• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 29 Srpanj 2016

Dubrovački vjesnik: Među laureatima i posada eskadrile transportnih helikoptera HRZ-a

Fotograf: Dora Mikelić

 

 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Korčule i blagdana suzaštitnika Sv. Todora, jutros su u kino sali Centra za kulturu Korčula podijeljene nagrade i priznanja za 2015. godinu. Svečanoj sjednici nazočili su svi lokalni politički dužnosnici, župnici, ravnatelji institucija, dobitnici nagrada s obiteljima i mnogi drugi. Sjednicu su posebno uveličali tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica, sabroska zastupnica HDZ-a Sanja Putica i mnogi drugi zamjenici i predstavnici.

 

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je predsjednik vijeća Joško Cebalo naglasivši kako je vijeće od zadnje svečane sjednice do danas donijelo niz odluka koje su pozitivno utjecale na sportsku i kulturnu klimu grada te kako je većina odluka donijeta konsenzusom svih vijećnika bez obzira na političku opredijeljenost. Gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris čestitao je svim nazočnim Dan grada također se prisjetivši protekle godine i svih realiziranih projekata naglasivši kako je njegovo gradonačelnikovanje u velikoj mjeri uvjetovano zagovorom Sv. Todora. Okupljenima su se obratili i župan Nikola Dobroslavić, tehnički ministar Darko Horvat i tehnički ministar Zlatko Hasanbegović. Tehnički miinistar Hasanbegović pozdravio je okupljene ustvrdivši kako su grad i otok Korčula spomenik i žarište hrvatske kulturne baštine i simbol uređenosti hrvatskih otoka. Nešto konkretniji bio je tehnički ministar Darko Horvat koji je govorio o skoroj realizaciji Pelješkoj mosta, odnosno dobivanju građevinske dozvole kao i župan Nikola Dobroslavić koji je išao korak dalje predstavljajući viziju i ideju izgradnje Korčulanskog mosta koji će jednog dana povezati otok s poluotokom, odnosno s kopnom.

 

Nakon pozdravnih i čestitarskih govora uslijedila je dodijela nagrada i priznanja Grada Korčule. Gradonačelnik Andrija Fabris i predsjednik Gradskog vijeća Joško Cebalo kolektivnu godišnju nagradu uručili su Udruzi „Žrnovski galijoti“ iz Žrnova, odnosno predsjedniku Željku Curaću, za promicanje tradicije, sporta i kulture među mladima. Osobna godišnja nagrada uručena je Ani Bojić, najstarijoj ženi poduzetnici koja, zajedno s obitelji, već 42 godine radi u poznatoj konobi „Adio Mare“. Nagradu Grada dobili su i Velebit Veršić kao ravnatelj i Tihana Penjak kao voditeljica Osnovne glazbene škola „Petar Kanavelić“ iz Korčule koja postoji više od 20 godina. U tih 20 godina, naglasila je prof. Penjak, čak 452 učenika su završila glazbenu školu za jedan ili više instrumenata utjecajući uvelike na obrazovanje i usmjeravanje mladih u gradu.

 

Sportska priznanja dodjelio je predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Korčule Vjeran Filippi i to plivačici Korčulanskog plivačkog kluba (KPK) Niki Škokić u pojedinačnoj konkurenciji za najbolju sportašicu. Potpuno zasluženo s obzirom na fantastične rezultate već šestu godinu za redom najbolji sportaš je Dinko Šegedin, član taekwondo kluba „Forteca“. Sportskom nadom Grada Korčule proglašen je mladi Karlo Šegedin, također član taekwondo kluba „Forteca“. Najboljim sportskim djelatnicima proglašeni su Vili Mladinić i Vesna Marinović oboje iz KPK. Nagrada za najbolju mušku ekipu dodijeljena je vaterpolistima KPK, kategoriji „Nade“, dok je nagrada za najbolju žensku sportsku ekipu uručena plivačicama KPK.

 

Dodijeljene su i dvije posebne nagrade. Posebno priznanje uručeno je letačkim posadama eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Letačke posade od posebnog su značaja za otok Korčulu što se tiče hitnih medicinskih letova koji se kontinuirano provode od 1993. godine. U 2015. godini ukupno je prevezeno 450 pacijenata kroz ostvarenih 400 sati leta u spašavanju ljudskih života. Od te brojke s otoka Korčule prevezena su 143 pacijenta, što znači svaki treći prevezeni pacijent. Nagradu je primio kapetan posade Stjepan Jović koje se našalio rekavši kako u bazi let do Korčule smatraju stalnom linijom.

 

Nagrada za životno djelo Grada Korčule dodijeljena je pioniru hrvatskog novinarstva Zvonku Letici. Zvonko Letica prvi put je na Korčulu je došao sa šest godina i od tada se neprestano vraćao stekavši veliki broj prijatelja i poznanika. Godine starosti danas provodi u susjednoj Lumbardi. U svojoj je karijeri bio istaknuti antifašist, komentator i urednik vanjskopolitičke redakcije na Radiju Zagreb, bio je dopisnik Jugoslavenske radiotelevezije iz New Yorka, uređivao je političke i dokumentarne emisije na Televiziji Zagreb, nekoliko godina bio je i stalni dopisnik Tanjuga iz nordijskih zemalja kao i dopisnik Švedske radiotelevizije iz Zagreba. Njegov rad i osobnost ostavile su traga u Korčulanima, posebno poznatom korčulanskom piscu Dušku Kalogjeri koji ga je, uz ostale, predložio za nagradu za životno djelo. Iako jako star, Zvonko Letica je u pratnji supruge došao osobno preuzeti nagradu te je izjavio :

„Srdačno se zahvaljujem na nagradi. Imam 90 godina i veliki sam dio života vezan za Korčulu. Prvi put sam došao kao dijete, od tada kvaliteta života je pomalo rasla ali uvijek s mukom i nikad lako“.

 

Sjednicu je uveličala klapa „Kuntenat“ iz Korčule, a nakon zaključivanja sjednice okupljeni su se nastavili družiti na svečanom domjenku.

 

http://dubrovacki.hr/clanak/85521/nag

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam