• dubravka-suica-slide18.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1AP.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-1L.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-A.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-B.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-C.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-D.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-E.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-F.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-G.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-H.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-I.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-J.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-K.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-M.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-N.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-O.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-Q.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-R.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-S.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-T.jpg
  • Web-Dubravka-Suica-V.jpg
Petak, 22 Rujan 2017

narod.hr: Dodjela nagrade “Europski građanin” isusovcu Tvrtku Barunu i udruzi Transplant

Nacionalna svečanost dodjele nagrade „Europski građanin”, koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta održat će se u Hrvatskom saboru 25. rujna.

Tvrtko Barun kao voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i Hrvatska udruga Transplant ovogodišnji su hrvatski dobitnici nagrade „Europski građanin“ Europskog parlamenta, uz dobitnike iz drugih država članica EU-a. Odluka Odbora za nagradu Europskog parlamenta da Hrvatska ove godine iznimno dobije dva laureata utemeljena je na impresivnom radu i rezultatima djelovanja obiju organizacija. Nakon dodjele prigodnih medalja na svečanostima u matičnim državama, svi dobitnici bit će pozvani na zajedničku svečanost u Bruxellesu, 11. listopada ove godine.

32-godišnji svećenik Tvrtko Barun voditelj je isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Na čelu je udruge s tridesetpetogodišnjim iskustvom čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. U Hrvatskoj isusovačka služba za izbjeglice djeluje od 1993. godine. Tvrtko Barun svećenik isusovac, nakon završenog studija filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, pohađao je teologiju na Facultés jésuites de Paris, gdje je magistrirao iz područja duhovnosti.

Za nagradu „Europski građanin“ nominirala ga je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke koja kaže:

„Drago mi je što je Odbor za nagradu Europski građanin prepoznao rad i vrijednosti koje isusovac Tvrtko Barun zagovara i prenosi. Solidarnost i poštivanje ljudskog dostojanstva temelji su na kojima je suvremena Europa izgrađena i kojima treba težiti.”

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Udruga okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srce, jetra, pluća, gušterača, bubreg – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe, te članove njihovih obitelji i prijatelje i zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine. Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti na teme darivanja i presađivanja organa, zaštite prava pacijenata, promicanja zdravih stilova života, te aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na transplantacijski program. Djeluje i na europskoj razini te kao podrška susjednim zemljama u promociji darivanja i presađivanja organa.

Hrvatsku udrugu Transplant je za nagradu „Europski građanin“ nominirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata, a za udrugu ima samo riječi hvale:

“Nominirao sam Hrvatsku udrugu Transplant za ovu nagradu jer već godinama spašavaju živote i šire svijest o važnosti presađivanja organa. Nagrada Europski građanin pohvala je njihovoj solidarnosti kao jednoj od temeljnih vrijednosti Unije u kojoj živimo. Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja je po broju donora i obavljenih transplantacija organa prva u Europi i među prve tri u svijetu, a to možemo zahvaliti upravo Hrvatskoj udruzi Transplant. Volio bih da Hrvatska udruga Transplant ljude asocira na zdravlje, na pobjedu i na solidarnost, a dodjela Europskog građanina svakako će tome pomoći.”

Europski parlament od 2008. svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin“. Nagrada je namijenjena kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Sam izbor funkcionira po jasno određenim pravilima. Pravo predlaganja kandidata imaju isključivo zastupnici u Europskom parlamentu, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje. Odbor za nagradu „Europski građanin” nadležno je tijelo za dodjelu nagrade, a odborom predsjeda predsjednik Europskog parlamenta. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade, broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir načela geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

Nagrada se u Hrvatskoj kao državi članici Europske unije dodjeljuje od 2014. godine, a dobitnici prethodnih godina bili su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans, Hrvatska gorska služba spašavanja te Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać.

https://narod.hr/hrvatska/dodjela-nagrade-europski-gradanin-isusovcu-tvrtku-barunu-udruzi-transplant

Moja EUropska putovnica

moja-europska-putovnica-ds

Moje konferencije

moje-konferencije-dubravka-suica

Novosti

VIDEO

 (VIDEO) Kampanja za europske izbore 2019

 video-5

 

(VIDEO) HRT1: Dubravka Šuica "U svom filmu"   
u-svom-filmu
 
(VIDEO) RTL Exkluziv: Poznate Hrvatice nosile humanitarnu modnu reviju 
 

Tweets

Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na Uvjete korištenja. Pročitajte više

Prihvaćam