast mora napokon početi registrirati izbjeglice!

 

 

Sigurnosni aspekt krize

 

Naša delegacija razgovarala je s predsjednikom Tomislavom Karamarkom o temi koja ovih dana zaokuplja javnost, ne samo hrvatsku nego i europsku. A radi se o terorizmu i migracijama. Tema je to koja nas sve uistinu zabrinjava - željeli smo podijeliti stajališta s obzirom da smo u Europskom parlamentu na izvoru informacija. Razgovarali smo o onome što bi se eventualno moglo dogoditi u Hrvatskoj - trebamo biti spremni u svakom trenutku.

 

Pojačane mjere kontrole

 

HDZ je dio Europske pučke stranke, dijelimo zajedničke vrijednosti. Imao program koji smo nedavno dobili - vezano uz pojačane sigurnosne mjere. Donesene su mjere vezane za podatke o imenima putnika u zračnom prometu, no nismo to u EP-u uspjeli usvojiti s obzirom da socijalisti i lijeve stranke to priječe. U Bruxellesu se ne bojimo, ali sigurnost nije onakva kakva je bila kada smo tek došli. Sigurno nismo veseli što je glavni grad Europske unije pod ovakvim mjerama. Nadamo se da će se doskočiti i ovom problemu - i to zajedničkim naporima. Potreban je, naime, konsenzus. Bitno je da hrvatske vlasti moraju posebno voditi računa o ovome - i to je bio razlog naše sastanka.

 

Osigurati zelenu granicu

 

Od prvog dana, vezano za izbjegličku krizu, govorili smo da je potrebno registrirati izbjeglice. To je, naime, ono što se nije radilo na najbolji način na granici između Hrvatske i Srbije. Kao što znate, problem je na granici između Grčke i Turske - na tome trebamo zajedno raditi. Nadamo se da ćemo uspjeti riješiti problem. Dakle, ključ rješenja je na granici između Turske i Grčke, ali isto tako Hrvatska mora registrirati sve one koji prolaze kroz našu zemlju. To je ono što se izgleda nije radilo. Ako su točni podaci vezano za putovnicu osobe koja je počinila teroristički čin u Parizu, onda smo, nažalost, bili u pravu.

 

MALETIĆ: Terorizam postaje realna prijetnja!

 

 

Usuglašavanje zajedničke politike

 

U Bruxellesu se osjećamo sigurno, iako se vide promjene u načinu rada. Pred Europskim parlamentom već duže vremena traju pojačane kontrole. U Parizu se dogodila velika tragedija, osjećamo to kao jednu veliku prijetnju cijeloj EU. U EP-u, ali i svim institucijama EU, traju rasprave - pronalaze se zajednička rješenja. Pokušava se definirati snažna zajednička politika - kojom bi se odgovorilo na terorističke prijetnje koje su vrlo realne. 

 

Stroge kontrole i u EP-u

 

Na ulazu u Europski parlament su pojačane kontrole. Primjerice, prije 2013. kada bismo ulazili u EP nije bilo bilo obavezno da imamo naš bedž na samom vanjskom ulazu, no sada se ne može ući bez njega. Stroge su, dakle, kontrole. I na drugom ulazu bedž se mora ponovno pokazati. Traže se dodatne identifikacije.

 

PLENKOVIĆ: REGISTRACIJA I SIGURNOSNA PROVJERA MIGRANATA!

 

 

Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta) Andrej Plenković dao je, također, izjavu za medije uoči samog sastanka.

 

- O terorističkom napadu u Parizu, pojačanoj sigurnosnoj, obavještajnoj i pravosudnoj suradnji među zemljama članicama EU i o izbjegličkoj krizi raspravljat će se u Europskom parlamentu. Dobro je da se prije toga obave konzultacije u stranci. Vodimo računa da je za terorističke napade u Parizu odgovoran niz ljudi koji su živjeli u Bruxellesu u četvrti Molenbeek, a belgijski premijer Charles Michel donio je paket od 18 mjera, nova financijska sredstva i čitav niz aktivnosti - koje trebaju podići razinu sigurnosti u Belgiji.

 

Plenković je naglasio da se zalaže da se pristup migrantskoj krizi zasniva na tri temeljna načela:

 

- Prvo je načelo ljudskog digniteta, solidarnosti i pomoći onima koji bježe iz Sirije te drugih zemalja opterećenih ratom. Drugi je poštivanje nacionalnih propisa, europske pravne stečevine i međunarodnog prava. Treći - vođenje računa o sigurnosti državljana Europske unije. To znači adekvatnu registraciju i sigurnosnu provjeru svih koji dolaze na teritorij EU.

 

 

 

 

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam