• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Ponedjeljak, 18 Srpanj 2016

glas-slavonije.hr: Može li Plenković spasiti HDZ za 55 dana do izbora?

 
 

ANDREJ PLENKOVIĆ U SLAVONIJI:

 

Novoizabrani predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u nedjelju, nakon glasovanja na stranačkim izborima u Dubrovniku, kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika vlade, a dodao je i kako je spreman za suradnju s Mostom.

 

Plenković je bio jedini kandidat na izvanrednim unutarstranačkim izborima nakon što je ostavku na to mjesto dao Tomislav Karamarko zbog nemogućnosti sastavljanja saborske većine.

 

Andrej Plenković imat će vrlo težek zadatak, do izbora ima samo 55 dana, a HDZ bilježi povijesno nizak rejting. Stranka je opterećena lošim vođenjem države u posljednjih šest mjeseci, aferama oko financiranja i napuštanjem HSS-a. Kao potencijalni partneri HDZ-u su ostali samo još “nevidljivi” HSLS i stranke krajnje desnice kojih bi se HDZ najradije riješio jer se eksperiment s “desnim zaokretom” pokazao neuspješan.

 

“Fokusiran sam na izbornu pobjedu, stvaranje parlamentarne većine nakon izbora i preuzimanje vodeće ulogu u izvršnoj vlasti, a to je uloga predsjednika vlade", rekao je Plenković. Napomenuo je kako je iskoristio mogućnost glasovanja izvan mjesta prebivališta te poželio da današnji dan bude prekretnica za HDZ.

 

Stier: Karamarko je bivši
 

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od ponedjeljka.

No, na isto novinarsko pitanje, Davor Ivo Stier bio je puno jasniji:

- Bivši su bivši. Gospodin Karamarko je napravio određene pogreške i zbog toga je snosio odgovornost. Prema njemu ćemo se odnositi s dignitetom, pozivat ćemo ga na proslave obljetnica, ali bivši su bivši - rekao je Stier, nakon što je glasao na unutarstranačkim izborima.

Andrej Plenković je ustvrdio je i kako će poštovati mandat svih koji su izabrani na Općem saboru stranke, a uvjeren je i kako će svi izabrani članovi poštovati i njegov mandat. "Vrijeme do izbora je kratko, imamo manje od dva mjeseca, a zajedno s kolegicama i kolegama učinit ću sve da vratimo vjerodostojnost HDZ-u i da kvalitetnim programom, zdravim spojem iskustva i mladosti povratimo povjerenje hrvatskih birača", rekao je Plenković, koji nije htio još otkriti hoće li na izbore HDZ izići samostalno. "Tražio sam od kolega koje su vodile radnu skupinu za razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima da mi podnesu izvješće, da vidimo sve ono što je bilo dobro u Domoljubnoj koaliciji, da vidimo koje su konkretne analize s onim strankama koje dosad nisu surađivale s nama. Lijeva koalicija se već formirala, a mi ćemo donijeti odgovornu odluku kako izići na izbore. Ja sam otvoren i za suradnju s Mostom, ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne vlade. Mislim da imamo prostora za novu stranicu suradnje", rekao je Plenković.

 

Pomirbena stranka
 

Upitan za eventualnu promjenu smjera stranke, Plenković je ustvrdio kako će HDZ pod njegovim vodstvom biti ono što HDZ oduvijek jest. "To je državotvorna stranka, okupljajuća stranka, narodnjačka stranka, stranka koja baštini demokršćanska načela, univerzalna humanistička načela, pomirbena stranka koja će provoditi temeljne odrednice politike dr. Franje Tuđmana, koja će biti jasno ukorijenjena u europsku obitelj pučana. HDZ mora biti središnja snaga razvoja Hrvatska, stranka koja će imati rješenja za konkretne probleme naših ljudi", poručio je Plenković.

Vuk TEŠIJA/H
 
“NEMOJMO PATITI OD VIŠKA DEMOKRATIČNOSTI”
 

Zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica smatra da je dobro za stranku što je Plenković bio jedini kandidat. “U Engleskoj je Theresa May u dva tjedna izabrana kao jedina kandidatkinja za predsjednicu konzervativaca i nakon toga za premijerku. To je napravljeno u brzom postupku kako bi država išla naprijed. To se dogodilo i u Hrvatskoj. Gospodin Plenković rekao je kako bi volio da je bilo više kandidata, ali nije ih bilo. To je legitimno i nemojmo patiti od viška demokratičnosti”, rekla je Šuica.

 

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u nedjelju kako s današnjim danom ta stranka "okreće novu stranicu u knjizi koju piše već 27 godina" i nastavlja pod istim barjakom HDZ-a. "HDZ s današnjim danom okreće novu stranicu u knjizi koju piše već 27 godina. Okrećući novu stranicu ne znači da stranka ide pod novi barjak, već znači da nastavljamo s barjakom HDZ-a. Moramo ustrajno i marljivo raditi kako bismo pobijedili na parlamentarnim izborima na jesen i svim građanima osigurali kvalitetniji život", kazao je Brkić.

 

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA
 

Iz HDZ-a je u nedjelju glasnogovornik stranke odaslao informaciju da će se u ponedjeljak u 13 sati održati sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice. Iako to nije izrijekom potvrđeno, može se očekivati da će se na sjednici donijeti neke odluke u svezi s parlamentarnim izborima u rujnu. Tako bi nakon sjednice moglo biti poznato hoće li HDZ na izbore izići samostalno i tko će biti najvažniji ljudi u kampanji.

 

http://www.glas-slavonije.hr/307387/1/Moze-li-Plenkovic-spasiti-HDZ-za-55-dana-do-izbora

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam