• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
01 Veljača 2019

Sjednica Vlade RH u Dubrovniku: 52 ugovora, 18 sporazuma & 2 odluke za projekte vrijedne više od 4,5 milijardi kuna!

 Voditeljica EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je na današnjoj sjednici uVlade u Dubrovnniku, devetoj izvan Zagreba u ovom mandatu, na kojoj se raspravlja o četrdesetak točaka dnevnoga reda.

 

Počela je izvješćima ministara o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i ministri potom su donijeli niz zaključaka vezanih uz realizaciju vodnogospodarskih projekata, obnovu i izgradnju prometnica, bolju prometnu povezanost otoka, kao i cijele južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

Najava sastanka Kina + 16

Predsjednik Plenković najavio je sastanak na vrhu između Kine i 16 država srednje i istočne Europe, izrazito važan međunarodni događaj kojem će Dubrovnik biti domaćin.

- Sastanak na vrhu Kina + 16 europskih zemalja, od kojih je 11 zemalja članica EU i pet zemalja koje su obuhvaćene procesom proširenja, održat će se u Dubrovniku od 11. do 12. travnja. Očekujemo veliku delegaciju Kine na najvišoj razini. Predsjednika Xi Jinping dolazi s najmanje četiristotinjak ljudi - najavila je državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, dodavši da će ovo biti velika promocija za Dubrovnik, ali i cijelu Hrvatsku.

Vodnogospodarski projekti

Među ostalim, Vlada je donijela zaključak o realizaciji vodnogospodarskih projekata na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te zaključak o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Strateškim investicijskim projektom proglašen je „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“. Realizacijom tog projekta, dodatnih 1.156 stanovnika imat će omogućen pristup javnom sustavu vodoopskrbe, dok će se priključenost na javni sustav odvodnje i pročišćavanja povećati za 4.510 ES (ekvivalent stanovnika), tj. sa 87% na 92%. Cilj je omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na području aglomeracije Dubrovnik. Projekt se planira financirati sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, a ukupna procijenjena vrijednost investicije (s PDV-om) iznosi 822.637.283 kuna.

Obeštećenje radnika Plobesta

Također, u javno savjetovanje upućen je zakon koji se odnosi na obeštećenje radnika Plobesta.

- Ovaj zakon važan je za Ploče, za radnike koji su radili u Plobestu, koji su bili izloženi azbestu. Iako je Hrvatska donijela u proteklim godinama niz zakona koji su pokrivali tu tematiku, ovdje nije do kraja riješena situacija - kazao je Plenković i izrazio uvjerenje da će se na temelju prakse naći rješenje koje će biti dobro za sve radnike i njihove obitelji.

Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom

Ministar Butković predstavio je, a Vlada potom donijela zaključak u vezi s izradom studijske dokumentacije radi ostvarivanja poveznice Projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom na sustav mreža autocesta Republike Hrvatske na potezu od čvora Metković do budućeg mosta Pelješac i od čvora Doli do Grada Dubrovnika, kao i dopuna Odluke o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi gradnje i korištenja građevine „Most kopno - Pelješac“.

Također, prihvaćen je zaključak u vezi s realizacijom Projekta obnove i rekonstrukcije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvanske županije, zaključak u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, kao i zaključak u vezi s realizacijom Projekta organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina.

Otočni projekti

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku o financiranju nabave opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza te donijela zaključke o realizaciji projekta „Društveno-kulturni, istraživačko-razvojno-inovacijski i memorijalni centar Ruđer Bošković“, pripremi projekta Memorijalna zbirka „Oliver Dragojević“ u Veloj Luci, kao i o potpori Projektu uređenja i opremanja kuće Marka Pola u Korčuli.

S ciljem održivog razvoja otoka, posebno onih najudaljenijih od kopna, Vlada podržava Projekt uređenja i opremanja Učeničkog doma u Korčuli.

Na dnevnom je redu bilo je i više odluka o iskazivanju namjere za darivanje te darivanju državnih nekretnina u vlasništvo gradovima u Županiji te Dubrovačkoj biskupiji.

Dnevna bolnica u Metkoviću

Ministar Kujundžić predstavio je zaključak u vezi s realizacijom Projekta organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika Grada Metkovića i okolnih općina.

- Dnevna bolnica omogućuje suvremeni, ekonomični i multidisciplinarni način liječenja koji znatno poboljšava kvalitetu zdravstvene zaštite te osigurava veća dostupnost zdravstvene zaštite uz očuvanu kvalitetu pruženih zdravstvenih usluga i znatne financijske uštede za korisnike kao što je smanjenje putnih troškova za pacijente.

Ljetnikovac Gučetić

Grad Dubrovnik pokretač je integriranog programa čiji je cilj stvaranje mreže nacionalno i međunarodno relevantnih polivalentnih društveno-kulturnih, istraživačko-razvojno-inovacijskih, društveno-gospodarskih i posjetiteljsko-memorijalnih centara. Prvi u nizu ljetnikovaca koji se planiraju staviti u funkciju ovog programa jest Ljetnikovac Gučetić, koji je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Vlada je donijela zaključak kojim se osigurava aktivno uključenje i doprinos Ministarstva kulture - u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom turizma i Gradom Dubrovnikom - u realizaciji i financiranju tog projekta.

Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrazložio je, a Vlada podom prihvatila zaključak u vezi projekta „Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu“.

- Ovaj lokalitet ima duboku duhovnu, kulturno-povijesnu i društvenu vrijednost u smislu obilježavanja ratnih stradanja u Dubrovniku te se posebno vezuje uz Dan dubrovačkih branitelja - rekao je ministar Medved, podsjetivši da je križ na Srđu, koji je 1937. podigao dubrovački biskup mons. Carević, srušen raketiranjem u velikosrpskoj agresiji 6. prosinca 1991. godine.

Darovanje nekretnina

Također, doneseno je niz odluka o darovanju nekretnina. Među ostalim, Općini Konavle daruju se nekretnine za osnovnu školu i dječji vrtić, Gradu Dubrovniku također za dječji vrtić, Gradu Korčuli za uređenje kulturno-izložbenog prostora te Gradu Metkoviću za izgradnju komunalnog gospodarstva za zbrinjavanje otpada. Nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske darovane su i Dubrovačkoj biskupiji.

Ministar obrane Damir Krstičević obrazložio je zaključke o iskazanoj namjeri za darovanje Općini Konavle vojne građevine s pripadajućim zemljištem u Zračnoj luci Dubrovnik, tunela na rtu poluotoka Sustjepan te vojarne „Sidrište“ u Pločama.

Gospodarska regeneracija doline Neretve

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac naglasila je intervencijski plan gospodarske regeneracije gradova i općina doline Neretve, kao i odluku da se na Dubrovnik proširi provedba mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja od 2021. do 2027. godine.

- Trenutačno se razvijaju projekti Zračna luka Dubrovnik, u ovoj fazi 859 milijuna kuna, Studentski dom u Dubrovniku sa 150 milijuna kuna, a imamo i projekte ulaganja u prirodnu baštinu u Trstenom i na otoku Mljetu, projekt Lazareti, kao i za nabavu autobusa za Grad Dubrovnik te hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik - rekla je Žalac.

Zbrinjavanje hrvatskih branitelja

Ministarstvu hrvatskih branitelja dana je suglasnost za prodaju 43 stana i dodatnih 20 garažnih i parkirališnih mjesta s kupcem Gradom Dubrovnikom te za sklapanje ugovora o kapitalnoj pomoći s Gradom Dubrovnikom temeljem kojeg će Grad Dubrovnik sudjelovati u troškovima izgradnje 65 stanova u Mokošici.

Predsjednik Plenković napomenuo je da je ovdje riječ o odličnom primjeru suradnje između ministarstva i Grada Dubrovnika.

- Konačno privodimo kraju zbrinjavanje dubrovačkih branitelja. Ovom odlukom dubrovački branitelji bi dobili 65 stanova, a dodjelom zemljišta, do 2020. Godine, u potpunosti ćemo zbrinuti sve dubrovačke branitelje - rekao je gradonačelnik Franković.

Također, istaknuo je da će 43 stana koja će kupiti Grad Dubrovnik biti dodijeljena dubrovačkim mladim obiteljima, kojima će se stanovi iznajmiti na deset godina.

- Nakon toga će korisnici trebati otkupiti te stanove, a cjelokupni najam koji mjesečno iznosi 1.500 kuna u konačnici će biti obračunat kao otkupna vrijednost.

Obnova spomeničke cjeline Dubrovnika

Posljednja točka današnje Vladine sjednice bila je Odluka o suglasnosti na Prijedlog programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2019. - koji je pripremio Zavod za obnovu Dubrovnika.

- Za programe zaštite kulturnih dobara u 2019. sredstva se osiguravaju iz proračuna Grada Dubrovnika, od prihoda koji ostvari od prodaje ulaznica za obilazak gradskih zidina te iz drugih izvora, tako da se planira u iznosu od 26.070.000 kuna - kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

- Vjerojatno će ova sjednica biti upamćena po ministrima Butkoviću i Mariću koji su imali najviše točaka i ugovora, a ministar Ćorić je najvoluminozniji kada je riječ o vrijednosti projekata iz njegovog resora - rekao je zaključno predsjednik Plenković te, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, a ostalima na pomoći i realizaciji, najavio potpisivanje čak 52 ugovora, 18 sporazuma, uručivanje dvije tabularne isprave i dvije odluke, ukupne vrijednosti više od 4,5 milijardi kuna.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-rh-u-dubrovniku-52-ugovora-18-sporazuma-2-odluke-za-projekte-vrijedne-vise

Poslijednja izmjena dana 04-02-2019

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam