• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
08 Svibanj 2019

EU projekti u BPŽ-u: Luka SB, Muzej tambura, Most Svilaj, navodnjavanje, bolnice, vrtići, farme…

Nakon obilaska Virovitičko-podravske županije, kandidatkinje i kandidati Plave skupine nastavili su predizbornu turneju Lijepom Našom posjetom Brodsko-posavskoj županiji - gdje ih je dočekao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Pero Ćosić.

Još jedan uspješni dan započeli su posjetom Općini Davor, u kojoj se gradi Sustav za navodnjavanje „Orubica“, vrijedan 45 milijuna kuna, jedan od najvećih projekata koji se u BPŽ-u realizira sredstvima iz EU fondova. Cilj - iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina!

Dječji vrtić u Sibinju

Druga postaja - Općina Sibinj, u kojoj su obišli gradilište novog, 5.8 milijuna kuna vrijednog dječjeg vrtića. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima EU-a iz Mjere 7.4 Programa ruralnog razvoja!

Treća postaja - Općina Bebrina & posjet OPG-u Kolesarić, sa svinjogojskom farmom koja je dobila 17.2 milijuna kuna iz europskog pretpristupnog fonda SAPARD!

Tuđman, vjera, Domovina

Poslijepodne u Brodsko-posavskoj županiji Plava skupina provela je u Slavonskom Brodu - s obilaskom brojnih EU projekata & vrlo sadržajnim programom. Prvo su, kako i dolikuje, naši kandidati položili vijenac i zapalili svijeće pred spomenikom prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a potom su se uputili u Franjevački samostan i Crkvu Presvetog Trojstva -  jedan od najvećih baroknih samostanskih kompleksa u Slavoniji, koji datira još iz 17. stoljeća.

Dužnu počast su odali, pred spomenikom „Prekinuto djetinjstvo“, i dječjim žrtvama u velikosrpskoj agresiji. 402 djece poginulo je tijekom Domovinskog rata, od kojih najviše, njih 28, u Slavonskom Brodu - na igralištima, parkovima i u svojim domovima prilikom neprijateljskih granatiranja.

EU ulaganja na Strojarskom fakultetu

Poštujući prošlost, usmjereni smo prema budućnosti. Na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Slavonskom Brodu naši su kandidati upoznati s projektima koje sufinancira EU, kao što su OrtoFLEX (Hrvatski koncept fleksibilnog sustava za izradu individualnih ortoza kralježnice), ME4catalogue (Hrvatski katalog znanja, vještina i kompetencija za studije) te ELC - Svako učenje se računa.

Imali su priliku posjetiti i Muzej tambure u Brodskoj tvrđavi, za koji su iz EU-a dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 23.266.731,25 kuna, tj. 85% ukupne vrijednosti projekta!

Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“

U nastavku obilaska naše je kandidate primio dr. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“, koji je izdvojio projekt “Kraći put do zdravlja”. S čak 39.833.422,66 kuna bespovratnih europskih sredstava (za nabavku nove opreme i sanacije objekata) poboljšat će se pristup dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama te smanjiti broj prijema na akutne bolničke odjele - čime će se znatno poboljšati zdravstvene usluge za sve ljude u ovoj županiji!

Plava skupina obišla je i najveće gradilište u ovom gradu - Luku Slavonski Brod! Ukupna vrijednost projekta izgradnje i unapređenja infrastrukture iznosi 109.522.655,89 kuna, od čega je 49.162.998,22 osigurano iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Od Budimpešte preko Save do Ploča

Posebno zadovoljstvo kandidati su izrazili obilaskom mosta u izgradnji preko Rijeke Save kod Svilaja (Općina Oprisavci). Most je je jedan od ključnih objekata na paneuropskome cestovnom koridoru 5C (Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče). Vrijednost radova iznosi 22.308.022,34 eura (bez PDV-a), a zajednička je to investicija Republike Hrvatske i BiH.

Svaka država financira 50% projekta, a hrvatski je dio u udjelu od 57.97% „pokriven“ iz CEF-a (Instrument za povezivanje Europe), europskog fonda namijenjenog ulaganju u infrastrukturne prioritete u području prometa, energetike i digitalne tehnologije.

Središnji skup

Boravak u Brodsko-posavskoj županiji završio je središnjim skupom u prepunoj dvorani HVIDRA-e, gdje su kandidati Plave skupine predstavili i sebe i pobjednički Program HDZ-a „Hrvatska ZA generacije“.

Dubravka Šuica: Kao što je evidentno i ovdje u Brodsko-posavskoj županiji, goleme su koristi koje cijela Lijepe Naša ima od Europske unije! Evo, samo u Davoru smo iz EU-a dobili 40 milijuna kuna za sustav navodnjavanja. Radi se o bespovratnim sredstvima, i to koja se ulažu u poljoprivredu, nositeljici gospodarstva u ovom kraju!

Dr. sc. Tomislav Sokol: HDZ je domoljubna i demokršćanska stranka, a demokršćanska su načela upravo supsidijarnost - da se što više ovlasti prepušta općinama, gradovima i županijama - te solidarnost, na kojoj se temelje svi EU fondovi s ciljem da manje razvijeni dostignu najbogatije dijelove Europske unije. A upravo su ta načela ključni dio našeg Programa „Hrvatske ZA generacije“! Nećemo dopustiti da nam itko drži lekcije o demokršćanstvu i hrvatstvu!

Goran Pauk: Naša Vlada prepoznaje županije i lokalne jedinice kao istinskog partnera, Plenković je napravio za njih više nego itko prije! I u Europi ćemo se zauzimati za decentralizaciju - jer taj „recept“ daje najbolje rezultate. Želimo da hrvatske županije budu uz bok razvijenim europskim regijama! Stoga ću se u Europskom parlamentu boriti za još veća sredstva za koheziju, poljoprivredu, malo i srednje poduzetništvo - tu „leži“ više od polovice hrvatskog gospodarstva! 

Dr. sc. Nikolina Brnjac: Izuzetno nam je drago zbog investicija u ovu luku i njenu infrastrukturu. To su ulaganja i u budućnost, jer se Slavonski Brod nalazi na koridoru 5C, prometnom sjecištu bitnih pravaca. Luke su i inače zamašnjaci razvoja!

Poslijednja izmjena dana 09-05-2019

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam