• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 764

02 Listopad 2013

Dubravka Šuica: Djeluj, biraj, utječi!

 Na natječaju za stažiranje u EP-u kandidati iz cijele Hrvatske i BiH * Hoće li povjerenik Mimica zaštititi hrvatske potrošače? * Vlada režira predstave umjesto da informira mlade o pomoći EU * Ured i u Gradu * Raskrinkavanje Hajdaša Dončića

Teško je i pratiti, a kamoli stizati objavljivati sve aktivnosti HDZ-ovih europarlamentaraca. Stalno na relaciji Domovina - Bruxelles/Strasbourg, s redovitim „izletima“ u ostale članice EU i sestrinsku BiH, svakodnevno ili postavljaju zastupnička pitanja, ili dobivaju odgovore na njih, ili raspravljaju na sjednicama EP-a i njegovih specijaliziranih odbora, ili proučavaju radne materijale, ili putuju i održavaju sastanke kao članovi izaslanstava, ili nastupaju u medijima, komentirajući aktualne prijepore… Ili…

Pritom ne zanemaruju ni stranačku bazu, svoje županijske, gradske ili područne odbore. I Dubravka Šuica, voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u i potpredsjednica stranke, može se pohvaliti - bez ikakvog pretjerivanja - „ubitačnim“ tempom. Tempom koji je nabila od prvog dana.

Prozirna podvala ministra prometa

Između ostalog, u proteklih je desetak dana - u suglasju s kolegom Nikolom Dobroslavićem, dubrovačko-neretvanskim županom - kontinuiranim medijskim istupima raskrinkala podvalu ministra prometa Hajdaša Dončića da je HDZ tobože „kriv“ što je objava studije predizvodljivosti za Pelješki most, koju je naručila Europska komisija, odgođena za studeni.

Zahvaljujući i županovim i Šuičinim pravodobnim reakcijama, i najšira se javnost mogla uvjeriti da je SDP-ov ministar ono što upućeniji odavno znaju da jest - sitni muljator, bez ikakve vizije ili strategije, koji odgovornost za vlastite neuspjehe pokušava prozirno svaljivati na druge. Poput Milanovića, Linića ili Grčića, uostalom. Prozirno i već pomalo - dosadno.

Pa krenimo redom s recentnim Suičinim aktivnostima - obrnutom kronologijom. Zbog ograničenog prostora objavit ćemo tek dio njih.

30. rujna - otvorenje ureda u Dubrovniku

Jučer je naša europarlamentarka otvorila i četvrti ured: nakon Bruxellesa, Strasbourga i Zagreba - u rodnom gradu. Voditeljica: Luna Polić. Adresa: Petilovrjenci 2.

Na svečanom otvorenju Šuica je ukratko predstavila rad svog tima u Europskom parlamentu gdje se dosad bavila temama kao što su nezaposlenost mladih, izgradnja Pelješkog mosta, Hrvati u BiH, zaštita malostonskih školjkara...

- Želim da vrata mog ureda uvijek budu otvorena građanima za upite vezane uz rad EP-a, ali i cijele EU. Bitno je da odmah uspostavimo snažan dijalog s građanima i aktivno pružamo informacije. Pogotovo smo mi u Dubrovniku, s obzirom na našu geografsku dislociranost, svjesni što nam Unija može pružiti.

Svečanost - na kojoj su Šuici došli čestitati, među inima, župan Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i prvi čovjek Ploča Krešimir Vejić - završila je premijernim prikazivanjem spota za novu kampanju EP-a, čiji slogan glasi: „Djeluj, biraj, utječi - Europski parlament“.

27. rujna - odgovor EK & Vladina nebriga za mlade

U subotu, na sjednici dubrovačkoga gradskog vijeća, Šuica je inicirala kandidaturu Grada Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. A samo dan prije toga bila je još u Bruxellesu, gdje je dobila odgovor Europske komisije na zastupničko pitanje koje je postavila krajem kolovoza - koliki je iznos sredstava namijenjen za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj?

U odgovoru koji potpisuje povjerenik EK László Andor (zadužen za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost) navodi se da će iznos sredstava za pojedinu članicu u okviru Inicijative za zapošljavanje mladih biti poznat do kraja rujna.

- Do kraja ovog mjeseca, dakle, znat će se omotnica za RH za zapošljavanje mladih. Pozivam Vladu da se ubrzo izjasni kako misli taj novac potrošiti. Posebno sam zabrinuta jer su mladi nedovoljno informirani o ovoj temi premda se ona tiče upravo njih. Dok se Vlada bavi političkim predstavama, prilike prolaze pokraj nas u tišini - komentirala je Šuica.

U odgovoru Bruxelles ističe i „ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje“ kao jedan od triju najvažnijih ciljeva za borbu protiv nezaposlenosti mladih. - Po preporuci EK morali bismo više ulagati u obrazovanje. No prema nacrtu proračuna RH za 2014. predviđeno je dodatno rezanje sredstava u obrazovanju. Sramota! Vlada gleda na mlade kao na trošak, a ne kao na našu budućnost, u koju moramo ulagati - zaključila je Šuica.

26. rujna - Mimica, zaštitite hrvatske potrošače!

Kao članica EP-ova Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Šuica je sudjelovala u tzv. razmjeni gledišta s povjerenikom EK za zaštitu potrošača Nevenom Mimicom. HDZ-ova je zastupnica kolegi iz Hrvatske predočila rezultate istraživanja slovačke udruge potrošača (prenesene na portalu EurActiv) prema kojima proizvodi s istim nazivima, s istim etiketama, ne sadrže ista svojstva u svim zemljama EU. A ti proizvodi slabije kvalitete najčešće se nalaze na policama trgovinama u novi(ji)m članicama.

- Zato sam od g. Mimice zatražila da nešto poduzme! Svi bismo se trebali zalagati da se EU ne dijeli na siromašnije i bogatije, na europski sjever i jug, na zemlje koje su u eurozoni i one izvan nje - izjavila je Šuica.

Mimica je odgovorio da postoji inicijativa da tvrtke ponude jamstva kvalitete koja bi trebala biti jednako poštivana u svakoj zemlji distribucije, no pravni okvir još nije na snazi u svim članicama EU: - Nacionalno tijelo za nadzor i zaštitu potrošača je zaduženo za nadgledanje mogućih nepravilnosti na tržištu pojedine članice EU.

EK će nastojati dodatno koordinirati nacionalna tijela kako bi se ubuduće što efikasnije nosili s ovim problemom. Ako određeni proizvod zadovoljava postavljene sigurnosne standarde, a lošije je kvalitete od proizvoda na drugom tržištu, on i dalje zadovoljava postavljene norme te nije moguće poduzimati bilo kakve pravne akcije.

Gospodine Mimica, ni u EU, kao ni u Hrvatskoj, ne tražimo objašnjenja, nego - rješenja. Ako „pravni okvir“ i „postavljene norme“ oštećuju hrvatske potrošače - promijenite ih!

24. rujna - čestitka kancelarki Merkel i CDU-u

Dubravka Šuica, inače profesorica engleskog i njemačkog (što mnogi „zaboravljaju“), nije samo HDZ-ova potpredsjednica i europarlamentarka, nego i predsjednica nacionalnoga stranačkog Odbora za vanjsku politiku i europske poslove.

S te je funkcije i čestitala Angeli Merkel te Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) i Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) na velikoj pobjedi na parlamentarnim izborima: - Njemački građani ponovno su u kršćansko-demokratskoj, narodnjačkoj opciji prepoznali pravi put za svoju zemlju.

Opciji socijalno-tržišnog gospodarstva - koja EU i njenim članicama jamči stabilnost i napredak. HDZ, zajedno s CDU-om, CSU-om i ostalim partnerskim strankama EPP-a, dio je iste velike obitelji, koja će i dalje ustrajati na jačanju pravedne, socijalne, demokratske i moderne Europe.

23. rujna - prilika i mladima iz BiH i Slavonije

Šuica je raspisala natječaj za zapošljavanje stažista u svom uredu u Bruxellesu na koji se mogu javiti i mladi iz BiH! - Cilj mi je pružiti priliku mladim i obrazovanim ljudima da steknu iskustvo rada u EP-u.

A BiH je i hrvatska domovina! Moramo ustrajno podržavati europski put BiH, a i ovo je jedan od mojih doprinosa tom cilju. Stažisti će biti uključeni u svakodnevne organizacijske zadaće, uključujući pripremu za parlamentarne sjednice, sastanke odbora i brifinge, organiziranje konferencija za novinare, istraživanje i izvješćivanje, opće uredske dužnosti, pomoć pri razradi projekata...

Rok za prijave, na žalost mnogih, istekao je 1. listopada. Sukladno HDZ-ovu načelu integralnog hrvatstva, Šuica je, premda Dubrovkinja, šansu bila pružila i mladima iz posve drugog kraja Lijepe naše - iz Slavonije. Natječaj je, naime, bila oglasila i na osječkom sveučilištu. Od Prevlake pa do Dunava.

 

 

Više informacija

  • Izvor: HDZ
Poslijednja izmjena dana 17-10-2014

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam