• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
26 Svibanj 2018

S Općeg sabora HDZ-a: "HDZ je stožerna snaga Hrvatske i bit će to i u budućnosti"

Pred više od 5000 izaslanika i u veličanstvenom ozračju trijumfalnog niza uzastopnih pobjeda pod novim stranačkim vodstvom, u Košarkaškom centru 'Dražen Petrović' u Zagrebu održan je 18. Opći sabor HDZ-a na kojem je predsjednik Andrej Plenković izvijestio izaslanike o radu stranke između dva sabora, a stranački glavni tajnik Gordan Jandroković o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke. HDZ je usvojio novi stranački Statut, nakon čega je Plenković zahvalio svima na radu i istaknuo zadovoljstvo demokratskom raspravom.  'Hrvatska demokratska zajednica bila je, jest i ostat će stožerna politička snaga Hrvatske!', poručio je.

Kako je odmah na početku svog govora istaknuo predsjednik Plenković, Opći sabor je, zbog predvodničke uloge i značaja koji HDZ ima u Hrvatskoj već gotovo tri desetljeća, još od vremena prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, mnogo više od stranačkog skupa. Gosti na Općem saboru bili su predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer i predsjedavajući Vijeća EU Bojko Borisov, te predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog, sportskog života. U pozdravnim govorima, uz bugarskog premijera Bojka Borisova, Manfred Weber poručio je na hrvatskom jeziku: ''Hrvatska je ponosna zemlja, zajedno smo za snažniju Europu'', a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je: "Čitav hrvatski narod i čitav HDZ BiH je s vama!"

Govor predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića članstvo je dočekalo ovacijama, izdvajamo neke od njegovih poruka:

"HDZ je stožerna snaga i to će biti i u budućnosti. Tko će u Hrvatskoj provesti reforme i tko će je povesti naprijed ako ne Hrvatska demokratska zajednica!"

"Ovdje smo jedni za druge i jedni uz druge. Opći sabor HDZ-a je uvijek mnogo više od samog stranačkog skupa jer smo pokazali da je HDZ najveća, najjača, stožerna politička snaga Hrvatske, a to će biti i u budućnosti."

"Ovaj Sabor je prigoda da svima pokažemo svoje rezultate i uputimo jasne poruke kojim smjerom želimo ići. To očekuju svi koji žele stabilnost, prosperitet društva i rast hrvatskog gospodarstva. Tu smo da odgovorimo svima koji destabilizacijom Vlade nastoje ostvariti svoje politikanske interese i kojima budućnost naših sugrađana nije važna."

"S još jačim HDZ-om jamčim vam da ćemo ostvariti poboljšanje života naših sugrađana jer tko će ovdje provoditi reforme i tko će je voditi naprijed ako ne Hrvatska demokratska zajednica?! Desni centar znači i narodnjaštvo i demokršćanstvo, svi se s tim slažemo, i domoljublje i državotvornost i europske vrijednosti. To su temelji na kojima ćemo napredovati, snažiti i pobjeđivati na svim izborima na koje budemo išli."

"U procesu spašavanja Agrokora dogodile su se pogreške zbog kojih žalim, ali one nisu strateškog karaktera i neću dozvoliti da zasjene ovaj važni politički proces (donošenja lex Agrokor) koji se druge političke opcije ne bi usudile napraviti. Ovaj Sabor je prigoda da svima pokažemo svoje rezultate i uputimo jasne poruke kojim smjerom želimo ići. To očekuju svi koji žele stabilnost, prosperitet društva i rast hrvatskog gospodarstva. Tu smo da odgovorimo svima koji destabilizacijom Vlade nastoje ostvariti svoje politikanske interese i kojima budućnost naših sugrađana nije važna."

"Kada ćemo govoriti o ovom Saboru, možete slobodno reći da je HDZ financijski u plusu, da se financije vode odgovorno. U političkom smislu broj postignuća, iz jednog nezavidnog položaja uspjeli smo preokrenuti situaciju, našli smo rješenja za najkrupnije financijske probleme. Sva ta pitanja smo riješili, na način koji je najbolji za stranku i državu. Neke teme stavili smo namjerno na dnevni red jer Hrvatska mora ići naprijed."

Karlo Ressler predstavio je novi Statut stranke koji je izrađivan pet mjeseci. Podsjetio je da je aktualni statut stranke donesen prije 18 godina, na stranačkom saboru 2000. godine,  prije nego je Hrvatska postala kandidat za članstvo u EU-u.

"Bilo je to u jednom sasvim neusporedivom društvenom i političkom okruženju. Zato je postao nedovoljno koherentan. Hrvatsko društvo se mijenja i zato se mijenja i Statut HDZ-a. Želimo biti ukorak s vremenom. Novi statut jača položaj mladih, žena i HDZ-a u iseljeništvu te čini HDZ predvodnikom na političkoj sceni", istaknuo je Ressler. Novim Statutom HDZ-a dijelom će se reformirati i stranačka tijela pa će tako, umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora, HDZ dobiti Nacionalni odbor. Uz to, HDZ bi trebao imati uži i širi sastav Predsjedništva stranke što bi trebalo povećati učinkovitost i brzinu rada. Predlaže se izravno biranje predsjednika HDZ-a po principu "jedan član - jedan glas", a tako i njegova zamjenika te četiri potpredsjednika, uveo bi se institut unutarstranačkog referenduma i još neka poboljšanja u funkcioniranju stranke, od transparentnosti financiranja do jačanja teritorijalnih organizacija.

"Saborska većina je stabilna unatoč svim pokušajima destabilizacije. Napravili smo jedinstven pothvat, iz skoro izgubljene situacije ostvarili smo veličanstvenu pobjedu", dodao je Gordan Jandroković.

Istaknuvši prednosti koje nam pruža EU, na raspravi je sudjelovala i predsjednica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica. Uvodno pozdravivši stranačke kolegice, kolege i prijatelje HDZ-a, u cijelosti prenosimo govor koji je izazvao pljesak u dvorani:

''Dvojila sam ima li potrebe za raspravu o izvješću jer nakon ovakog sveobuhvatnog govora predsjednika Plenkovića danas ovdje, a i onoga povijesnog govora u plenarnoj dvorani EP-a u Strasbourgu kad je govorio o budućnosti Unije, teško je nešto novo i zanimljivo reći. No ipak, iznimna mi je čast što je danas s nama i naš predsjednik Kluba Manfred Weber koji je posvjedočio kako je HDZ snažna članica obitelji Europske pučke stranke.

Dragi mladi prijatelji, ne tako davno sloboda i demokracija bile su nam neostvariva želja, a mi stariji sjetimo se vremena kad smo po traperice morali u Trst ili Bari, kad smo čekali u redovima za kavu ili mlijeko, kad smo aute vozili na par ili nepar ili kad su nas iz škole ranije puštali jer je bila redukcija struje. Na našu sreću ta vremena su iza nas. Evo nas na jedinstvenom europskom tržištu, zajedno s 500 milijuna Europljana gdje maksimalno koristimo prednosti našeg članstva. U EPP-u upravo su nas zastupnike HDZ-a prepoznali kao ključne promotore proširenja EU, a povjerenje koje EU ima u RH očituje se u činjenici da danas predsjedamo Odborom ministara Vijeća Europe, a da ćemo 2020 predsjedati Vijećem Europske unije te da smo na pragu ostvarenja ulaska u sustav Schengena i Eurozonu kad ćemo konačno moći reći da ne postoji Europa dviju brzina.

Prije 5 godina kad smo bili na pragu ulaska, mnogi su skeptično promišljali o budućnosti naše Hrvatske, a danas kad je Hrvatska ponosna članica EU i kad predstavljamo primjer zemljama kanditatkinjama u pretpristupnim procesima, mogu reći da je članstvo u EU jedno od najvećih postignuća samostalne Hrvatske i HDZ-a te ostvarenje vizije našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

A kad kažemo da je Europa izazov i šansa, onda ću ponoviti - dragi studenti i sportaši - imate Erasmus+ i besplatnu Interrail kartu diljem Europe, vi mladi nezaposleni – imate Jamstvo za mlade i Inicijativu za mlade, vi umjetnici imate – Kreativnu Europu, vi inovatori i znanstvenici imate – Horizont 2020, vi građevinari imate Instrumet za povezivanje Europe, vi poljoprivredici – imate Zajedničku europsku poljoprivrednu politiku, vi ribari imate Zajedničku ribarstvenu politiku, vi mali i srednji poduzetnici – imat ćete Bankovnu uniju. Sve su ovo instrumenti za rast, razvoj i napredak koje nam nudi EU. A svi mi imamo na raspolaganju EU fondove, ali nemojmo živjeti u iluzijama. Fondovi su samo potpora, privremena pomoć. Hrvatska mora živjeti od vlastitog rada, kreativnosti, poduzetništva, proizvodnje, istraživanja, razvoja i inovacija, a vi to sve dragi prijatelji znate i možete.

Neki govore o zaštiti nacionalnih interesa, a što je drugo briga za nacionalne interese nego skrb o mladima, skrb o uvođenju TV kanala na Hrvatskom jeziku u BiH, skrb o otuđenom kulturnom blagu, skrb o pronalasku nestalih iz Domovinskog rata, skrb o opožarenim i poplavljenim područjima, skrb o smanjenju ometanja signala na našoj obali, skrb o pravima osoba s invaliditetom, skrb o malim ribarima, skrb o borbi protiv onečišćenja mora i plastičnih vrećica, skrb o ukidanju viza za SAD, skrb o borbi protiv nasilja nad ženama, skrb o ukidanju roaminga, skrb o ukidanju razlika proizvoda za istočno i zapadno tržište, skrb o izgradnji Jadransko-jonske autoceste, koridora 5c, a ja ne bih bila dovoljno autentična kad ne bih spomenila skrb o konačnom financiranju Pelješkog most i 357 milijuna eura nepovratnih sredstava za njegovu izgradnju. Kako bi se ovo zvalo nego briga o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa?

A kako se danas ne pohvaliti s 3000 hrvatskih građana koji su bili naši posjetitelji u Bruxellesu ili Strasbourgu uključujući vatrogasce, pilote kanadera, Krila Ouje, HVIDRU, Marijanski zavjet za domovinu, profesore i učenike ambasadore Europskog parlamenta, studente, vinare, lađare, Alkare, jedriličare, Linđovce, brojne načelnike i gradonačelnike i mladež te naše Hrvate iz Vojvodine i BiH, ili možda 500 mladih stažista koji su dobili priliku raditi posljednjih 5 godina u našim uredima.

Sve su ovo naša postignuća, no činjenca koju je ovih dana potvrdilo i jedno istraživanje da veliki broj Hrvata nije upoznat s koristima koje Hrvatska ima članstvom u Uniji, žuto je svijetlo za sve nas političare, obnašatelje dužnosti i predstavnike građana. Kažem žuto, jer to znači da našim građanima moramo dodatno približiti prednosti koje nam Europska unija donosi.

No žuto svjetlo skepse koje sam spomenula očituje se u jačanju populizma i poplave jeftinih parola kojima se nastoje obezvrijediti europske vrijednosti i sve što su HDZ i Hrvatska dosad postigli. Danas se moramo još jače, argumentima i stručnošću, političkim iskustvom i rezultatima boriti protiv onih koji lažima uvjeravaju ljude da je život izvan EU bolji, da ćemo dugove otplatiti tiskanjem novca i dijeljenjem jagoda, te da se moramo skrivati kad se na nebu pojave tragovi aviona.  Na nama je, kao najjačoj hrvatskoj stranci, koja je ovoj zemlji donijela demokraciju da pokažemo kako snaga europske Hrvatske ovisi o našem zajedništvu, o našoj vjeri u domovinu i očuvanju vrijednosti zapadnjačke, europske kulture kojoj povijesno pripadamo.

Drage moje kolegice i kolege, to nisu samo europske vrijednosti, to su vrijednosti čovječanstva, demokracije i načela kojim moderni HDZ mora živjeti pod vodstvom Andreja Plenkovića. Snažan HDZ i naša snažna proeuropska vlada već drugu godinu uspješno odgovara na najveće izazove, vodeći ovu zemlju u vrijeme kada ju uistinu nije jednostavno voditi. Naši građani očekuju promjene već danas, očekuju snažnije gospodarstvo, smanjenje nezaposlenosti i očuvanje socijalnih prava, a mi svi ovdje znamo da to mogu samo uz stabilnu i odlučnu vlast i složan HDZ. Moramo u okviru naše europske obitelji ostvariti ono što dugujemo našim braniteljima i Domovini, ali i svim Hrvaticama i Hrvatima, ma gdje živjeli!

Dragi prijateljice i prijatelji, dignimo glave, skupimo naša znanja, pokažimo naše domoljublje i uložimo maksimalnu energiju i učinimo Hrvatsku zemljom u kojoj će svatko pronaći svoju sreću.''

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom HDZ-a i Vlade RH Andrejem Plenkovićem,  prije Općeg sabora je na zagrebačkom Mirogoju položilo vijenac i zapalilo svijeće na grobu dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja HDZ-a i moderne Hrvatske.

Poslijednja izmjena dana 30-05-2018

Video sadržaj

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam